STACY REVERE Getty Images Via Afp
POVRATAK ZVIJEZDE

Nakon mentalnog kraha u Tokiju i dvije godine stanke vratila se natjecanjima: Šokirana sam i iznenađena

Američka gimnastičarka je u karijeri osvojila nevjerojatnih 25 medalja na svjetskim prvenstvima
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. kolovoz 2023. 09:43

Simone Biles ponovno pobjeđuje! Jedna od najvećih gimnastičarki i sportašica svih vremena nakon dvije godine stanke vratila se natjecanjima, nastupila je na US Classicu u Chicagu i slavila u višeboju s 59,100 bodova. Krenula je trećim mjestom na dvovisinskim ručama (14,000), a onda nanizala najbolje rezultate na gredi (14,800), parteru (14,900) i preskoku (15,400).

No, naravno da je od same pobjede i rezultata daleko veći naglasak na njezinom povratku. Jer posljednji se put natjecala na Olimpijskim igrama u Tokiju, a njezin se nastup pretvorio u pravu dramu i jednu od najvećih sportskih priča godine.
Biles je u Japan došla kao superzvijezda, što i ne čudi jer je pet godina ranije u Rio de Janeiru osvojila četiri zlatne medalje i jednu broncu, a do tokijskih je Igara skupila nevjerojatnih 25 medalja na svjetskim prvenstvima što nikome u povijesti nije uspjelo, ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji. Jasno je da su se od nje i u Tokiju očekivala čuda, a poseban je pritisak stvarala američka javnost za koju je jedino pitanje bilo koliko će novih zlata Super Simone spremiti u džep.

Postala još veća junakinja

No, umjesto berbe medalja, dogodio se psihički slom. Nakon nastupa u prvoj disciplini ekipnog finala (preskok) Biles se povukla s natjecanja, objasnivši kako želi zaštititi svoje mentalno zdravlje. Odustala je nakon toga i od finala višeboja, preskoka, partera i dvovisinskih ruča, da bi se posljednji dan ipak vratila i osvojila broncu na gredi.

image
KAMIL KRZACZYNSKI Afp

Sav teret koji je dugo nosila na leđima, od spomenutog pritiska američke javnosti, preko slučaja zloglasnog liječnika Larryja Nassara koji je seksualno zlostavljao više od 200 gimnastičarki, uključujući i nju, pa do smrti voljene tete - u jednom ju je trenutku srušio na dno. Priznala je tada i da se bori s tzv. “twistiesima”, stanjem koje je dobro poznato mnogim gimnastičarima i pri kojem doživljavaju gubitak osjećaja za prostor u zraku, što ih dovodi u opasnost od ozljeda pri slijetanju.

Ta iskrena ispovijest o vlastitom mentalnom zdravlju i problemima s kojima se nose vrhunski sportaši, učinila ju je možda još većom junakinjom u Americi, pa je uskoro proglašena i ženom godine u izboru magazina USA Today.

Ostalo je, međutim, otvoreno pitanje hoće li se Simone ikad vratiti gimnastici. Prije Tokija je najavljivala da bi joj to moglo biti posljednje natjecanje u karijeru, ali kasnije je rekla da će razmisliti o svemu. U međuvremenu se i udala za NFL zvijezdu Jonathana Owensa i kad se već činilo da joj gimnastika više uopće nije u mislima, najavila je povratak. Koji se, eto, dogodio ovaj vikend i potvrdio da je Biles i dalje opako dobra i gladna uspjeha.

- Svi koji su navijali za mene i držali transparente, jednostavno su mi rastopili srce, pokazavši da još uvijek vjeruju u mene. Ovo mi puno znači jer nakon svega što se dogodilo u Tokiju dugo sam radila na sebi. I dalje idem na terapije svaki tjedan i bilo je jako uzbudljivo doći ovamo i ponovno osjetiti ono samopouzdanje kakvo sam imala nekad - poručila je 26-godišnjakinja iz Teksasa.

image
KAMIL KRZACZYNSKI Afp

- Sve je sjelo na svoje mjesto. Osjećam se stvarno dobro, i psihički i fizički. Mislim da još uvijek ima nekih stvari na kojima trebam poraditi, ali za prvo natjecanje, rekla bih da je bilo prilično dobro. Zapravo sam vrlo šokirana i iznenađena, ali i sretna što je ovako završilo.

Nije potvrdila nastup u Parizu

Još uvijek nije potvrdila planira li nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, ali činjenica da se vratila nakon dvije godine stanke i to u predolimpijskoj godini, dovoljno je indikativna. Zasad se kvalificirala na američko prvenstvo koje počinje 24. kolovoza i nada se lovu na titulu na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu u listopadu.

- Nekako sam znala da ću se vratiti čim se dogodilo sve ono u Tokiju. Ali, ovaj put to radim zbog sebe. Danas malo više vjerujem u sebe i ponovno krećem malim koracima.

Linker
11. svibanj 2024 00:16