Tin Srbić 

 IVAN PERIC Cropix
GIMNASTIČKI SPEKTAKL

Najavljeno jubilarno izdanje Svjetskog kupa u Osijeku, Hrvatsku predvodi aktualni europski prvak

Bit će to slavljeničko druženje za ”15-godišnjaka” u Dvorani Gradski vrt od 4. do 7. travnja
Piše: HinaObjavljeno: 15. ožujak 2024. 16:39

Dvadeset dana prije početka Svjetskog kupa u gimnastici Osijeku, u novootvorenom Hotelu Materra u Čepinu održana je konferencija za medije kojom je najavljeno 15. izdanje jednog od najvećih svjetskih turnira sportske gimnastike.

Bilo je to slavljeničko druženje za ”15-godišnjaka” koji će Dvorani Gradski vrt od 4. do 7. travnja još jednom ponuditi svjetski gimnastički spektakl.

Hrvatsku reprezentaciju u Osijeku predvodit će aktualni prvak Europe i olimpijski i svjetski viceprvak na preči Tin Srbić, a uz njega će nastupiti i naše olimpijsko srebro na konju s hvataljkama Filip Ude, viceprvak Europe na tlu Aurel Benović, te Marko Sambolec, Marko Jovičić, Tina Zelčić, Sara Šulekić, Tijana Korent i Sofia Mešter. Kvalifikacije su na rasporedu u četvrtak i petak, 4. i 5., a finala u subotu i nedjelju 6. i 7. travnja.

“Ponosni smo na izvršnog organizatora natjecanja, Gimnastički klub Žito-Osijek koji radi odličan posao i iz godine u godinu diže cijelu priču na još veću razinu. Hvala Ministarstvu turizma i sporta, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i svim partnerima i sponzorima koji su doprinijeli da dođemo do 15. izdanja Svjetskog kupa. I ove godine nas u Osijeku čeka niz olimpijskih, svjetskih i europskih medaljaša, a nastupit će i hrvatska reprezentacija predvođena Tinom Srbićem kojemu će ovo biti i priprema za Olimpijske igre u Parizu. Pozivam sve zaljubljenike u gimnastiku i sport općenito da dođu 6. i 7. travnja na finala i podrže naše, ali i sve druge gimnastičare na ovom gimnastičkom spektaklu”, poručio je predsjednik HGS-a Marijo Možnik.

“Ova manifestacija zaslužila je svu podršku svog Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i cijele države i mislim da je ima i imat će je. Ako smo po nečemu poznati, onda su to sport i turizam, a ova manifestacija objedinjuje te dvije stvari i promovira ovaj bazični sport, važan za mlade, na najbolji mogući način. Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je važnost ovog natjecanja i podržavat ćemo ga i dalje”, rekao je Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta.

“Osječko-baranjska županija je ove godine Europska regija sporta, a Gimnastički klub Osijek-Žito, njegovi sportaši, treneri, stručnjaci, Sokol centar i na kraju i World Cup svakako su pridonijeli što nosimo tu titulu. U svim našim panelima i konferencijama ili pozivamo organizatore DOBRO World cupa ili dajemo njih kao primjer kako se dobro organizira jedna sportska manifestacija, pogotovo u nizu popratnih događaja koja nude uz onaj vrhunski sportski program”, pohvalila je Tatjana Turalija, pročelnica Odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

“Iz godine u godinu World Cup postaje sve veća i značajnija manifestacija koja je Grad Osijek stavila na kartu uz bok svjetskih metropola koji imaju velika gimnastička natjecanja poput Pariza, Dohe ili Caira. Zajedničkim snagama dokazali smo koliko smo sposobni, a koliko čujem, organizatori imaju plan kandidirati ovaj turnir da od sljedeće godine bude kvalifikacijski za novi olimpijski ciklus i mi ćemo im dati punu podršku. Osječki turnir to je svakako zaslužio”, rekla je Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka.

A što sve donosi osječki World Cup u svom 15. izdanju, otkrio je direktor Vladimir Mađarević.

“I ove godine u Gradskom vrtu gledat ćemo neka od najvećih imena svjetske gimnastike. Kvaliteta neće izostati ni ovaj put. Uz sportski dio World Cup ponudit će svojim građanima i gostima i FeelGood Weekend, 5. i 6. travnja, gastro-wine-music festival u Parku kralja Petra Krešimira IV. s kojim je Hrvatska uvela gimnastičku inovaciju javnog izvlačenja startnih brojeva. Tako će svi finalisti doći u jedan od najljepših osječkih parkova i uživati i družiti se s gostima festivala koji svake godine posjeti više od 10.000 ljudi".

Nakon službenog dijela konferencije, brojni visoki uzvanici i predstavnici medija imali su priliku premijerno vidjeti emotivni 27-minutni film o 14 godina Svjetskog kupa u Osijeku autora Brune Kovačevića.

Linker
24. travanj 2024 00:17