FACEBOOK HRV TAEK.SAVEZ Facebook Hrv Taek.savez
NEVJEROJATAN USPJEH

Hrvatska ima još dva olimpijca! Jedan je Tokio uhvatio doslovce u zadnjoj sekundi posljednje prilike

Hrvatska je danas dobila nove predstavnike na OI u taekwondou i hrvanju.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. svibanj 2021. 19:08

Hrvatska od subote ima jednog olimpijca za Tokio više. Ivan Šapina (iznad 80 kg), član daleko najboljeg i najtrofejnijeg hrvatskog taekwondo kluba u povijesti, splitskog Marjana izborio je nastup na Olimpijskim igrama u glavnom japanskom gradu.

Naš Šapina je u subotu, u glavnom bugarskom gradu Sofiji ušao u finale svoje kategorije kvalifikacija za OI, uhvativši posljednji vagon olimpijskog vlaka. Doslovno je i bilo u posljednjim trenucima, milimetrima, odnosno u posljednjoj sekundi odlučujuće, presudne borbe koja je nosila olimpijsku vizu. Nadalje, ovo je i velik uspjeh hrvatskog taekwondoa jer prvi puta u povijesti naša domovina ima u ovom sportu čak četvero predstavnika na jednim Igrama. Uspjeh tim veći jer je sustav kvalifikacija u taekwondou vrlo težak i u njemu uspijevaju samo najbolji. Iz svake olimpijske kategorije samo po 6 temeljem rankinga i još po dvoje s kontinentalnih kvalifikacija.

Takav je bio i put teškaša Ivana Šapine koji je u Sofiji u krugu 10 boraca, bio treći nositelj, ali oko njega sve redom olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci. U takvoj konkurenciji je primjerice bez plasmana ostao Radik Isaev iz Azerbajdžana, olimpijski pobjednik s Igara u Rio de Janeiru, svjetski i višestruki europski prvak. Bez plasmana je ostao i aktualni prvak Europe od prije tri tjedna Bjelorus Arman-Marsha Silla, inače trostruki prvak Europe od 2016. do danas.

Šapina je u prvom kolu pobijedio Ukrajinca Vladislava Bondara prekidom 24:3, da bi u polufinalu, doslovno u posljednjoj sekundi pogodio Turčina Emre Kutalm Ateslija za veliko i zasluženo lavlje trenera Dejana Mesarova i hrvatskog stožera u Sofiji. Inače, Turčin prije toga deklasirao aktualnog prvaka Europe Sillu i ostavio ga bez olimpijskog turnira u Tokiju. Finalna borba nije upriličena iz jednostavnog razloga što i nema svrhe, budući da finalisti u svim kategorijama idu na Igre.

Tako će na Olimpijske igre u Tokiju od Hrvata nastupati Kristina Tomić (do 49 kg, Osvit Zagreb) te Matea Jelić (do 67 kg, Marjan Split), Toni Kanaet (do 80 kg, Marjan Split) i Ivan Šapina (iznad 80 kg, Marjan Split).


Kakav ludi dan u Sofiji! U istom gradu, u istom danu, u razmaku od sat-dva, dvojica su Hrvata u različitim sportovima izborili nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

U Sofiji je naime, osim europskih kvalifikacija u taekwondou, ovaj vikend rezervioran i za svjetske kvalifikacije u hrvanju. Na njima je pak naš Ivan Huklek (do 87 kg) izborio Igre! Ivan je redom tijekom subote svladavao Poljaka Arkadiusza Kulynycza, potom u osmini finala Talijana Mirca Minguzzi 14-5. U četvrtfinalu je "pao" i Čeh Petr Novak, uvjerljivo 9-0, da bi presudna borba bila ona polufinalna protiv Šveđanina Kristoffera Zakariasa Berga. Tom pobjedom se plasiralo u finale, ali ono više nije ni bitno budući da obojica finalista u svakoj kategoriji osiguravaju nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ivan Huklek je drugi naš hrvač u Tokiju nakon Bože Starčevića.

Linker
30. travanj 2024 23:14