Larry Nassar

 SCOTT OLSON/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Scott Olson/Getty Images/Profimedia
REPOVI SKANDALA

‘FBI je znao da je taj čovjek opasan, ali su 421 dan skrivali informaciju i dopustili mu zlostavljanje...‘

Žrtve seksualnog predatora Larryja Nassara traže više od milijardu dolara odštete
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 11. lipanj 2022. 10:51

Dajem vam 175 godina zatvora. To je 2.100 mjeseci. Upravo sam potpisala nalog za izvršenje vaše smrtne kazne - rekla je to prije četiri i pol godine sutkinja Rosemarie Aquilina prilikom izricanja presude bivšem liječniku američke gimnastičke reprezentacije Larryju Nassaru, koji je seksualno zlostavljao više od 265 djevojčica i žena.

Jedna od najmučnijih priča u povijesti američkog sporta tom presudom ipak nije dobila svoj potpuni sudski epilog. Žrtve seksualnog predatora, predvođene osvajačicom sedam olimpijskih medalja Simone Biles, sada će tužiti i FBI zbog propusta u istrazi i zataškavanja informacija.

Tužiteljice će tražiti različite odštetne iznose, ali se očekuje da će njihovi ukupni zahtjevi premašiti milijardu dolara. Odvjetnički timovi koje su angažirale imat će poprilično čvrste temelje za tužbu.

Znali su da je opasan

Unutarnja je kontrola, naime, utvrdila da je FBI zanemario optužbe o Nassaru i pogrešno postupao u ranoj fazi istrage. Potom je prošle godine Ured glavnog inspektora američkog ministarstva pravosuđa u dugoočekivanom izvješću potvrdio nalaze Unutarnje kontrole i oštro ocijenio istragu agencije. Iz tog izvješća proizlazi kako su brojni pogrešni koraci i zataškavanja FBI-jevih agenata omogućili da se Nassarovo zlostavljanje nastavi i više od godinu dana nakon što je 2015. prijavljen prvi slučaj.

image

Larry Nassar

JEFF KOWALSKY Afp

- FBI je znao da je Nassar opasan za djecu čim sam njegovo zlostavljanje prvi put prijavila u rujnu 2015. Zajedno s Američkim olimpijskim odborom i Američkim gimnastičkim savezom 421 dan su skrivali tu informaciju i dopustili mu da nastavi zlostavljati mlade žene i djevojke. Vrijeme je da FBI bude pozvan na odgovornost - rekla je za NBC bivša svjetska prvakinja i osmerostruka sveučilišna (NCAA) prvakinja Maggie Nichols, prva Nassarova žrtva čiji je slučaj prijavljen uredu FBI-ja u Indianapolisu.

Većina tužiteljica tvrdi da ih je Nassar napastovao upravo nakon što je prvi put prijavljen. Uglavnom se radi o sportašicama koje su nastupale za američku reprezentaciju ili za sveučilište Michigan, gdje je Nassar imao kliniku. Potvrđeno je da je nadležni FBI-jev ured poduzeo vrlo ograničene mjere, bez dokumentiranja istražnih postupaka i obavještavanja viših instanci.

- Da je FBI odradio svoj posao, Nassar bi bio zaustavljen prije nego što je dobio priliku da zlostavlja stotine djevojčica, uključujući i mene - rekla je Samantha Roy, bivša članica Michiganova ženskog gimnastičkog tima.

image

Aly Raisman

CHIP SOMODEVILLA Afp

Američko ministarstvo pravosuđa, pak, objavilo je prije dva tjedna da neće procesuirati pojedine agente FBI-a koje je glavni inspektor identificirao kao odgovorne za neuspjeh istrage i za naknadne pokušaje zavaravanja istražitelja Ureda glavnog inspektora ministarstva pravosuđa.

Institucije su zakazale

Uz Roy, Nichols i Biles - koja je sa sedam olimpijskih medalja, od čega su četiri zlatne, uz Shannon Miller najtrofejnija američka gimnastičarka svih vremena - u kolektivnu tužbu je uključeno još najmanje 90 drugih bivših i sadašnjih gimnastičarki. Među tužiteljicama su i Aly Raisman te McKayla Maroney. Raisman je na Igrama u Londonu 2012. osvojila zlato i srebro, a Maroney dva zlata i broncu u Londonu te zlato i dva srebra u Riju.

"Moje kolegice i mene izdale su sve institucije koje su nas trebale zaštititi; Olimpijski odbor SAD-a, Američki gimnastički savez, FBI, a sada i ministarstvo pravosuđa", napisala je u priopćenju Maroney i zaključila: "Jasno je da je jedini put do pravde i ozdravljenja kroz pravni proces".

FBI je odbio komentirati situaciju te je novinare NBC-a uputio na kongresno svjedočenje direktora Christophera Wraya, u kojem je on izrijekom priznao da su "ljudi u FBI-ju imali priliku zaustaviti ovo čudovište još 2015. i nisu uspjeli".

Linker
24. travanj 2024 19:26