Mihovil Španja
 TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix
Glas naroda

Lijepo priznanje: Mihovil Španja najbolji paraolimpijac desetljeća, osvojio je 33% glasova

‘Ovo priznanje je prava promocija paraolimpizma u Hrvatskoj i svih mojih kolega sportaša‘
Piše: HinaObjavljeno: 03. veljača 2021. 14:35

Hrvatski plivač Mihovil Španja izabran je za "Paraolimpijca desetljeća", u izboru kojim su Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor obilježili deset godina suradnje.

Kako bi izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i HPO su povodom desete obljetnice svoje suradnje, pokrenuli projekt “Paraolimpijac desetljeća” u sklopu kojega su pozvali javnost da svojim glasom podrže najbolje sportaše s invaliditetom proteklog desetljeća.

Nominirani su svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na paraolimpijskim igrama, a to su Bruno Bošnjak, Branimir Budetić, Helena Dretar-Karić, Darko Kralj, Anđela Mužinić, Sandra Paović, Mikela Ristoski, Dino Sokolović, Velimir Šandor, Mihovil Španja i Zoran Talić.

Glasovati se moglo na Allianzovoj web stranici od 14. do 28. siječnja, a pobijedio je naš najuspješniji plivački paraolimpijac sakupivši 33 % glasova.

Španja je osvajač brojnih medalja na paraolimpijskim, europskim i svjetskim plivačkim natjecanjima te višestruki europski i svjetski rekorder. U prošlom desetljeću je ostavio veliki trag osvajanjem paraolimpijske bronce 2012. u Londonu, nakon čega je završio svoju uspješnu sportsku karijeru. Bila je to njegova četvrta paraolimpijska bronca nakon što je prve tri osvojio u Ateni 2004.

“Osim što mi je osobno jako drago jer je riječ o glasu naroda, ovo priznanje je prava promocija paraolimpizma u Hrvatskoj i svih mojih kolega sportaša koji su na najvećim međunarodnim natjecanjima postizali vrhunske rezultate i time ušli u almanahe hrvatskog sporta. Ponavljam kako je bila prava privilegija ući u društvo najboljih i time je nagrada još vrijednija. Također želim zahvaliti Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Allianzu koji su me kandidirali i treneru Deanu Kontiću koji je esencijalan dio svih mojih uspjeha," istaknuo je Španja.

"Veliko hvala svima koji su mi dali svoj glas. On je ujedno i odgovornost da i dalje nastavim zastupati prava sportaša s invaliditetom kako bi bili što prepoznatljiviji u našoj javnosti. Siguran sam kako ćemo zajedničkim snagama u tome i uspjeti. Našim paraolimpijcima koji su ostvarili norme za Tokio, kao i njihovim trenerima, želim uspješne pripreme i što bolje plasmane na Igrama," dodao je 36-godišnji Dubrovčanin.

Linker
26. travanj 2024 20:31