Hasan Bratic/sipa Press/profimedia
VRTOGLAVA CIFRA

Sprema se rekordan ugovor u F1: Hamilton će postati jedan od najplaćenijih sportaša na svijetu

Najveće godišnje zarade dominiraju na nogometnom planu, ali ne zaostaju niti Amerikanci
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 25. lipanj 2023. 15:06

Lewisa Hamiltona, čiji aktualni ugovor s Mercedesom ističe na kraju sezone, nedavno se povezivalo s prelaskom u Ferrari. Navijači Scuderije nadali su se da bi se mogao udružiti s Charlesom Leclercom, ali Britanac ne planira napustiti svoju momčad. Pogotovo ne kada vidi ugovor o kojemu se naveliko spekulira. Mercedes mu sprema petogodišnji ugovor vrijedan 290 milijuna eura, što bi ga učinilo najplaćenijim vozačem u Formuli 1 s 58 milijuna eura godišnje, piše Daily Mail.

Iako ga ugovor ne bi učinio najplaćenijim sportašem na svijetu, ipak bi ga pozicionirao u vrh sportskih zarada, u top 10 društvo.

Kako Sports Mail doznaje, dugotrajni pregovori postoje, a njihov izvor rekao je:

- Lewis (Hamilton) želi pet godina, a ako bi se radilo samo o jednogodišnjem produžetku, mislim da to ne bi prihvatio. Možda bi trebali napraviti kompromis jer ako se George (Russell) pomiri s idejom da Lewis bude tu još nekoliko godina, odluči promijeniti konstruktora kako ne bi bio u sjeni momčadskog kolege...

Nogomet je poznat po zadivljujućim brojkama ugovora, a od ove se godine posebno ističe Saudijska Arabija, gdje su napravljena značajna financijska ulaganja u sport.

image
CLIVE MASON Getty Images Via Afp

Nakon što je na zimu raskinuo ugovor s Manchester Unitedom i potpisao za Al-Nassr, Cristiano Ronaldo zarađuje nevjerojatnih 200 milijuna eura godišnje, što ga svrstava na ‘pole position‘ u borbi za najveću godišnju plaću u sportu. Njegov dolazak transformirao je Saudijsku profesionalnu ligu u smislu interesa navijača diljem svijeta, kao i uvjeravajući druge vrhunske zvijezde da naprave promjenu. Uzmimo N‘Golo Kantea kao primjer, čija je zarada skočila u nebesa prelaskom u Al-Ittihad. Vjeruje se da će francuski nogometaš zarađivati ​ogromnu plaću od 100 milijuna eura na dvogodišnjem ugovoru u Saudijskoj Arabiji.

Jedan od njegovih novih suigrača bit će vlasnik Zlatne lopte Karim Benzema, koji je napustio Real Madrid nakon isteka ugovora. I na njegov će račun svake godine sjesti stotka.

image
Balkis Press/Abaca/Shutterstock Editorial/Profimedia

Prelazak Lionela Messija u Inter Miami pun je dodataka koji otežavaju kvantificiranje točno koliko može zaraditi u 12 mjeseci u SAD-u iako će prema ugovoru s klubom zarađivati 35 milijuna eura godišnje, ali tu su još i bonusi.

Izvan prva četiri, zvijezde sportova na američkom tlu zauzimaju mjesta od šestog do devetog.

Bek Golden State Warriorsa Stephen Curry svake sezone kući odnese 48,5 milijuna eura, dok zvijezda Chicago Bullsa Zach Lavine zarađuje tek nešto manje od Curryja na 48,2 milijuna eura. MVP NBA finala i dvostruki MVP lige Nikola Jokić iz Denver Nuggetsa ima ugovor vrijedan 48 milijuna eura godišnje. Dva beka NFL-a također se nalaze na popisu 10 najvećih plaća u sportu.Lamar Jackson iz Baltimore Ravensa zarađuje 47 milijuna godišnje. Dok je Jalen Hurts iz Philadelphia Eaglesa na 46,7 milijuna eura.

Max Verstappen je trenutno najplaćeniji vozač u Formuli 1, ali to će se sve promijeniti ako Hamilton dobije veliki petogodišnji ugovor koji traži.

Linker
14. svibanj 2024 21:26