Milan Bandić i Igor Oppenheim u obilasku gradilišta Arene Zagreb 2008.
 Nenad Dugi / CROPIX
POSTIGNUT DOGOVOR

KONAČNO ZAVRŠILA TRAKAVICA: RUKOMETNO PRVENSTVO U ARENI ZAGREB NIJE UPITNO Epilog je stigao nakon sastanka Uprave Ingre i predstavnika Vlade

Piše: Tomislav MamićObjavljeno: 11. siječanj 2018. 22:01

Rukometno prvenstvo u Areni Zagreb je neupitno. Lanište, odnosno Ingra, i Zagrebački holding će, kao i svaki put do sada, osigurati posjetiteljima Arene Zagreb nezaboravan doživljaj, stoji u priopćenju koje je u četvrtak navečer objavila Ingra. Isto nam je potvrdio i Igor Oppenheim, predsjednik Uprave tog društva, i time napokon stao na kraj trakavici koja se proteže posljednjih nekoliko dana.

Epilog je došao nakon sastanka Uprave Ingre i predstavnika Vlade u četvrtak u kasnim poslijepodnevnim satima, a Oppenheim je za Jutarnji list rekao kako mu je obećano da će traženi novac biti uplaćen u depozit.

- Iz Holdinga su obećali u petak uplatiti traženi iznos od 3,3 milijuna eura na depozit, i time će biti riješena sva dugovanja. U subotu će Arena biti otvorena i svi ćemo zajedno dočekati početak Europskog rukometnog prvenstva - rekao je Oppenheim.

Cijeli četvrtak prošao je u neizvjesnosti jer se sve do navečer nije znao ishod sukoba zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i čelnog čovjeka Ingre. Sve je počelo u 13 sati, kada je Bandić održao tiskovnu konferenciju na kojoj je pozvao Oppenheima da pokuša zatvoriti Arenu.

- Neka me čeka ispred Arene da mi zabrani ulazak. Izazivam ga javno. Neka dođe baja pred Arenu i neka kaže, gradonačelniče, ne možeš ući u Arenu. Molim ga da ne prijeti praznom puškom. Neka ne radi cirkus. Baš me zanima tko može zatvoriti Arenu. Ta dvorana nije ni Ingrina, ni gradska ni državna, već od banaka. I dokle god mi servisiramo sve kredite, nema razloga da se daju ultimatumi jer nikakvih dugova nema. Ljudi, kupite karte za Arenu - kazao je Bandić.

Iza gradonačelnikovog hrabrog istupa je uvjerenje da nisu postojali nikakvi dugovi. Naime, prema tvrdnjama čelnih ljudi Grada i Zagrebačkog holdinga, nikakvih dugovanja prema Ingri, odnosno tvrtki kćeri Lanište d.o.o., po osnovi zakupnine i indeksacije nema. Prema onome što se moglo čuti, trenutačno zakup za Arenu iznosi 7,855 milijuna eura. Radi se o dogovorenoj godišnjoj zakupnini od 7,2 milijuna eura i 655 tisuća eura indeksacije. Ako indeksacija ostane ista, Grad i država bi Arenu mogli do kraja zakupa 2036. platiti oko 230 milijuna eura, a ne kako je bilo predviđeno 201 milijun eura.

Holding je 2015. Arenu mogao kupiti za 80 milijuna eura, no kako je Bandić u četvrtak naveo, to nije bilo moguće zbog njegovih loših odnosa s tadašnjim premjerom Zoranom Milanovićem. Što se, pak, tiče Oppenheimova prigovora oko naknade iskorištenog dijela depozita u visini 17,5 milijuna kuna plus, u Gradu navode da se nitko u Ingri i Laništu nije bunio kada im je dana suglasnost da depozit mogu koristiti i kao instrument osiguranja svojih kredita kod BKS banke.

Naime, Holding je 2009. Laništu uplatio 65 milijuna kuna kao osiguranje plaćanja zakupnine. Vlada početkom 2011. nije bila u mogućnosti na vrijeme platiti svoj dio, pa je Lanište iskoristilo 17,5 milijuna kuna depozita kako bi platilo ratu kod austrijske banke BSK koja je kreditirala izgradnju Arene. Sporazumom o zajedničkom financiranju zakupnine Grad i država nisu preuzeli obvezu uplate depozita kao instrumenta osiguranja plaćanja, nego je to ugovorna obveza Zagrebačkog holdinga.

U popodnevnim satima došlo je do malog preokreta. U Gradu su priznali da doplata nije izvršena te su pozvali Oppenheima da pozove Holding da u roku od 8 dana nadoplati depozit na njegov puni iznos.

- Ako to Holding ne učini, Lanište može, ako želi, najaviti raskid ugovora u roku od 30 dana - rekli su u Gradu.

Bandićev današnji odgovor Oppenheimu zapravo ide u sljedećem smjeru. Zagrebački gradonačelnik, a toga su svjesni i u Vladi, dobro zna da su Ingra i njena tvrtka Lanište u financijskim problemima.

Ingra je u predstečajnoj nagodbi, blokiran joj je račun više od 110 dana, a ako se ta blokada nastavi i sljedećih deset dana, Ingra bi mogla u stečaj.

- Ingra je na koljenima, Laništu je jedini kapital koji ima Arena. Neka se mane ćorava posla i neka ne dižu tenzije ususret svakog sportskog događaja. Ovo je sve nepotrebno i suvišno - rekao je u četvrtak gradonačelnik Bandić.

Kako ima suglasnost Holdinga da depozit koristi za vlastite kredite kod ove austrijske banke, potvrdio nam je u četvrtak i sam Oppenheim, koji drugačije rezonira situaciju.

- Da, istina je da nam je Holding dao suglasnost za korištenje depozita kao instrumenta za daljnja kreditna zaduženja tvrtke Lanište. Depozitom se osigurava posljednja rata za najam, i to je novac tvrtke Lanište - naveo je Oppenheim.

Linker
30. travanj 2024 04:53