Rayssa Leal (srebro), Momiji Nishiya (zlato) i Funa Nakayama (bronca)
 LIONEL BONAVENTURE Afp
MALOLJETNICI NA TRONU

A što ste vi radili s 13 godina? Ovo su osvajači olimpijskih medalja koji ‘nakon crtića idu u krevet‘

Veliki broj sportaša koji još ne smiju voziti automobili ili piti alkohol uzelo je medalje u Tokiju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. kolovoz 2021. 20:19

Oni su u dobi kada ne mogu na glasovanje odnosno niti birati, niti biti birani odnosno izabrani. U većini su slučajeva premladi i da bi samostalno upravljali osobnim automobilom, pa i posjedovali vozačku dozvolu. U najvećem broju slučajeva ili društava, ne mogu ulaziti niti u bračne zajednice, posebno ne bez odobrenja roditelja ili skrbnika. Protuzakonito je, posebno u dobi ispod 16 ljeta i upošljavati ih.

Nije im moguće zasnivati ikoji oblik radnog odnosa. U biti, kada čovjek pomnije razmisli, podosta je (logičnih) ograničenja za maloljetnike, sve ispod 18 godina. Oni pak u dobi od 12 do 16 godina su pak djeca, ma koliko neka bila ili izgledala zrela. No, ti isti klinci nešto ipak mogu. Ne samo da mogu, već u tomu i uspijevaju. Nastupati na olimpijskim igrama i pače, osvajati olimpijske kolajne. Načelno, tu čak niti nema dobnog ograničenja. Nedavno okončane igre u Tokiju, iako ne samo one, su to i dokazale.

image
Lydia Jacoby (druga slijeva)
ATTILA KISBENEDEK Afp


Izrazito je bilo puno u Tokiju maloljetnica i maloljetnika na sportskim borilištima, ali i velik broj njih koji je osvojio medalju. Najviše se posljednjih dana priča o tri medaljašice u skateboardu, ali temeljni sport, plivanje je dao jednu.

Kineska djeca na tornju

Amerikanka s Aljaske, Lydia Jacoby ušla je u povijest dvostruko. Kao prva olimpijska pobjednica/pobjednik s Aljaske, a onda još i kao tek 17-godišnjakinja koja je 100 prsno isplivala brže pod Južnoafrikanke Tatjane Schoenmaker i Amerikanke Lilly King koja je navodno idol baš Lydiji Jacoby. Nadalje, već spomenuti skateboard je ponudio priču više jer su ondje, u disciplini “street event” sve tri osvajačice medalja malodobne. Zlatna je cura iz Osake Momiji Nishiya (13), srebrna je Brazilka Raysa Leal (također 13), te brončana, opet jedna Japanka, Funa Nakayama. Ona je već “puno starija” budući da joj je 16.

image
Momiji Nishiya (13 godina)
JEFF PACHOUD Afp


No, nije to sve...


U streličarstvu Kim Je-deok je u dobi od 17 godina bio član južnokorejske momčadi koja je osvojila zlato.


Gimnastika, još jedan bazični sport, poznat je poglavito kada su djevojke u pitanju po naglašenoj mladosti svojih najistaknutijih pojedinki.Konačno, jedna od najvećih svih vremena, Rumunjka Nadia Comaneci je u Montrealu 1976. u dobi od 15 godina osvojila tri zlata, srebro i broncu. Sada, u Tokiju u ekipnom višeboju Ruskinjama je pripalo zlato u Tokiju, a ono je resilo vratove Vladislave Urazove (16) i Viktorije Listunove (16). Dvije od ukupno četiri djevojke u ekipi Ruskog olimpijskog odbora sa zlatom kolajnom.


Quan Hongchan je sa 14 godina najmlađa sportašica/sportaš iz Kine, koja se iz Tokija se vratila sa zlatom, i to u skokovima s tornja. Njena kolegica Chen Yuxi (15) je zlato uzela također s tornja, ali u sinkroniziranim skokovima, s tim da joj partner također malodoban, 17-godišnji Zhang Jiaqi. Naime, mješoviti (muško-ženski) parovi u sinkro-skokovima, jedna su od novina tokijskih igara.


Bilo je još najmanje 20-ak sportaša i sportašica mlađih od 18 koji su se nadmetali u Tokiju, ali nisu osvojili medalju. Primjerice, američka plivačica Katie Grimes (15), 800 slobodno, pa američki trkač Erriyon Knighton (17), 200 metara...

Hiraki (12) uzela srebro

Najmlađi olimpijac ili olimpijka u Tokiju, došla je bila iz ratom razorene Sirije. To je 12-godišnja djevojčica Hend Zaza, a ispala je na samom početku stolnoteniskog turnira. Ona je bila ne samo najmlađa u Tokiju već i najmlađa stolnotenisačica/stolnotenisač u povijesti OI, a to je u slučaju ovog sporta od 1988. Sirijka je na dan nastupa imala točno 12 godina i 204 dana odnosno nešto malo mlađa od Japanke Kokone Hiraki, najmlađe medaljašice tokijskih Igara, koja će tek 26. kolovoza napuniti 13 godina.

Najmlađi osvajač olimpijske kolajne u Ateni 1896. je imao 10 godina

Epitet najmlađeg osvajača olimpijske medalje u povijesti modernih Igara nosi jedan Grk. Ime mu je bilo Dimitrios Loundras, bavio se gimnastikom i na prvim Igrama modernog doba, u Ateni 1896. osvojio brončanu medalju s - 10 godina.
Doduše, možda postoji i netko još mlađi i to je ponajveća misterija u povijesti olimpizma. Na OI u Parizu 1900. francuski veslački dvojac koji je osvojio zlato je neposredno uoči utrke “unovačio” nekog lokalnog dječaka koji je stajao uz stazu, da im bude kormilar. Dečec je ušao u čamac, a čamac u povijest kao zlatni. Postoji i fotografija zlatnog trija, ali... Odmah nakon fotografiranja klinjo je otrčao doma i nitko nikada nije otkrio ni njegov identitet, još manje dob. (dba)

Linker
09. svibanj 2024 21:47