Reuters
ODBAČEN

Gatlin odslužio kaznu za doping, ali nema gdje trčati

'Odslužio sam kaznu, četiri godine nisam nastupao. Atletika mi je jako nedostajala, kao da sam izgubio dijete'
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 25. srpanj 2010. 14:21

ZAGREB - Dopingirani i osramoćeni Justin Gatlin (28), bivši olimpijski i svjetski prvak na 100 i 200 metara, nekoliko dana prije isteka četverogodišnje suspenzije našao se pred novim problem. Kako se rehabilitirati u vrhunsko sportsko društvo kada mu neće biti dopušteno nastupati na vrhunskim mitinzima? Zaslužuju li ti prevaranti potpuni oprost ili posljedice trebaju snositi i nakon isteka kazne?

Udruga Euro Meetings preporučila je svom članstvu, a radi se o pedesetak najvećih europskih mitinga, da se na njihova natjecanja ne pozivaju sportaši koji su bili suspendirani barem dvije godine i privlače negativni publicitet.

Tia nije htjela Blanku

Valja znati da su atletski mitinzi pozivna natjecanja u kojima svaki organizator samostalno odlučuje koga želi gledati na svom stadionu. Tako se nedavno dogodilo da su u Madridu poslušali zahtjev Tije Hellebaut i nisu pozvali Blanku Vlašić.

Ovo je drukčija priča jer se radi o masovnijem bojkotu pojedinih sportaša i osjetljivijoj društvenoj temi. Posljednjih godina to je na svojoj koži itekako osjetio bivši hodajući narkoman Dwain Chambers. Odradio je suspenziju, u autobiografiji “Walking junkie” objasnio je načine na koje se godinama dopingirao i - odlučio nastaviti karijeru. Na svjetskim i europskim prvenstvima trči jer IAAF i EAA primaju sve koji su odradili kazne, ali ga nema na najvećim mitinzima niti će ga biti na OI u Londonu jer Britanci dopingirane doživotno izbacuju iz olimpijske reprezentacije.

Prvi nastup u Tallinnu

Slična borba očekuje Amerikanca Gatlina koji bi prvi nastup mogao imati na malom mitingu u Tallinnu 3. kolovoza.

- Odslužio sam kaznu. Zabrana pristupa najboljim mitinzima nakon isteka četverogodišnje suspenzije nije bila njezin dio i nije mi jasno koja je onda svrha kazne. Atletika mi je nedostajala, osjećao sam se kao da sam izgubio dijete i veliki povratak sam godinama sanjao - prenio je Gatlinova razmišljanja New York Times.

Gatlin bi trebao znati i da je jako sretan što je uopće u prilici nastaviti profesionalnu karijeru, pa i kroz izborno natjecanje sljedeće godine izboriti Svjetsko prvenstvo, jer većina nakon drugog prekršaja dobije doživotnu suspenziju, a ne još jedno godišnje ograničenje. Nakon što je izjednačio svjetski rekord na “stotki” 2006. godine, objavljen je da je bio pozitivan na testosteron (prvi put je pao 2001. zbog amfetamina), ali se dogovorio za osmogodišnju kaznu jer je pristao surađivati s istražiteljima. U tom razdoblju njegov trener bio je Trevor Graham (trenirao i dopingiranu Marion Jones) koji je kasnije doživotno izbačen iz svijeta atletike. Krajem 2007. mu je i ta kazna prepolovljena, među ostalim i zbog “izuzetnih okolnisti” vezanih za prvi prekršaj jer je uspio dokazati da je amfetamin u njegovu tijelu došao putem propisanog lijeka zbog poremećaja pomanjkanja pažnje.

Borba na dvije strane

U svakom slučaju, Gatlin će se u svom povratku boriti na dvije strane. Dovesti svoje “čisto” tijelo u mogućnost da istrči vrhunske rezultate i izboriti se da to ostvari na najvećim mitinzima koji donose i najbolju zaradu.

- Ovo je najvažnije godina u mom povratku jer moram vratiti povjerenje kritičara i skeptika. Očekujem da ću ponovno dominirati i isprašiti konkurenciju, postati vodeći lik u našem sportu.

Linker
28. travanj 2024 14:43