High jump Croatian athlete Blanka Vlasic poses her trophy after being awarded female athlete of the year 2010, on November 21, 2010 in Monaco, during a press conference prior to the International Association of Athletics Federations (IAAF) gala. AFP PHOTO SEBASTIEN NOGIER
 AFP
TREĆA SREĆA

Blanka Vlašić najbolja atletičarka svijeta: 'Ponosna sam, ne mogu bolje od ovoga!'

Napokon je svanula nedjelja u kojoj će Blanku Vlašič okruniti najboljom atletičarkom svijeta! Danima su se to pitali zagriženi navijači najbolje hrvatske sportašice, a upravo je stigla potvrda iz Monte Carla.
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 21. studeni 2010. 15:34

Treći je pokušaj konačno bio sretan za Blanku Vlašić. Svjetska i europska prvakinja u skoku u vis proglašena je najboljom atletičarkom svijeta u 2010. godini...

Na kraju 2007. i 2009. godine Splićanka je ušla u finale izbora Međunarodne atletske federacije (IAAF), ali joj je glavna nagrada oba puta izmicala. No, ne i ove nedjelje kada ju je stručni žiri IAAF-a napokon proglasio najboljom, baš kao što je to prošli mjesec napravila i Europska atletska federacija.

Iako često ističe kako je ove godine vodila veliku borbu sama sa sobom i kako dugo nije mogla pronaći pravu formu, iza Blanke su impresivne brojke koje su je na kraju lansirale na tron i zbog kojih će večeras u Dvorani zvijezda u Monte Carlu primiti zasluženo priznanje. Podsjetimo, na početku godine hrvatska je rekorderka u Dohi obranila naslov svjetske dvoranske prvakinje, potom je u Barceloni postala i europska prvakinja na otvorenom, a pobijedila je i na svih sedam mitinga Dijamantne lige, što nije uspjelo nikome drugome, ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji.

Uz to, u svome je rodnom Splitu, kao kapetanica reprezentacije Europe, pobijedila na Kupu kontinenata, izjednačivši najbolji svjetski rezultat godine (2.05 metara). Ukupno je slavila na 18 od 20 natjecanja na otvorenom ove sezone. Spomenimo i da je Blanka treća visašica koja je proglašena najboljom atletičarkom svijeta od ustanovljenja ove nagrade, 1988. godine. Prije nje je to uspjelo Njemici Heike Henkel 1992., te Južnoafrikanki Hestrie Cloete 2003. godine.

Najboljim atletičarem u godini na izmaku sasvim je očekivano proglašen 21-godišnji Kenijac David Rudisha koji je ove godine dvaput popravljao svjetski rekord na 800 metara. Najprije je u Berlinu dva kruga istrčao za 1:41.09, a potom je u Rietiju bio još osam stotinki brži. Srušio je na taj način sunarodnjaka Wilsona Kipketera koji je trčao pod danskom zastavom, a svjetski rekord je držao 13 godina (1:41.11). Dodajmo još da je Blanka na tronu naslijedila američku 400-metrašicu Sanyu Richards, a Rudisha jamajčanskog sprintera Usaina Bolta.

USKORO OPŠIRNIJE!

Linker
30. travanj 2024 23:56