DAISUKE TOMITA The Yomiuri Shimbun Via Afp
NOVI IDENTITET

Naturalizirani Srbin prebijen je šipkom, a nakon pobjede nad Hrvatom za broncu promijenio je ime

Hrvatski hrvački reprezentativac Ivan Huklek nije uspio osvojiti broncu na OI u kategoriji do 87 kg
Piše: SNObjavljeno: 04. kolovoz 2021. 18:31

U borbi za broncu pobijedio ga je naturalizirani srpski reprezentativac Zurab Datunašvili. Za srpske medije Datunašvili je komentirao borbu protiv Hukleka.

"Osjećam se dobro, ali sam se nadao i boljem rezultatu. Planovi su se na kraju promijenili i morao sam se boriti za broncu. Iskoristio sam priliku i osvojio odličje. Protiv ovog borca sam se već hrvao i ranije, ali sam izgubio prethodni meč. Sada sam mu se revanširao, tako da sam zadovoljan. Trener i ja smo imali dobru taktiku koju sam dobro sproveo u djelo, dok je moj suparnik napravio neke greške. Dobro sam otvorio meč, brzo stekao prednost i na kraju slavio", rekao je Datunašvili.

Odmah nakon osvajanja bronce inače rođeni Gruzijac koji za Srbiju hrva od 2019. godine je odabrao svoje srpsko prezime:

"Mogu se zvati Zoran Zurab Datunašvilić."

Tko je zapravo borac koji je Srbiji donio broncu?

Prije dolaska pod srpsku nacionalnu zastavu Datunašvili je osvojio tri europske medalje za Gruziju, dva zlata (2016. i 2017.), te broncu (2013.). Za promjenu državljanstva odlučio se nakon jednog natjecanja u Tbilisiju. Naime, on je u siječnju 2019. godine pretučen na državnom prvenstvu i to metalnom šipkom. Udario ga je tadašnji predsjednik Hrvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze koji je otvoreno navijao za Datunašvilijevog rivala nakon čega je uhićen, ali i ubrzo i pušten uz plaćenu kaznu.

Tada je Datunašvili donio odluku o napuštanju svoje zemlje.

Linker
14. svibanj 2024 07:34