Tom Brady i Gisele Bündchen

 STEPHEN LOVEKIN/BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
OPROŠTAJ ŠAMPIONA

Izgubio je desetke milijuna dolara trgujući kriptovalutama, raspao mu se brak, a na terenu se umorio od dokazivanja

Najbolji quarterback u povijesti NFL-a drugi je puta objavio odlazak u igračku mirovinu
Piše: Hrvoje BulićObjavljeno: 03. veljača 2023. 20:10

Tom Brady oprostio se od NFL-a i povukao u igračku mirovinu. Učinio je to na jednostavan, neposredan način, objavom kratkog videa na društvenim mrežama, snimljenog u selfie modeu na nekoj zabačenoj plaži.

- Bit ću kratak, jer čovjek ima samo jednu priliku za dugi, srcedrapateljni oproštaj, a ja sam svoju iskoristio još lani - rekao je Tom.

- Zahvaljujem svima koji su me podržavali, obitelji, prijateljima, suigračima, protivnicima. Hvala vam što ste mi omogućili da živim svoj san.

Imam tu ‘bolest’...

Izgledao je potreseno. Izgledao je iskreno.

E sad, zlobnici će reći “zašto bih mu ovaj put vjerovao?”. I doista, prije točno godinu dana Brady se prvi put povukao, samo da bi se predomislio šest tjedana kasnije. I odigrao treću sezonu u Tampa Bayu. Što ako mu se na ljeto javi momčad kojoj se na pripremama ozlijedi quarterback? Ili njegov dječački klub, San Francisco 49ersi, koji su se ove sezone dovukli do konferencijskog finala koristeći tri različita quarterbacka, od kojih nijedan Bradyu nije ni do koljena? Ne bi li ga to ponukalo da se opet predomisli?

To ne možemo znati. Preostaje nam samo vjerovati na riječ čovjeku koji nas je pogledao u oči i otvorio dušu, bar na trenutak.

Iza Bradyja teška je godina. Procjenjuje se da je izgubio više desetaka milijuna dolara zbog propasti FTX kriptovaluta, a doživio je i privatni brodolom kad mu se raspao brak s Gisele Bündchen, o čemu se prvo šuškalo kad je u kolovozu nestao s priprema Buccaneersa na 11 dana, a najesen je službeno potvrđeno istovremenim objavama obaju slavnih supružnika. Gisele je, a priznao je to i Tom, zamjerala Bradyu što se ne drži njihovog dogovora i ne posvećuje dovoljno obitelji, u potrazi za sportskom besmrtnošću.

- Imam tu bolest u sebi koja me tjera da bacam tu prokletu loptu - izjavio je Tom u jednom ranijem intervjuu.

image

Tom Brady i Gisele Bündchen

KEVIN WINTER Afp

Na terenu mu također nisu cvjetale ruže. Buccaneersi su se dovukli do play-offa, ali samo zahvaljujući nikad lošijoj diviziji, da bi odmah u prvom krugu doigravanja doživjeli glatki poraz od Cowboysa. Omjer pobjeda i poraza 8-9 ujedno je i prvi put u karijeri Bradya da mu momčad nije imala pozitivan skor na kraju sezone. Ako gledamo individualne brojke, Brady nije bio ni blizu svojih MVP visina, premda se i dalje dobro držao, uz par nadahnutih comeback pobjeda, kao protiv Saintsa ili Panthersa. Tek toliko da pokaže “balavcima” da još može.

Fizički gledano, daleko od toga da Brady izgleda potrošeno, što je zadivljujuće ako se uzme u obzir da je navršio 45 godina i prije početka sezone. Opći je dojam da Buccaneersima ove godine nije bilo pomoći. Ali, očito se Brady negdje po putu umorio od dokazivanja i nije bio spreman na novi početak, pa makar u momčadi s većim potencijalom od Tampe.

Ultimativni šampion

Igrački odlazak, međutim, ne znači ujedno da će Brady nestati s mape ljubitelja NFL-a. Još lani potpisao je ugovor s TV kućom FOX, koja ga neće koristiti samo kao komentatora, već i “ambasadora”, za što će mu plaćati oko 37 milijuna dolara godišnje. Samo devet aktivnih igrača zarađuje više.

- Nijedan igrač u povijesti NFL-a nije igrao tako dobro tako dugo kao Tom. On je najžešći natjecatelj kojeg sam upoznao i ultimativni šampion - izjavio je vlasnik Patriotsa Robert Kraft, koji je više puta rekao da Bradyja voli kao drugog sina.

image
MIKE EHRMANN Afp

- U stogodišnjoj povijesti NFL-a nije bilo igrača poput njega i teško mi je zamisliti da će se takav ikad više pojaviti.

Kraft se sa sjetom prisjetio i svog prvog susreta s Bradyjem.

- Nakon što se predstavio, pogledao me ravno u oči i rekao “ja sam najbolja odluka koju je Vaš klub ikad donio”. I bio je u pravu.

