FARSHAD ABBASI/AFP/PROFIMEDIA
Davorin Olivari
TOTALNI DEBAKL

Što to radi izbornik Hrvatske? Ovakve stvari su nekad bile nezamislive, izgledamo jadno i sramotno, a on šuti

Ne sjećamo se da je mlada U-21 vrsta Hrvatske ikada tako loše izgledala, bio je to pravi ‘plač Majke Božje‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. ožujak 2024. 14:52

Debakl. Ta jedna riječ najbolje opisuje poraz naše mlade vrste na gostovanju kod Portugala. Posrtanje od 1:5 drugi je najveći poraz U-21 selekcije u njenoj povijesti. Više su nas samo natrpali Španjolci u kvalifikacijama za Euro u listopadu 2012. godine kad smo izgubili 0:6. Tako je eto Skočićeva vrsta ušla u povijest, ali svakako ne u onu kojom se može ponositi. Pisali smo prije starta utakmice u Faru da je Portugal bolja reprezentacija od Hrvatske, da po Transfermarktu vrijedi tri puta više. Zato poraz nije nikakvo iznenađenje, mogli bi čak kazati da je očekivan.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Međutim, način na koji je Hrvatska poražena je zapravo sramotan. Uvijek pokušavamo izbjeći riječi poput ‘sramota‘ kad se radi o nogometu i sportu uopće, ali ovaj iz Fara je zaslužuje. Izgledati onako jadno, poput nekih nezainteresiranih rekreativaca i u 25 početnih minuta primiti 4 pogotka je definitivno ispod svake razine. Ne sjećamo se da je mlada U-21 vrsta Hrvatske ikada tako loše izgledala, bio je to pravi ‘plač Majke Božje‘.

Zapravo je nejasno kako je to izbornik Dragan Skočić pripremao utakmicu, kakve je to analize radio, što je zapravo radio? Iako je, ponavljamo, Portugal jači od mladih Hrvata, ima u našoj vrsti dovoljno dobrih mladih igrača koji nisu pali s Marsa. A niti jedan od njih nije mogao doći do izražaja. Onda je valjda problem u struci. Usudili bi se kazati da je blamaža u Faru zapravo debakl trenerske struke.

image
NUNO PIRES VELOSO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Nije jasno zašto je Skočić protiv brzih i tehnički moćnih Portugalaca krenuo s tri ipak sporija stopera u zadnjoj liniji? Zašto su mu na klupi ostali Lovro Zvonarek koji igra za drugu momčad Bayerna, a ubilježio je i jedan nastup u najboljem sastavu? Uostalom, kad je ušao Zvonarek je bio jedina svjetla točka utakmice, jedino dobro. Zašto nije bilo Igora Matanovića koji buši mreže u Karlsruheu ili Matije Frigana koji doduše nema lijepih dana u Westerlou, ali željan je igre i donosi energiju. Zašto u udarnom sastavu nije bilo Morisa Valinčića, dečka koji tako dobro igra u Istri 1961 i stvarno je jaka obrambena karika? Zašto su na pretpozivima završili Roko Šimić i Dion Drena Beljo? Bilo bi dobro čuti izbornika Skočića, ali on se povukao u komunikacijsku ilegalu, daje samo kratke izjave putem službenih kanala. Čak nije niti najavio utakmice ove akcije s Andorom i Portugalom, to je napravio njegov asistent Danijel Šarić. I to se još nije događalo u U-21 vrsti, izbornici prije njega uvijek su bili na raspolaganju medijima. Što to izvodi Skočić?

image
NUNO PIRES VELOSO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

A nije da se može pohvaliti s rezultatima. Na prošlom Euru Hrvatska je pod njegovim vodstvom uzela samo bod protiv Rumunjske, izgubila je od Ukrajine i Španjolske, na cijelom prvenstvu nije postigla pogodak!? U ovim kvalifikacijama za Euro, naši mladi dečki dobili su Farske otoke, dva puta Bjelorusiju i Andoru. Uz dužno poštovanje, sve reprezentacije s dna europske kace. U jedine dvije utakmice s jačim vrstama, odigrali smo s Grčkom (2:2), te se u utorak izblamirali protiv Portugala. Nismo niti u prijateljskoj utakmici uspjeli dobiti Slovačku (2:2), koja je samo solidna vrsta i ništa više. Pa čak i da idemo s onom tankom pričom, da ova, kao i neke druge mlade selekcije zapravo služe kao poligon igrača za A selekciju, te da rezultat nije bitan, pitamo se tko će to od tih igrača iz Skočićeve selekcije stići do Vatrenih, ako će jedino uspijevati pobjeđivati ‘liliputance‘ poput Andore, Farskih otoka ili Bjelorusije.

Linker
12. travanj 2024 21:08