Trener Bralić nije bio u Vareseu, ali svejedno je imao sve pod kontrolom
 FACEBOOK BRAĆA SINKOVIĆ
TRENER BRAĆE SINKOVIĆ ZA SN

‘Mislim da možemo dobiti još 2-3 sekunde, ali ovo je bilo na razini na kojoj su bili u dvojcu na pariće‘

Trener braće Sinković jako je zadovoljan onim što su njegovi učenici prezentirali na EP-u
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 14. travanj 2021. 10:57

U nedjelju nešto iza podneva osvojili su zlato na Europsko prvenstvu u talijanskom Vareseu, a već u ponedjeljak u 8.00 (ujutro!) bili su na zagrebačkom Jarunu. Na treningu.

Ako nekome nije jasno što se krije iza silnih medalja koje u kontinuitetu od 2010. godine, sa svakog natjecanja bez iznimke, donose Valent i Martin Sinković samo se treba vratiti na prvu rečenicu ovog teksta. Nema tu nikakvih tajni, riječ je o kvalitetnom, promišljenom, dobro isplaniranom i vođenom radu sportaša i njihovog trenera.

Nikola Bralić nije bio u Vareseu, još uvijek se oporavlja od ozbiljnog operativnog zahvata, ali je naravno bio jučer ujutro na Jarunu. Kao što je bio uz jezero svaki dan i prije EP, zapravo propustio je tek sedam dana neposredno nakon operacije.
- Šest tjedana je prošlo, onaj najteži dio je iza mene, ali moram ići korak po korak - kaže legendarni Brale.

image
Umorili smo se da dobiju osjećaj opuštenosti kakav su imali u dublu, sad su to dobro uhvatili, kaže Brale
Red Bull

Ovo “korak po korak” ipak nije ono što pod tim podrazumijevamo mi obični, to je “korak po korak” u njegovom ritmu.

- Jučer sam konačno napravio i tri kruga oko jezera - pohvalio se odmah.

Vidio svaki zaveslaj

Tri kruga na biciklu, dosad nije smio na bicikl.
- Ali bio sam na svakom treningu i potpuno u tijeku, izmijenio poglede s Markom Banovićem i maltene sam svaki zaveslaj vidio.
Marko Banović uskočio je kao trener u proteklom razdoblju, dugo je uz Bralića, upućen u sve i to je jako dobro funkcioniralo. Uostalom, i zlato to potvrđuje.

A onaj trening u 8 ujutro samo dan nakon osvajanja zlata, nakon povratka kući? Za Bralića je objašnjenje jednostavno...
- To je posao. Nisi najbolji u tome što radiš jer si najljepši, nego zato što radiš pametnije i bolje od drugih, a onaj tko radi manje, kraće ili lošije je onda iza tebe, drugi ili daleko iza. Ključ je redovito i dobro i pametno trenirati i ne trenirati samo treninga radi, nego svaki odrađeni trening mora imati svoj benefit, postavi se jasan cilj i putem zadataka se taj cilj nastoji ostvariti i napraviti napredak.

Braća su se već pohvalila da ste bili zadovoljni viđenim u Vareseu, ali da čujemo i vas...

- Kako ne bih bio zadovoljan kad je njihova izvedba bila vrlo slična onome što su pokazivali u dvojcu na pariće. Uvijek ću ja pronaći nešto što bih popravio, neku sitnicu, ali nekad popravljanje može napraviti i kaos na drugoj strani. Puno smo se umorili da dobiju osjećaj opuštenosti kakav su imali u dublu, sad su to dobro uhvatili i sad to ne bih htio izgubiti. Ali želim i nadograđivati.

Jer on uvijek gleda kompletnu sliku...

- Ne znamo što je bilo sa suparnicima, ako su negdje griješili u radu i shvatili pogrešku mogu se ubrzati ili ako su možda bili u nekom trenutku bolesni pa nisu bili na vrhuncu možda drugi put mogu prirediti iznenađenje, a ja ne bih želio biti iznenađen.

Koliko uopće braća mogu biti još bolja?

- Mislim da možemo dobiti još 2-3 sekunde. Moram istaknuti da su dosta komforno veslali, a u zoni finiša uopće nismo morali mijenjati brzinu jer nismo bili ugroženi. Imamo dobar start, dobru krstareću brzinu, a sad nismo ni bili u prilici istestirati tu završnicu jer nije trebalo, ali na njoj ćemo još raditi. Uostalom, ne treba se u ovakvim situacijama ni iživljavati na suparnicima, dovoljno je da čvrsto zadržiš svoje prvo mjesto.

13. srpnja u Tokio

Jesu li Valent i Martin u dvojcu bez kormilara sad “doma”, kao što su bili u dvojcu na pariće?

- Oni su bili vrhunski u dublu, savršeni ili gotovo savršeni što se tiče tehnike i fizičke pripreme, uostalom i najbrže vrijeme na svijetu koje u odveslali stoji već nekoliko godina. Osjećali su se uvijek komforno, a u dvojcu ‘bez’ jesmo pobjeđivali, ali i kad smo pobjeđivali nisu se osjećali doma kao u dublu. A sad se otvorilo malo prostora i pojavljuje se osjećaj slobode i komfornosti.

Kakav je plan za nastavak sezone? Svi znamo da su Igre u Tokiju najvažnije, kako ćete se na putu prema njima postaviti prema Svjetskog kupu u Zagrebu koji je jako brzo (30. travnja - 2. svibnja)?
- Taj Svjetski kup se održava zbog nas i zbog kompletnog veslanja i moramo vratiti rezultatom tako da je plan zadržati ovu formu, biti najbolji, a nakon toga ćemo imati jedno spuštanje forme i umjesto drugog Svjetskog kupa ćemo odraditi pripreme na Peruči i nakon toga idemo na treći Svjetski kup vidjeti što smo napravili i 13. srpnja u Tokio.

Linker
30. travanj 2024 06:08