Jedna od spornih situacija

 MAXSPORT/SCREENSHOT
Robert Matteoni
GENERALNA DRAMA

Sve se moglo predvidjeti: Nogomet u drugom planu, a kreće HNL folklor, teorije urote, ali i rušenje Brune Marića?

Iz HNS-ovih kuloara dopire eho nestabilnosti pozicije sudačkog šefa Brune Marića
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. veljača 2024. 10:01

U logičnijim zemljama nogometna borba za vrh, Europu i ostanak u ligi, jamči iznimna uzbuđenja za aktere i gledatelje. Jedna od najvažnijih stvari za promociju nogometa je upravo taj faktor neizvjesnosti. Tamo gdje se više manje epilozi znaju unaprijed, lige postaju monotone a nogomet ne napreduje. Iskustva od osnutka HNL-a, 1991.godine, ukazuju da je svaka neizvjesnost unutar natjecanja generirala izvjesnost prevlasti faktora utjecaja izvan nogometne problematike. Po mnogočemu je domaći nogomet planet za sebe unutar europskih odnosa kojima bi željeli pripadati.

Svejedno je govorimo li o očajnoj infrastrukturi, neravnopravnim odnosima u upravljanju a posljedično i razlikama u tretmanu sudionika na terenu. Sve češće u panorami Europe, u kojoj se također osjeti prodor "nenogometnog" (zbog tehnoloških i nameta kapitala), stječemo dojam kako se ovdje igra neki drugi sport. Dakako da su onda sudačka pitanja, iznimno važna za sve ravnoteže unutar nogometnog sustava, u epicentru zbivanja. Nemjerljivo više u negativnom kontekstu jer je ovdje ukorijenjen mentalitet utjecanja na suce...

Generalna drama

I ovo prvenstvo, koje nakon dugo vremena nudi visoku razinu neizvjesnosti u borbi za vrh, aktiviralo je tipičnu HNL naviku da se povine pod utjecajima svekolikih faktora izvan onog koji bi trebao biti presudan - dakle izvan terena i nogometa. Bilo je to predvidljivo "i za malu djecu" koji prate našu ligu. Kad je dva kluba u trci za nešto već je drama, a kada su tri onda je to generalna (državna) frka.

Uravnoteženje igračkih moći Rijeke, Dinama i Hajduka uzrok je neizvjesnosti na vrhu tablice. To je neki novi doživljaj u HNL-u gdje je skoro dva desetljeća bila apsolutna dominacija jednog (Dinamo) i sporadična konkurentnost drugog (Rijeka), uz kontinuitet statusa statiste trećeg (Hajduk) aktera ovosezonske trke. I nakon svih samodopadnih odjeka iz Kuće nogometa kako je Hnl sve sjajnija, kvalitetnija, europskija, bilo je dovoljno da se zakuhaju neki realniji rivaliteti pa da sve puca po šavovima polemika, teorija urota, međusobnih diskvalifikacija. Folklor domaćeg nogometa, gdje se najmanje koplja aktera lome oko kvalitete igre, stručnih vrijednosti i razvoja igrača. Na toj liniji je i sudačka problematika. Manjak kvalitetno međunarodno afirmiranih sudaca iz Hrvatske (reprezentativne sile i najjače lige na prostorima bivše Jugoslavije) toliko strši pored iskoraka arbitara iz susjednih nam država, da je jasno da nešto ovdje u sustavu jednostavno ne funkcionira...

Zbog svega navedenog sada se samo pokazuje jedna porazna zbilja. Sustav HNL jednostavno nije spreman podnijeti svu težinu natjecateljske borbe za prvo mjesto. Ona je sama po sebi komplicirana jer nogomet nije play station nego su u pitanju ljudske emocije na terenu i oko njega, utjecaji detalja koji mogu mijenjati sudbine klubova (i svih aktera) na dugoročnoj bazi. Kada je pak ovakav kaos u sustavu, kojeg dodatno potiče kaos u eteru, ta sinergija stvara kritičnu masu da stvari izmaknu kontroli. Taj proces, dojam je, upravo je u začetku. Može li ga tko zaustaviti i vratiti HNL logičkim prioritetima nogometne igre?

Nije toliko bitno - gdje je procurilo

Dakle, uz sve terete koje sudačka tematika nudi (i) ove sezone, sada je eruptirao slučaj "VAR komunikacija". Netko se očito potrudio da se dijalozi između suca i VAR-a u Varaždinu objelodane javnosti. Stvar nije bezazlena jer otvara mnoga pitanja o neuvjerljivosti u argumentaciji odluka te baca dodatnu sjenu na vjerodostojnost faktora ravnopravnih kriterija.

Tko je plasirao u javnost te komunikaciju bit će praktično nemoguće dokazati jer onih koji to mogu činiti ima desetak. To su suci, pa ljudi iz produkcije koji sudjeluju u izdvajanju snimki te šef sudaca Marić i njegovi prvi suradnici za VAR. Netko jest u tom krugu "izdao" sustav, a sada kome je to bilo u interesu, trebalo bi se istražiti unutar sustava. Problem za taj sustav (sudački odnosno HNL-a) jest što i otkrivanje autora i motivacije "plasmana" nije toliko bitan za širu javnost i nogomet. Ključno je što se vidi i kroz ove dijaloge kako se "čudno" odlučuje o spornim situacijama. To je sada veliki teret za finiš sezone, pogotovo za suce.

U srijedu je sjednica IO HNS-a i bit će zanimljivo vidjeti kako će vrh nogometa reagirati na sve anomalije koje se događaju, a koje predstavljaju vrlo veliki rizik da liga ne krene u pravcu nereda. Na terenu i, još gore, izvan njega...

ŠEF SUDACA

Iz HNS-ovih kuloara dopire eho nestabilnosti pozicije sudačkog šefa Brune Marića. Po tim glasinama nezadovoljstvo je na svim stranama (klubovima, pogotovo ovih u borbi za vrh), a uostalom i članovi IO-a, Črnko i Šikić su nedavno javno negodovali kakav tretman imaju njihovi klubovi (Gorica, Lokomotiva). Je li crescendo polemika oko sudaca, uz puštanje u javnost snimki VAR komunikacije iz Varaždina, dio destabiliziranja njegove pozicije ili je samo nastavak festivala folklora oko Hnl-a, brzo će se spoznati.

U svakoj opciji izvjesno je da će finiš sezone biti generator "svega" oko nogometa. Jer ne treba dvojiti, politički i ini berači populističkih poena brzo će u arene etera na lakozapaljivoj retoričkoj matrici prosuti svoje interesne umotvorine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 07:09