AFP
SVEČANOST U ABU DHABIJU

Ipak ništa od Laureusa za Blanku! Sportaši godine Rafael Nadal i Lindsey Vonn

Momčad godine je očekivano španjolska nogometna reprezentacija koja je osvojila prvi naslov svjetskog prvaka na lanjskom Mundijalu u Južnoj Africi
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 07. veljača 2011. 18:38

Španjolski tenisač Rafael Nadal i američka skijašica Lindsey Vonn dobitnici su nagrade Laureus za najbolje sportaše svijeta u 2010. godini.

Kandidatkinja za sportašicu svijeta bila je i naša Blanka Vlašić, svjetska i europska prvakinja u skoku u vis, koja je lani obranila svjetski dvoranski naslov, te pobijedila na svih sedam mitinga Dijamantne lige, što nije uspjelo nikome drugome, ni među atletičarima, ni među atletičarkama. No, glasači, članovi akademije Laureus, redom nekadašnji sportski velikani, odlučili su se za Lindsey Vonn.

Amerikanka je lani osvojila zlatnu medalju u spustu na Olimpijskim igrama u Vancouveru, te broncu u super G-u, a ujedno je i treći put zaredom osvojila Veliki globus za ukupnu pobjeduu Svjetskom kupu.

Naša skijaška junakinja Janica Kostelić tako je ostala jedina hrvatska sportašica s naslovom u ovoj kategoriji, osvojila ju je 2006. godine. Goran Ivanišević je, pak, 2002. dobio nagradu za povratnika godine zahvaljujući naslovu do kojeg je godinu ranije došao u Wimbledonu sa 125. mjesta na svijetu.

Osim Vonn i Vlašić, u konkurenciji za sportašicu godine bile su i tenisačice Kim Clijsters, Serena Williams i Caroline Wozniacki, te atletičarka Jessica Ennis.

U muškoj konkurenciji svakako je bilo puno manje neizvjesnosti. Nagradu je na svečanosti u Abu Dhabiju podigao prvi svjetski tenisač Rafael Nadal zahvaljujući ponajprije naslovima na tri od četiri Grand Slam turnira u 2010. godini (Roland Garros, Wimbledon i US Open).

Momčad godine je očekivano španjolska nogometna reprezentacija koja je osvojila prvi naslov svjetskog prvaka na lanjskom Mundijalu u Južnoj Africi. Njemačkom golferu Martinu Kaymeru, kojeg je proglasila upravo Blanka, pripalo je priznanje za nadu godine, a njegovoj sunarodnjakinji, biatlonki i skijašici-trkačici Vereni Bentele, za najbolju sportašicu s invaliditetom.

Motociklist Valentino Rossi je dobitnik nagrade za povratnika godine, budući da se vratio natjecanju samo 41 dan nakon loma noge, dok je nekadašnjem francuskom nogometašu Zinedineu Zidaneu pripalo priznanje za životno djelo.

Dobitnici nagrada Laureus

Sportaš godine: Rafael Nadal (tenis)

Sportašica godine: Lindsey Vonn (skijanje)

Momčad/ekipa godine: španjolska nogometna reprezentacija

Nada godine: Martin Kaymer (golf)

Povratnik/ca godine: Valentino Rossi (motociklizam)

Sportaš/ica s invaliditetom godine: Verena Bentele (biatlon/skijaško trčanje)

Sportaš/ica u ekstremnim sportovima: Kelly Slater (surfanje)

Linker
05. svibanj 2024 20:31