Megan Rapinoe

 TAYFUN COAYKUN Anadolu Agency Via Afp
KRAJ DISKRIMINACIJE

Amerikanci konačno usvajaju zakon koji se dugo čekao, čeka se još samo Bidenov potpis

Kampanja koju su pokrenule neke od najpoznatijih nogometašica svijeta urodila je plodom.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. prosinac 2022. 07:54

Zastupnički ili donji dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država donio je prijedlog zakona koji jamči jednaku novčanu naknadu za muškarce i žene, a za njihove sportske rezultate u sportu.

Zakon o jednakoj plaći za članove reprezentacije SAD u svim sportovima, učinit će obveznim davanje jednake plaće i svih povlastica onima koji predstavljaju SAD u sportu. To također znači da Američki olimpijski i paraolimpijski odbor može odrediti kršenja za sportove koji potpadaju pod njegovu nadležnost. Osim Zastupničkog doma, prijedlog zakona je usvojen i u Senatu, te je sukladno proceduri poslan u Bijelu kuću na potpis predsjedniku Joeu Bidenu, čime zakon i službeno stupa na snagu ili postaje pravovaljan.

Poznate američke nogometašice poput Megan Rapinoe i Alex Morgan bile su na čelu višegodišnje akcije kojoj je cilj bilo dovođenje upravo ovakvog zakona, budući da su obje podnijele federalnu tužbu za rodnu diskriminaciju protiv Američkog nogometnog saveza. Ranije ove godine potpisali su novi kolektivni ugovor, koji je uključivao jednaku raspodjelu novca temeljem rezultata na FIFA Svjetskom prvenstvu. Iako je kolektivni ugovor sklopljen, ova jednaka plaća nije bila zakonski obvezujuća u nacionalnim savezima, što znači da zakon to osigurava u budućnosti.

- Slanjem ovog zakona predsjedniku, oba su doma poslala jasnu poruku da je to standard za sve nacionalne momčadi u svim sportovima i naglašava važnost rada s našim sportašima na postizanju jednakih plaća, uključujući izjednačavanje međunarodnog nagradnog fonda - istaknula je Cindy Parlow, predsjednica Američkog nogometnog saveza.

Kampanja za jednake plaće nadilazi SAD, pa je tako kanadska muška nogometna reprezentacija nedavno štrajkala, tražeći da njihove kolegice dobiju istu naknadu kao i oni. To je dovelo do toga da je prijateljska utakmica nogometaša Kanade i Paname otkazana nekoliko sati prije nego što se trebala održati. Bilo je to još u lipnju ove godine.

Godine 2020. Engleska i Brazil potvrdili su da će jednako plaćati svoje reprezentacije na velikim turnirima, pridruživši se Australiji, Norveškoj i Novom Zelandu koje su takvo što već usvojile.

Linker
24. svibanj 2024 14:36