ADRIAN DENNIS Afp
KONTROVERZNA ODLUKA

Dizačica utega s Novog Zelanda postaje prva transrodna osoba na Olimpijskim igrama

Prema promijenjenim pravilnicima MOO-a, Hubbard je imala mogućnost nastupa na OI već od 2015.
Piše: HinaObjavljeno: 06. svibanj 2021. 08:06

Novozelandska dizačica utega Laurel Hubbard postat će prva transrodna osoba koja će nastupiti na olimpijskim igrama, objavio je u srijedu internetski portal Inside The Games.

Danas 43-godišnja novozelandska reprezentativka u superteškoj kategoriji je do promjene spola 2013. nastupala u muškoj konkurenciji, a normu za nastup na odgođenim Olimpijskim igrama u Tokiju Hubbard je ispunila zahvaljujući dodanim kriterijima u sustavu kvalifikacija, zbog prekida natjecanja izazvanih pandemijom Covida-19.

Prema promijenjenim pravilnicima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Hubbard je imala mogućnost nastupa na OI već od 2015., kad je za transrodne osobe koje se žele natjecati u ženskoj konkurenciji ustanovljen limit razine testosterona do 10 nanomola po litri u razdoblju od najmanje 12 mjeseci prije natjecanja.

Hubbard je 2019. osvojila zlatnu medalju na Pacifičkim igrama koje su održane u Samoi, a pobijedila je ispred domaće reprezentativke i prvakinje Commonwealtha Feagaiga Stowers, što je među Samoancima pokrenulo lavinu nezadovoljstva.

Australska federacija dizanja utega je 2018. tražila zabranu nastupa za Hubbard na Igrama Commonwealtha u Gold Coastu, ali su organizatori natjecanja odbili taj zahtjev.

Dizanje utega je uvijek u središtu debata o tome je li pošteno da se transrodne osobe natječu u ženskoj konkurenciji pa se očekuje da će nastup Laurel Hubbard u Tokiju izazvati veliku pozornost.

Linker
19. svibanj 2024 11:12