Sandra Perković bit će veliki hrvatski adut za novu medalju
 STEPHANE KEMPINAIRE Kmsp Via Afp
SJAJAN POTEZ

Država ipak nije bacila sport na margine! Vlada izdvojila 224 milijuna kuna u olimpijskoj godini

Sredstva dokazuju da nema smanjenja financiranja sporta unatoč nemalenim troškovima cijele države
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. veljača 2021. 16:51

Cijeli svijet živi pandemijsku godinu. Ova 2021. bi trebala, toplo se nadamo i da će biti, prva postpandemijska godina, ali to istog trenutka neće baš biti povod za silan ushit. Osim velikog broja preminulih prije svega, pogubni pandemijski učinci po gospodarstva svih država su takvi da ćemo ih trpjeti još neko vrijeme.

Teška 2021. godina

Naša pak malena, a draga domovina uz problem pandemije živi i postpotresnu godinu. Oporavljamo se od podrhtavanja zla tijekom minule kalendarske godine koje je odnijelo i žrtve, ali i pričinilo značajnu materijalnu štetu. Uz to, država kani ove godine konačno i okončati jedan bitan, a držimo i nužan nacionalni sigurnosni projekt koji iziskuje također određeni trošak. Riječ je o nabavi jata višenamjesnkih borbenih zrakoplova.

Doista, mnoge malo bogatije ili bolje situirane države bi bile u problemu sve to isfinancirati. Sve ovo navodimo samo kako bi naglasili važnost sljedećeg poteza, a sportašima i sportašicama u Hrvatskoj lagano sugerirali osjećaj zahvalnosti prema državi čije boje nose. Naime, naša domovina i ova vlada i u ovoj godini, bremenitoj spomenutim problemima, nije zaboravila ili na marginu gurnula sport i sportaše. Štoviše, osigurano je za 2021. godinu 224 milijuna kuna, što nadalje znači da nema nikakvih smanjenja financiranja sporta unatoč nemalenim troškovima cijele države.

Napor za pohvalu

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta je jučer temeljem Odluke o dodjeli financijskih sredstava krovnim sportskim udruženjima, potpisala je ugovore u vrijednosti od 224 milijuna kuna, kojima će Ministarstvo turizma i sporta u 2021. godini financirati ovaj dio javnih potreba u sportu.
- Unatoč izazovima koje je pred nas stavila pandemija, osigurali smo nacionalnim sportskim savezima realizaciju svih priprema i natjecanja za olimpijski i paraolimpijski program, kako za Tokio ove, tako i za Peking 2022. godine. Uz to, ove godine se održavaju i Olimpijske igre gluhih, te smo i o tome vodili brigu, a osigurana su sredstva i za sve ostale aktivnosti krovnih sportskih udruženja, od razvojnih programa, stipendija sportaša i trenera i svih drugih aktivnosti koje provode - rekla je ministrica Brnjac.

Iskreno, da je kojim slučajem neovisno olimpijskoj godini, država smanjila ponešto izdvajanja za sport u uvjetima u kojima živimo, teško da bi državu tada itko prozivao, kritizirao. Napale su nas nevolje nemalene, a ako bi baš morali birati između zdravlja, obnove i nacionalne sigurnosti s jedne strane, te sporta na drugoj... Hm, mislim da se i tada zna odgovor. No, uspjeh napora vladajućih da uz sve probleme ne zapostave sport je u najmanju ruku, za pohvaliti.

Za dobro funkcioniranje

- Uz osiguravanje svega potrebnog za naše vrhunske sportaše, osigurali smo i potrebna sredstva za aktivnosti školskog i akademskog sporta, jer smo svjesni koliko je taj segment važan u cijelom sustavu. Znamo da je sport, kao i mnoge druge djelatnosti, iznimno pogođen posljedicama koje ostavlja pandemija COVID-19, međutim činimo sve kako bi razdoblje nakon pandemije sportaši dočekali što spremniji za nastavak svih aktivnosti u punom obimu. Uz potpise ovih ugovora, kojima omogućavamo uspješno funkcioniranje vrhunskog, akademskog i školskog sporta, istovremeno su osigurane i potpore za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta kao i milijardu i pol kuna državnih potpora za sport i turizam - zaključila je ministrica Nikolina Brnjac.

U ime krovnih sportskih udruženja ugovore su potpisali glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikica Perković i glavni tajnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Davor Habljak.

Linker
29. svibanj 2024 21:28