JOSKO PONOS/ CROPIX
S BAHAMA U DALMACIJU

Karipska senzacija u hrvatskom sportu! ‘Mnogi ne vjeruju da je momak s Bahama došao ovdje‘

‘Hrvatska mi je dobra, ali Rumunjska je još uvijek najbolja. Finsku bih stavio na treće mjesto‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. studeni 2021. 16:12

Prije dvije godine je Ivan Rančić na Havajima pronašao Daltona Solbriga, mladog američkog srednjeg blokera i doveo ga u Kaštela na školovanje, ali i da bi osnažio momčad Ribole, koja je tada nastupala i u MEVZA ligi, te imala kao i uvijek najviše ambicije u domaćim natjecanjima.

Sada je Rančić potegao za još jednom atraktivnom svjetskom turističkom destinacijom, s Bahama je u Kaštela stigao Eugene Stuart, također srednji bloker. Kao i Solbrig, Stuart je produkt američke sveučilišne odbojke, četiri je godine proveo na Charlestonu. Momak s Bahama došao je kako bi popunio prazninu nastalu odlaskom Stipe Perića u Bugarsku.

Trenirao i baseball

- Oduvijek sam volio košarku i atletiku, a odbojku sam počeo trenirati u srednjoj školi, više kao jedan eksperiment - objasnio nam je Eugene nakon treninga Kaštelana kako je završio u odbojci.

- Postao sam dobar, pa sam odlučio nastaviti s odbojkom na sveučilištu i kad sam završio, želio sam se okušati kao profesionalac. Evo, ovo mi je treća godina u Europi. Kao dijete sam, inače, trenirao baseball.

image
JOSKO PONOS/ CROPIX

U razgovoru se može osjetiti da je Eugene avanturističkog duha, te se nije previše opterećivao izletom u nepoznato.

- Kad sam odlazio u Finsku, to je bio uopće moj prvi let preko Atlantskog oceana i za sada mogu reći da je ovo sve skupa jedno zanimljivo, ugodno iskustvo. Ljudi, vrijeme, sve mi je različito u odnosu na ono što sam navikao. Hrvatska mi je dobra, sviđa mi se, ali Rumunjska je još uvijek najbolja. Finsku bih stavio na treće mjesto, jer mi je tamo bilo vrlo hladno. Bilo je dana kad sam na sebi nosio po četiri, pet jaketa. Ovdje nosim samo jedan dugi rukav, zato mi je tu ljepše.

Završio sportsku znanost

Bahami su za Hrvate egzotična i prilično nepoznata destinacija. Uglavnom poznata iz filmova, James Bond je tamo, na primjer, često bio.

- Ja bih svima preporučio da dođu posjetiti Bahame. Mnogi ne vjeruju da je momak s Bahama došao ovdje igrati odbojku. Želim ih uvjeriti da je to istina - smije se Eugene od srca.

- Meni se ovdje sviđa, podsjeća me na dom, more je u blizini. Istina, vrijeme je sve hladnije, ali sve mi ovdje odgovara. Jednom sam se čak okupao, zaplivao, ali bilo mi je malo hladno. Na Bahamima je more oko 22, 23 stupnja, ovisno o vremenu, ali ne pada ispod toga.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Trener Rančić je rekao da si u Kaštela stigao “ispod cijene” i da želiš učiti, napredovati, da imaš radne navike...

- Ne razmišljam previše koliko ću se baviti odbojkom, nisam takva osoba. Idem od dana do dana, ali sada mislim da ću igrati još desetak godina. Znam da to mogu, moram samo nastaviti brinuti o tijelu, nastaviti trenirati. U Charlestonu sam završio sportsku znanost, sigurno ću ostati u sportu, o tome ću odlučiti kasnije, ali trenutno sam okupiran odbojkom.

Da se vratimo još jednom Bahamima. Odbojka nije u vrhu popularnosti, sport broj jedan je atletika, sprinterske discipline, po tome ste poznati. Malo ljudi zna da je i kriket uhvatio debele korijene.

- Sidney Poitier kao glumac i redatelj je, mislim, najpoznatiji čovjek s Bahama, a od sportaša su to definitivno Shaunae Miller-Uibo i Steven Gardiner, olimpijski pobjednici na 400 metara iz Tokija ovoga ljeta. Košarkaš Klay Thompson vuče korijene, njegov otac Mychal, koji je također igrao u NBA ligi, je s Bahama, ali ne bih njega računao kao našeg, makar je dobar košarkaš. Ima ih još u NBA ligi s Bahama, Deandre Ayton i Buddy Hield mi padaju na pamet u ovom trenutku.

Dok je pozirao našem fotoreporteru, ostatak ekipe se šalio s njim, a i on se zna našaliti. Ne skida osmijeh s lica. Za lopte, koje smo slagali oko njega, rekao je da su mu djeca.

- Za sada je u Kaštelima dobro, ovo je puno mlađa ekipa od prethodne dvije u kojima sam igrao, uživam u treninzima, a lijepo mi je i izvan dvorane. Trener je vrlo educiran, pun znanja i osjećam da napredujem uz njega. Općenito, puno mi svi pomažu u svemu. Od pronalaska apartmana, svih potrebnih papira, zbilja se nemam što žaliti.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Brat i sestra u posjet?

Solbrigovi roditelji, da se vratimo na njegovog prethodnika, iskoristili su Daltonov boravak u Kaštelima da bi ga posjetili i gledali na utakmicama. Pritom su obišli mnoga mjesta po Dalmaciji. Planira li Eugene pozvati svoju obitelj u Hrvatsku?

- Možda će jednog dana doći, ali moji roditelji ne vole letjeti avionom, pogotovo na tako daleka putovanja. Brat i sestra bi mogli biti zainteresirani. Vidjet ćemo, kad se vrijeme proljepša, ništa nije isključeno.

EUGENE STUART

Datum rođenja: 12 srpnja 1996.
Mjesto rođenja: Nassau (Bahami)
Visina: 201 cm
Težina: 90 kg
Pozicija: srednji bloker
Sveučilište: Charleston (2015.-2019.)
Klubovi: Kareliam Hurmos (Finska, 2019.-20.), Arcada Galati (Rumunjska, 2020.-21.), Ribola Kaštela (od 2021.)

Novac mu nije primaran

Kako je Ivan Rančić otkrio Eugenea Stuarta i kako ga je nagovorio da dođe u Kaštela?

- Vidio sam ga prije nego je došao u Rumunjsku, strašan je atleta. U Rumunjskoj je osvojio titulu prvaka, igrao je u jako dobrom klubu. Nama se otvorila prilika da ga dovedemo, jer njegova pozicija nije baš previše tražena. Trebao nam je takav profil igrača, jer nam je Stipe Perić otišao u Bugarsku, gdje igra izvanredno. Eugene mi je rekao da je došao ovdje da bi napredovao, nije mu još novac primaran.

Ribola ima omjer 6-2, drži se u vrhu iza favorita, zagrebačke Mladosti i osječke Murse.

- Žao mi je što ne igramo MEVZA ligu, fali nam utakmica kako bismo još bolje razvijali igrače. Ima tu dosta talenata, ne možemo ući u normalan ritam jakih utakmica.

Linker
26. travanj 2024 15:32