Tour de France winner Spanish Alberto Contador (C) smiles while being acclaimed by hundreds of supporters at his home village of Pinto, near Madrid, on July 26, 2010. Alberto Contador is the new world number one, according to the rankings released by cycling's governing body the UCI, a day after the Spaniard's third Tour de France victory. AFP PHOTO/Pedro ARMESTRE
 AFP
SVIJET VOLI POBJEDNIKE

Contador dočekan poput Pape na Trgu Svetog Petra

U današnjem sportu ne cijene se goli trud, odricanje i stara olimpijska "važno je sudjelovati". Važno je biti najbolji, biti pobjednik
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 28. srpanj 2010. 22:12

ZAGREB - “The Winner Takes It All” pjevali su davno dečki i cure iz planetarno popularne pop-grupe ABBA. “Svijet voli pobjednike” dodali su, ne tako davno, naša Indira i Colonia. Bilo da je riječ o politici, businessu, sportu... Da, svijet voli pobjednike, potvrđuje se to svakodnevno, posebno na sportskim terenima. Bolje reći, neposredno nakon što pojedinac ili momčad osvoje vrijedan trofej.

U malenome mjestu Pinto, južno od Madrida, desetak tisuća ljudi dočekalo je Alberta Contadora, pobjednika Tour de Francea. Veliki biciklistički “konkvistador” rođen je u Pintu, gdje i danas živi, a nitko od njegovih sugrađana nije želio propustiti priliku da uživo pozdravi stanovnika koji je njihov mali grad proslavio diljem svijeta.

Poput Pape na balkonu na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Impozantna slika, Contador odmahuje s balkona malenoga gradskog hotela, razdragana masa otpozdravlja velikom “Campeonu”.

Madrid i Barcelona u transu

Zastave, oduševljenje, poneka suza radosnica. Tako poznata slika posljednjih godina u Španjolskoj koja kao na traci rađa velike sportske prvake. Da, slično kao u Pintu bilo je diljem Španjolske nakon povratka nogometnih prvaka svijeta iz Južne Afrike. Madrid i Barcelona u zanosu su “gorjeli” danima.

Baš u istom trenutku Madrid, Real i Španjolska oprostili su se od dvojice nogometnih velikana.

Raula slave i na odlasku

Deveterostruki prvak Europe odrekao se usluga Raula Gonzaleza i Josea Marie Gutierreza Gutija. Raula je na odlasku iz Reala ispratila gomila neutješnih fanova, gomila presretnih dočekala ga je u Gelsenkirchenu, na promociji u novom Schalkeovu dresu. Guti je dočekan kao Bog na predstavljanju na prepunom stadionu u Istanbulu. Navijači njegova novog kluba Bešiktaša također znaju da dočekuju pobjednika.

Da, svijet voli pobjednike. Lako se prisjetiti kako su u Zagrebu i Hrvatskoj dočekani Ćiro i brončani “vatreni” 1998., rukometni reprezentativci nakon naslova prvaka svijeta ili olimpijskog zlata. Ili Janica Kostelić, ili Rudić i njegovi vaterpolisti nakon svjetskog zlata...

Linker
19. svibanj 2024 07:59