Prilično smjela izjava za 199. picka na draftu te davne 2000. godine. Ali taj osjećaj podcijenjenosti gurao je Bradyja uvijek iznosa do novih dokazivanja. I neslućenih visina. U tandemu s genijalnim trenerskim akumenom Billa Belichicka, stvorio je dinastiju koja se prostirala preko dva puna desetljeća i tijekom koje su igrali 13 konferencijskih finala, 9 Super Bowla i osvojili 6 Lombardi trofeja. Sve to uz parolu “The Patriot Way”, koja je označavala podređenost kolektivu, osobnu odgovornost i eliminaciju vanjskih faktora.

Da se razumijemo, Patriot Way ne postoji bez Bradyja. To kako je Tom uspio iskontrolirati vlastiti ego i dopustiti da ga namčor Belichick tretira kao jednog od jednakih, premda to nije, skoro pa se protivi zdravom razumu. Ali upravo to je bila okosnica uspjeha New Englanda.

- Tom je upao u ligu bez imalo fanfara, a odlazi kao najuspješniji igrač u povijesti NFL-a - izjavio je u srijedu Belichick.

image
JEFF HAYNES Afp

Usamljen na vrhu

- Njegova neumorna potraga za izvrsnošću vodila ga je na dnevnoj razini. Njegova radna etika i glad za pobjedama bili su motivacija i inspiracija, kako drugim igračima, tako i trenerima.

A onda kad je konačno i Bradyju nakon dva desetljeća prekipjelo, i kad je napustio New England, osvojio je s Bucsima još jedan Super Bowl, s 43 na leđima i tako konačno začepio usta i najokorjelijim kritičarima koji su ga proglašavali produktom Belichickovog dijabolički učinkovitog sustava. Belichick u tri sezone bez Bradyja nije ni jednom osvojio prvo mjesto u diviziji. S Bradyjem je to učinio 17 puta u 19 sezona. S time da je jedan od ova dva “kiksa” plod operacije koljena Bradyja 2008.

Brady nije bio fizički nadmoćan svojim suvremenicima. Nije imao najjaču ruku, premda je uvijek bila dovoljno jaka. Nije dominirao snagom, već igračkom inteligencijom. Njegova najveća odlika uvijek je bila brzina procesuiranja informacija, skeniranje obrane, brz izbačaj, tajming i preciznost. Sve to uz već opjevani perfekcionizam. Gotovo manijakalnu potrebu za dokazivanjem, jer u glavi je uvijek ostao 199. pick drafta. I skoro pa neprirodnu dozu nesebičnosti i podređenosti kolektivu. Još uvijek nije nađen suigrač koji bi imao ružnu riječ za Bradyja.

image
CHRISTIAN PETERSEN Afp

I, naravno, pomicanje granica trajanja na vrhunskoj razini. Nitko prije njega nije igrao na elitnoj razini u četrdesetima. Ili kao što je Kraft rekao, nijedan igrač u povijesti NFL-a nije igrao tako dobro tako dugo kao Tom. Netko je na Twitteru podijelio Bradyjevu karijeru na tri dijela. I kad se promatraju odvojeno, svaki bi od tri dijela po postignućima bio dovoljan za primanje u Hall of Fame.

Usamljen na vrhu. U sportu gdje mali uzorci i veliki kolektivi čine mnoge usporedbe nezahvalnima, oko Bradyja za divno čudo nema nikakvih dilema. Najveći. I toliko se izdigao iznad konkurencije, da je svaka komparacija gotovo pa neumjesna. Stoga ima neke simbolike da se oprostio sam pred kamerom, na zabačenoj plaži. U selfie modeu. Bez obitelji, menadžera, suigrača. Premda ga svi obožavaju. Ali nitko ne zna kako je biti Brady. I nitko ne zna kako je Bradyju. Živio je svoj san i sad je vrijeme za buđenje.

Zbogom, Tom. I hvala na uspomenama. Nemoj se predomisliti jer još uvijek ti vjerujemo.

REKORD DO REKORDA Ima više Super Bowl naslova od bilo kojeg kluba!

Svi značajni quarterback rekordi su u njegovu vlasništvu. I teško dostižni. Najviše yarda i najviše touchdown dodavanja u regularnoj sezoni. Sve to i u play-offu. Najviše pobjeda u regularnoj sezoni. Najviše pobjeda u play-offu, i to više nego dvostruko od drugog na vječnoj ljestvici, Joea Montane, njegovog dječačkog idola. Ima više Super Bowl naslova od bilo kojeg kluba!

Sve to, naravno, uz gomilu sjećanja, na velike trenutke, akcije. Comebackove. Kao protiv Atlante prije šest godina, kad je Patriotse dovukao do pobjede nakon zaostatka od 25 poena. Famozni gen pobjednika.

I u porazima je bio velik. Rekord za yarde dodavanjem u utakmici Super Bowla (505) drži Brady u izgubljenoj bitci protiv Philadelphije. Nikad zgažen, nikad ponižen.

image
MIKE EHRMANN Getty Images Via Afp

Linker
22. travanj 2024 06:50