Getty Images
NEOBIČNI KRITERIJI

KAKO JE MOGUĆE DA ANTE KOSTELIĆ VIŠE NIJE VRHUNSKI HRVATSKI TRENER? 'Iznenađen sam! Zaslužan je za 10 zimskih olimpijskih medalja...'

KREŠIMIR ŠAMIJA Zamjenik državne tajnice za šport potvrdio da im je HOO poslao popis trenera osvajača olimpijskih medalja vezano za inicijativu osiguranja povlaštenih trenerskih mirovina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. travanj 2019. 19:44

Hrvatski olimpijski odbor prije okvirno godinu dana pokrenuo je inicijativu za rješavanje financijskog statusa naših trenera čiji su sportaši/sportašice osvojili olimpijske medalje. Ideja je osigurati im povlaštene mirovine, na razini akademika HAZU (od 7 do 9 tisuća kuna mirovine). Središnji državni ured za šport (SDUŠ) višekratno je od HOO-a tražio dostavu popisa tih zaslužnih trenera, što je prvotno Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, prokomentirao u SN-u riječima kako je “zabrinjavajuće za SDUŠ da oni ne znaju taj podatak”. Istodobno je Mateša obećao kako će u SDUŠ odmah poslati dopis.

Stoga smo se nakon 48 sati obratili Krešimiru Šamiji, zamjeniku državne tajnice za šport, da bismo provjerili jesu li konačno dobili dopis od HOO-a i sada konačno nešto i doznali?

- Središnji državni ured za šport zna tko su bili naši izbornici i treneri zaslužni za olimpijske medalje naših sportaša. Međutim, posebno u slučaju pojedinačnih medalja morali smo dobiti službeni stav Hrvatskog olimpijskog odbora tko je kao trener bio akreditiran na pojedinim olimpijskim igrama za pojedini rezultat kako bismo imali i službenu podlogu HOO-a koji je financiran od Središnjeg državnog ureda za šport za provedbu olimpijskog programa i niza drugih aktivnosti - kaže Krešimir Šamija i nastavlja:

Zagreb, 120917.
Hotel Panorama.
Proslava 25. obljetnice prvog nastupa hrvatskih sportasa na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni.
Na fotografiji: Petar Skansi.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

HOO je u dilemama

- HOO je u utorak dostavio taj popis i, kad me već pitate, a kažete da je gospodin Mateša zaključio da je zabrinjavajuće da mi ne znamo tko su tih 20 trenera koji su osvojili olimpijske medalje, sad se moram malo našaliti i reći da smo s tim popisom i naučili nešto novo. Naime, po tom popisu, recimo Petar Skansi nije bio izbornik naših košarkaša u povijesnoj utakmici finala OI u Barceloni 1992., nego Mirko Novosel. Isto tako, s obzirom na to da za neke pojedinačne medalje nije naveden trener, očito je da postoje određene dileme i da stvar nije baš toliko jasna u pojedinačnim sportovima kako se navodi. Popis će se sigurno morati revidirati i definirati jasan i nedvosmislen kriterij, no prije svega, mislim da su ovakve polemike stvarno suvišne i nisu način rješavanja stvari. Neovisno o popisu, SDUŠ je već i prije pokrenuo proces rješavanja problema mirovina zaslužnim hrvatskim trenerima, jer su uz HOO i neki drugi sportski uglednici te neki članovi Nacionalnog vijeća za sport otvorili to pitanje.

Zagreb, 110317.
Kosarkaska utakmica izmedju KK Cedevite Zagreb i FMP Beograd, posljednje kolo regionalne ABA lige.
Na fotografiji: Mirko Novosel.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Tko bi sve, prema zamislima iz inicijative HOO-a, imao pravo na takvu povlaštenu mirovinu? Ujedno, i govorimo li samo o olimpijskim medaljama od 1992. i samostalne Hrvatske ili i o onima ranije?

Specifičnost posla

- Prema dostavljenim podacima HOO-a, naknadu bi imali treneri i izbornici sportaša osvajača medalja od 1992. na dalje, međutim Središnji državni ured za šport će u skladu sa svojim ovlastima razmotriti uvođenje naknade i jasno definirati korisnike i početak korištenja navedenog prava u odnosu na specifičnost trenerskog posla koji ipak traje znatno duže od sportske karijere. Mislim da valja, kao i u slučaju sportaša, razmotriti i izbornike prije ‘92., u koju ulaze hrvatski trenerski velikani poput gospodina Novosela i Stenzela. Naravno da će i stručnjaci zaslužni za najsjajnija odličja u sportu osoba s invaliditetom i gluhih biti uključeni u ovu inicijativu - napominje Šamija.

Hrvatski olimpijski odbor se ovom inicijativom navodno bori za vrhunske trenere, međutim to prema HOO-u više nije Ante Kostelić. On je po kriterijima HOO-a izgubio taj status. Kako to komentirate?

Kriteriji nisu dobri

- Iznenađen sam da trener koji je zaslužan za 10 zimskih olimpijskih medalja u državi koja ima nekoliko žičara, odnosno koji je zaslužan za gotovo svaku četvrtu hrvatsku olimpijsku medalju, nije u najvišoj kategoriji trenera ako je i dalje aktivan na reprezentativnoj razini. Kriteriji da se gleda samo aktualno stanje medalja sportaša s kojima u ovom trenutku trener radi, a da se ne vrednuju i prethodna postignuća trenera, sa stručne strane vjerojatno i nije najsretnije rješenje, pogotovo ako se radi o treneru koji se dokazao, a i dalje radi s iznimno perspektivnim športašima. No to su kriteriji HOO-a, za koje su odgovorna njihova tijela i mi u to u ovome trenutku ne možemo ulaziti. Mogu reći da sredstva za plaće navedenih trenera osigurava SDUŠ, koji je u mandatu ove Vlade u odnosu na 2016. godinu povećao ukupna sredstva namijenjena HOO-u za oko 30 milijuna kuna u okviru ukupnog rasta sredstava za sport koji je veći od 100 milijuna kuna. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi za dobrobit sustava športa, i to u svim segmentima, pa ćemo tako, uz pronalaženje rješenja za ovaj aktualni problem, pokušati pronaći i najbolje rješenje za još mnoge aktualne probleme. Nacionalni program športa, koji će uskoro biti i usvojen, predvidio je mnogo pozitivnih rješenja i za sportaše, poput jedinstvene stipendije, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ulaganje u manju sportsku infrastrukturu te mnoge druge, i vjerujem da smo na pravom putu kako bi se mnogi problemi u našem sportu počeli sustavno rješavati - zaključio je zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija.

Linker
26. travanj 2024 12:00