privatni album
HEAVY METAL MAČEVANJE

Hrvatica sredila legendu, pa otkrila: ‘Bio mi je baš gušt objasniti mu da je Dinamo bolji od Hajduka‘

Dorja Blažić, najbolja hrvatska floretašica, dobila je priliku okušati se i pobijediti frontmana čuvenog Iron Maidena
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. svibanj 2022. 09:32

Dorja Blažić, najbolja hrvatska floretašica, ali i 11. na svjetskoj juniorskoj rang listi, posljednjih je dana bila jako zauzeta. Zagrebačka maturantica uspješno je završila srednjoškolsko obrazovanje u Gimnaziji Tituš Brezovački, uživala u Norijadi, riješila gdje će nastaviti obrazovanje, pokupila tri titule - seniorsku, mlađeseniorsku i juniorsku na Prvenstvu Hrvatske u Slunju i odradila dvoboj protiv svjetske glazbene zvijezde.

Čuveni heavy metal sastav Iron Maiden gostovao je u Zagrebu, a kako je frontman Bruce Dickinson pasionirani mačevalac nije propustio trenirati ni tijekom kratkog boravka u hrvatskoj metropoli.

- Kad je čuo da sam 11. na svjetskoj listi i 8. juniorka Europe rekao mi je da ima tremu - smije se simpatična mlada Zagrepčanka.

Mama kao ‘šalabahter’

Ona nije imala tremu kad je čula da će još suparnik biti Bruce Dickinson iz jednostavnog razloga što u prvi trenutak nije ni shvatila o kome se točno radi.

- Ne slušam baš tu vrstu glazbe iako sam naravno čula za Iron Maiden, ali kad su mi rekli da dolazi na trening “proguglala” sam sve što sam mogla o njemu i shvatila kakva je zvijezda, ali i koliko dugo se bavi mačevanjem i da nastupa za veteransku reprezentaciju Velike Britanije.

image
privatni album

Za dodatne informacije zapravo joj i nije trebao Google, dovoljno je bilo pitati mamu.

- Mama mi je sve objasnila. Ona je godinama ljetovala na Lošinju, a njezini tamošnji prijatelji imali su bend koji je svirao njihove pjesme. Zapravo i dan-danas ih sviraju i posebno za njih sam od Dickinson tražila majicu i autograme.

A kakav je Dickinson u mačevanju?

- Jako dobar s obzirom na godine. Moj trener Darko Limov mu je složio “školicu”, tako mi to nazivamo u mačevanju, a te naše “školice” nisu nimalo jednostavne i zahtijevaju i jako dobru fizičku pripremu. Ja sam mu prepustila i jedan svoj termin, a trener mu je složio i jednu vrlo napornu “školicu”, ali se Bruce je bez problema izdržao.

Iako je svjetska zvijezda, frontman Iron Maidena je i vrlo pristupačan kao osoba i to je oduševilo Dorju.

- Skroz je jednostavan i otvoren, sve ga zanima, a posljednji dan boravka u Zagrebu došao je samo kako bi se zahvalio što je mogao trenirati s nama i pozdraviti nas.

Dorja nije veliki fan, barem nije bila dosad Iron Maidena, ali je veliki navijač Dinama, a kako je znala da se Dickinson nedavno slikao u majici Hajduka onda je na trening došla spremna. S dresom Dinama.

- Jesam, veliki sam navijač Dinama, bila sam i sad na proslavi naslova, ali tata je još veći pa mi je rekao kako ga moram nagovoriti za fotografiju.

image
privatni album

Veselim se Egiptu

Ne samo da ga je nagovorila na fotografiranje, nego mu je i objasnila tko je ustvari bolji - Dinamo ili Hajduk. Za djevojku s Bukovca je bio posebni gušt.

- Jesam, objasnila sam mu kakvo rivalstvo vlada između dva kluba i naravno da sam mu rekla da je Dinamo puno bolji, a on je diplomatski odgovorio kako su mu podjednako dragi i dinamo i Hajduk ha, ha.

O glazbi baš i nisu puno pričali, ali jesu o mačevanju.

- Ako se ne varam on se bavi mačevanjem od 14 godine, jako je dobro upućen u povijest mačevanja i poznaje mnoge svjetske zvijezde, a neke od njih i ja znam i trenirala sam u njihovim kampovima. Jedan od njih je Mauro Numa, Talijan koji je osvojio nekoliko svjetskih i olimpijskih medalja, s njim je jako dobar, a ja sam kod njega išla na pripreme. Uglavnom, shvatili smo da imamo nekoliko zajedničkih prijatelja u mačevanju.

Dvoboj sa svjetskom glazbenom zvijezdom zauvijek će pamtiti, ali Dorja je ovih dana posebno sretna što zna gdje će nastaviti školovanje, a kad je sport u pitanju fokusirana je na nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu koje će se u srpnju održati u Kairu.

- Još moram riješiti maturu pa zbog toga neću na Europsko seniorsko prvenstvo, ali se jako veselim prvom nastupu na seniorskom svjetskom prvenstvu. Tamo će biti sve najveće face ovog sporta pa mi očekivanja nisu prevelika, ali želim se pokazati u najboljem mogućem svjetlu, vidjeti što mogu među najboljima.

S obzirom na to da je završila prestižnu zagrebačku gimnaziju mature se ne boji.

- Ali želim što bolje rezultate jer mi je to bitno zbog stipendije. Studirat ću na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa i presretna sam što sam dobila njihovu stipendiju jer je to fakultet koji dobro kotira, a omogućuje mi da nastavim paralelno s mačevanjem.

Linker
08. svibanj 2024 22:20