Dijana Karatovic VNL 2023 Hrvatska reprezentacija odbojka

 Vnl
LIGA NACIJA

Hrvatske odbojkašice poražene od Japana u Nagoyi, slijedi im još jedan veliki izazov na turniru

Naša reprezentacija i dalje je bez osvojenog seta na japanskom turniru
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 02. lipanj 2023. 15:48

JAPAN - HRVATSKA 3:0

(25:17, 25:19, 25:20)

NAGOYA - Dvorana Nippongaishi. Gledatelja: 1000. Suci: Fernandez Fuentes (Špa) i Ozbar (Tur).

JAPAN: Hayashi 12, Nishida 18, Shimamura 6, Seki 2, Inoue 9, Kojima (L), Tanaka, Yokota, Matsui, Irisawa 3, Nishimura (L), Nishikawa, Araki 5, Wada 2. IZBORNIK: Masayoshi Manabe.

HRVATSKA: Antunović 4, Mihaljević 8, Deak 1, Strunjak 6, Miloš 7, Karatović 10, Strize 1, Marković, Šamadan 2, Trcol 1, Kovčo (L), Štimac (L), Tomić, Freund. IZBORNIK: Ferhat Akbaš.

POENI IZ NAPADA: Japan 46, Hrvatska 29.

POENI IZ SERVISA: Japan 4, Hrvatska 3.

POENI IZ BLOKA: Japan 7, Hrvatska 8.

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Japan 18, Hrvatska 16.


Hrvatske odbojkašice i dalje su bez osvojenog seta u premijernoj sezoni u Ligi nacija. U trećem dvoboju na uvodnom ovosezonskom turniru u Nagoyi izabranice turskog stručnjaka Ferhata Akbaša doživjele su i treći poraz, bolja je ovaj put u dvorani Nippongaishi bila domaća reprezentacija Japana.

Nakon poraza od Bugarske i Njemačke, nije ni bilo realno očekivati da se naše djevojke mogu vaditi u okršaju protiv jedne od najboljih svjetskih reprezentacija. Japanke su na lanjskom Svjetskom prvenstvu završile na petom mjestu, a godinu ranije su u Ligi nacija bile četvrte. Teško bi se i u normalnim okolnostima naša reprezentacija mogla nositi s takvim suparnikom, a posebno bez Samante Fabris, Božane Butigan i Lucije Mlinar.

Akbaš je ponovno u utakmicu krenuo s Karlom Antunović na mjestu tehničarke, očito je mlada članica zagrebačke Mladosti na ovom turniru stekla veće povjerenje izbornika u odnosu na Leu Deak koja je povremeno ulazila na servis. Pomoglo je vjerojatno i to što Antunović praktički cijeli život igra s Andreom Mihaljević, našom prvom korektoricom na ovom turniru u izostanku kapetanice Fabris. Uz njih dvije, na terenu su od početka bile i primačice Laura Miloš i Dijana Karatović, blokerice Martina Šamadan i Ema Strunjak, te Izabela Štimac kao libero.

Nije se ta postava dobro snašla na početku utakmice, bilo je dosta konfuzije u našoj igri i Japanke su jednostavno prolazile i osvajale poene, a usput su odlično zaustavljale hrvatske napade i bez previše stresa došle do prvog seta.

Bolje su naše odbojkašice ušle u drugi set i to je, uz određeni bljesak pri kraju trećeg seta, bilo razdoblje njihove najkvalitetnije igre u petak. Držale su se odlično do sredine seta, imale i prednost 14:12, ali tu su kola polako krenula nizbrdo. Japanke su serijom 9:1 u potpunosti preokrenule zbivanja na terenu i povratka za Hrvatsku više nije bilo.

U trećem setu japanske su odbojkašice od početka kontrolirale igru i održavale prednost. Kad su pobjegle na 18:11, činilo se da će brzo okončati posao, ali malo su im u samoj završnici Akbašove djevojke zakomplicirale život. Dobile su u tim trenucima priliku mlade Trcol i Strize, proradio je i blok i približila se Hrvatska na minus tri (19:22), no za potpuni preokret nije bilo snage.

Karatović je u ovoj utakmici s 10 poena bila najučinkovitija hrvatska igračica, Mihaljević nije uspjela ponoviti izdanje kao protiv Njemačke, a još uvijek čekamo da u potpunosti proradi iskusna Miloš.

U posljednjoj utakmici na turniru u Nagoyi naše odbojkašice čeka još jedan veliki izazov. U nedjelju rano ujutro po hrvatskom vremenu (5.40 sati) igraju protiv svjetskih i olimpijskih doprvakinja Brazilki koje su najprije u pet setova poražene od Kine, pa potom s 3:0 svladale Nizozemsku. Prije okršaja protiv Hrvatske u subotu ih još čeka dvoboj protiv Dominikanske Republike.

Linker
12. svibanj 2024 22:08