Ivan Šapina

 DALSTAEKWONDO
NOVA ODLIČJA

Žetva medalja za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu: Ivan Šapina srebrni, Bruna Duvančić uzela broncu

Hrvatski niz medalja u Bakuu još nije gotov, imamo mi još kandidata za visok plasman
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. svibanj 2023. 18:53

Nismo pretjerivali nimalo kada smo u najavi ovog tjedna i taekwondo planetarne smotre u glavnom gradu Azerbajdžana najavljivali žetvu medalja za Hrvatsku. Ostvaruje se to. Kad se prisjetimo prethodnog SP u Guadalajari na kojem smo u ušli u zadnji dan sa "samo" jednom, a onda je Lena Stojković osvojila drugu, i to zlatnu, sada je u Bakuu Hrvatska dosta visoko na nacionalnoj ljestvici osvajača medalja.

Nakon tri dana - tri kolajne. Dapače, sve tri iz splitskog Marjana. U utorak je začela sve Matea Jelić broncom (do 73 kg), a srijedu su u medaljaškom ritmu nastavili Bruna Duvančić (do 49 kg) i Ivan Šapina (do 87 kg). Najbolji je posao napravio odnosno najdalje otišao, Ivan Šapina. Zagrepčanin koji je preselio iz zagrebačkog Osvita u splitski Marjan poradi boljeg, bržeg napretka. Reklo bi se dobra odluka jer je prošle godine u Manchesteru osvojio naslov prvaka Europe, a nešto kasnije i zlato na Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu. Iako, daleko od toga da Ivan i ranije nije imao zapaženih uspjeha, a u konačnici bio i naš olimpijac u Tokiju.

Jedna od odlika ovog mladića je dramatičnost njegovih borbi, neizvjesnost i preokreti u posljednjim sekundama. Tomu je ostao vjeran i u Bakuu. U redu, u prvoj borbi baš "drame" nije bilo-. Svladan je Cipranin Andreas Theocharous 2-0 (13:5, 11:2), a onda je počelo. U šesnaestini finala mu je suparnik bio Turčin Enbiya Taha Bicer. Prvu rundu je dobio Turčin. Minimalno, "gusto", ali dobio (6:7). Drugu je Ivan riješio nonšalantno 12:1. Slijedila odlučujuća treća. Pola minute prije kraja Tučin je vodio 3:1, bio na pragu prolaska, da bi onda Šapina preokretom u nekoliko sekundi došao do pobjede u toj rundi 4:3 i prolazak u četvrtfinale.

image

Ivan Šapina

DALSTAEKWONDO

Ondje ga je sad čekao Uzbekistanac Nikita Rafalovič. Prva je runda pripala Ivanu 6:3, druga je bila neodlučena 2:2, tako da je opet presuđivala treća. Tu je pak Ivan Šapina dobio 1:0 i to udarcem šakom u posljednjim sekundama. Ivan Šapina je tim potezom, pobjedom i ulaskom u polufinale osigurao medalju. No, nije niti to bio kraj Ivanovog puta u srijedu. U polufinalu je pobijedio i još jednog Cipranina, Artsioma Plonisa 2-1 (3:9, 4:2, 15:1). Ivan Šapina je plasmanom u finale Svjetskog prvenstva ostvario već najbolji osobni rezultat na planetarnim smotrama. Dosad mu je najbolji plasman bila bronca na SP 2019. u Manchesteru. U finalu je ipak bolji bio Koreac Sanghyun Kang 2-0 (6:5, 9:7).

Mlada Splićanka, 18-godišnja Bruna Duvančić osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 49 kg. Bruna je prvo svladala Dankinju Jade Theresu Castillo 2-0 (11:1, 12:8), da bi potom slijedilo "brisanje poda" sa suparnicama. U šesnaestini finala je pobijedila bivšu svjetsku prvakinju (iz 2017.) Vanju Stanković, ali kako samo. U prvoj rundi na tzv. tehničku nadmoć (12:0) odnosno kada neka borkinja/borac toliko povede u rundi, onda se borba istog trenutka prekida jer nema smisla. U drugoj rundi je Srpkinja malo, ali samo jako malo uspjela, doći "do daha". Tu je rundu naša Bruna dobila 12:5. Doviđenja Vanja i dobar dan Truong. Tako se naime preziva Vijetnamka, Thi Kim Tuyen Truong. S njom se isto tako malo "poigrala" Bruna. Prva runda je još bila izjednačena, 16:11, ali zato u drugoj 12:0. Tog je trenutka Bruna ulaskom u polufinalu osigurala medalju, u najmanju ruku brončanu.

image

Bruna Duvančić

DALSTAEKWONDO

Na koncu joj je to i pripalo jer je u polufinalu ipak bolja bila Panipak Wongpattanakit. Tajlanđanka je slavila 2-1 (3:4, 12:3, 9:1). Druga je ovo medalja sa svjetskih prvenstava za sestre Duvančić. Naime, prošle je godine u studenom, na SP u Meksiku Ivana Duvančić također osvojila broncu. Kakav sjajan dan, koji odličan početak Svjetskog prvenstva. Tri HR medalje i to pod ravnanjem tri različita trenera (Matea Jelić - Veljko Laura, Ivan Šapina - Dejan Mesarov, te Bruna Duvančić - Toni Tomas). Sve iz istog kluba, Iz ‘akademije‘ Marjan! Chapeau! Rekli bi Francuzi. No, pričekajmo još malo. Imamo mi još kandidata za odličja u Bakuu...

Treći hrvatski predstavnik u srijedu u Bakuu bio je Matej Nikolić iz zagrebačkog Jastreba u kategoriji do 80 kg. U 1. kolu nije baš imao osobit problem protiv Bangladešanina Fojsala Ahmeda 2-0 (14:0, 12:0). Nešto više posla je bilo protiv Kazahstanca Murlana Mizarbajeva kojeg je Matej svladao 2-1 (6:6, 6:6, 16:8), da bi Nikolićev put na ovom SP zaustavio prvi nositelj, Talijan Simone Alessio u šesnaestini finala, pobijedivši vrlo glatko 2-0 (4:0, 2:0).

Linker
01. lipanj 2024 11:42