Budu li 2026. i dalje u Red Bullu, Max Verstappen i Sergio Pérez će voziti s Fordovim motorima

 Lluis Gene/Afp
VELIKA SURADNJA

Stvaranje supermomčadi: Automobilski gigant opet u Formuli 1, od 2026. će biti partner Red Bullu

Fordovi su motori u Formuli 1 dominirali od kraja šezdesetih do početka osamdesetih godina
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. veljača 2023. 13:03

Američki proizvođač automobila Ford od 2026. godine ulazi u Formulu 1 kao partner Red Bullu, navodi više europskih medija.

Kako izvještava BBC, Ford će dijelom financirati motor koji u skladu s novim pravilima dizajnira i proizvodi Red Bull Powertrains u svom sjedištu u Milton Keynesu. Očekuje se da će i Red Bullova sestrinska momčad AlphaTauri koristiti Fordove motore.

Formula 1 će od 2026. imati novu pogonsku jedinicu koja će koristiti 100 posto održiva goriva i veću električnu komponentu. Red Bull trenutno koristi V6 turbo hibridne motore koje je napravio bivši partner Honda, a prošle je godine austrijska momčad sa sjedištem u Engleskoj otkazala pregovore s Porscheom.

Ford unutar Formule 1 ima sjajnu reputaciju budući da su njegovi motori dominirali od kraja šezdesetih do početka osamdesetih godina. Suradnja s Red Bullom bit će prvo Fordovo tvorničko sudjelovanje u F1 od 2004. godine, kada se američki proizvođač povukao nakon prodaje svoje momčadi Jaguar Red Bullu.

Do kraja 2025. godine Red Bull će nastaviti koristiti Hondine motore. Za austrijsku momčad i u nadolazećoj će sezoni voziti dvostruki svjetski prvak Max Verstappen i Meksikanac Sergio Pérez.

Linker
28. travanj 2024 01:42