JOHN THYS Afp
Dražen Krušelj
ČISTA DESETKA

Luka ostani, trebaš nam! Hrvatska sanja sretan kraj ali i strepi od njega, jer očekuje se zagonetna objava

Vox populi je jasan: i dalje želimo gledati Modrićev savršeni nogomet u dresu reprezentacije
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 17. lipanj 2023. 08:10

I love this game, iz dućana s popularnim NBA sloganima Luka Modrić u srijedu navečer posudio je parolu koja ne gubi na svježini niti nakon trideset godina upotrebe.

Otkud vam takva energija u veteranskoj dobi, gdje pronalazite motive? - zanimalo je novinare iz svih europskih kutova nakon spektakla s Nizozemskom. Volim nogomet, ta igra je moj pokretač, slegnuo je ramenima kapetan hrvatske reprezentacije, kao da se brani što igračku dugovječnost ne može objasniti nekim mističnim receptom, recimo dubokom meditacijom ili redovitom transfuzijom krvi u VIP švicarskoj klinici, na stolcu pored Keitha Richardsa.

U polufinalnom meču Uefine Lige nacija Luka Modrić se, dakle, još jednom predstavio kao Dorian Gray svjetskog nogometa. Vječni mladić, premda ga je sada već nepristojno pitati za godine. U pravilu superioran na terenu, neovisno o tome igra li u tandemu s Nikom Kovačem (51) ili Lovrom Majerom (25), protiv Michaela Ballacka (47) ili Frenkieja De Jonga (26).

Ovaj posljednji dragulj od utakmice Modrić je, primijetit će cinik, izbrusio nešto lakše, jer ipak je igrao na svojem teritoriju. U Nizozemskoj, naime, generalno "ima zemlje za starce". Ne samo što je prosječna očekivana dob Nizozemca 81,4 godine, već i klasni nogometaši u ovoj klimi bolje odolijevaju zubu vremena nego na nekim drugim meridijanima. Potpisnik ovih redaka pamti još iz tinejdžerskih dana, s finala Eura 1988, da je asistenciju za Van Bastenovu golčinu, onaj nezaboravni volej kroz uši Rinata Dasajeva, isporučio Arnold Muehren, nogometni djedica koji je tog ljeta zagazio u 38. godinu. Ratnik s iskustvom iz Ajaxa, Man Uniteda i Ipswicha bio je već debelo zreo za mirovinu, kada je izbornik Rinus Michels odlučio da mu je prijeko potreban jer u kadru nije imao boljeg ljevaka. "Oranje" je osvojilo naslov.

image
JOHN THYS Afp

Je li zaista ovo kraj?

Sedam godina poslije Frank Rijkaard i Danny Blind činili su stijenu na kojoj će Louis Van Gaal sazidati osvajača Lige prvaka. Obojica su već proživljavala krizu srednjih godina, kada ih je karizmatični trener zadužio da na oku drže talente iz Ajaxova dječjeg vrtića. Završilo je bajkovito, u finalu su skinuli veliki Milan.

Dvije vinjete iz prethodna dva odlomka šampionskom logikom vode do treće, u kojoj će Luka Modrić mini-turnir u Nizozemskoj završiti s peharom u rukama i zlatnom medaljom oko vrata. Dok odbrojava do finala, nacija u isto vrijeme vjeruje u hepiend i strepi od njega, jer u zraku treperi zagonetna objava. Je li Modrić zaista Rotterdam zamislio kao kraj?

"Da čujem, kakvom ste ocjenom nagradili Modrića?", zabili smo se u besmrtnog Zorislava Srebrića pod tribinom De Kuipa nakon dvoboja. "Odmah ću vam kazati da bi me razočaralo sve što je niže od desetke", poručio je još jedan Dorian Gray svjetskog nogometa, onaj s polja nogometnog menadžmenta. I bio je Srebrić u pravu. Iako smo se u numeričkom pogledu zadržali na umjerenoj osmici - na većoj mapi utakmicu je objektivno riješio Bruno Petković pogotkom i izborenim jedanaestercem - Modrić je zapravo odigrao još jednu utakmicu za desetku.

Ta desetka nije bila ispisana pored njegova prezimena samo zato što je kroz svojih 165 nastupa za nacionalnu momčad kreirao izdvojenu vrijednosnu ljestvicu. Manje-više, lavovski dio svoje karijere, a posebno ove zrele igračke godine, Modrić igra za devetku ili desetku, ali srećom ima i klasne suigrače.

I forma i energija

Zahvaljujući formi koja ne blijedi i energiji koja ne kopni, Modrić je ovog ljeta stigao na apsurdno raskrižje karijere. U njegovoj današnjoj dobi Slaven Bilić je preuzimao hrvatsku A-reprezentaciju, a Pep Guardiola skicirao nacrt revolucionarne Barcelone, koja će tika-takom osvojiti dvije Lige prvaka.

Modrić već danas zna da nikada neće biti mladi i perspektivni trener. On želi napustiti pozornicu kao jedan od najvećih igrača Realove povijesti, ali u slučaju ostanka u Madridu, gdje mu nude još godinu dana suradnje, čeka ga samo Srebrićeva "desetka", doduše začinjena sa šest nula.

Na drugoj strani, ponuda kojom ga u svoj muzej nogometnih oldtimera vabe Saudijci je pet ili šest puta izdašnija. Tko normalan odbija takav novac u sutonu karijere? Ima li u takvom aranžmanu ostanak u reprezentaciji smisla, ili je signal za ulazak svježih snaga? Modrić u Rotterdamu odbija razgovarati o budućnosti. "Učinili smo samo prvi korak, došli smo ovo osvojiti", odgovara na pitanje o planovima.

Ipak, činjenica da je priča zapakirana u formu velike zagonetke više miriše na skori "zbogom" nego na "doviđenja" do sljedećih kvalifikacijskih utakmica i Njemačke 2024. Modrićev savršen nogomet sugerira da takav rasplet nema smisla. Vox populi grmi - Luka ostani.

Što kaže Modrić?

Linker
12. svibanj 2024 17:50