RONALD GORSIC/CROPIX
SPORTSKA I NOVINARSKA LEGENDA

Odlazak Milke Babović:Jednom se spustila s komentatorskog mjesta, otrčala utrku i vratila se komentirati

U sjećanju će vječno ostati ono njezino ‘za one s crno-bijelim televizorima‘, što je bio uvod...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. prosinac 2020. 17:50

Dan prije nego što će Sportske novosti po 69. put dodijeliti nagrade najboljim hrvatskim sportašima, stigla je tužna vijest da je preminula prva sportašica godine u našem izboru. U 93. godini napustila nas je Milka Babović, legendarna hrvatska atletičarka i dugogodišnja sportska novinarka. Milka je 1952. izabrana za najbolju sportašicu Hrvatske, a ponovila je to i 1953. i 1955., s time da je u potonje dvije godine ujedno proglašavana i najboljom sportašicom Jugoslavije.

S tri naslova spada među najtrofejnije sportašice u povijesti izbora Sportskih novosti, samo je pet žena u ovih nepunih sedam desetljeća osvojilo više nagrada.

Prvakinja države 17 puta

Milka Babović rođena je 27. listopada 1928. u Skoplju, školu je pohađala u Sarajevu, živjela je u Rumi i Beogradu, da bi se 1948. preselila u Zagreb u kojem će ostati do smrti. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, te hrvatski i njemački jezik.

Bila je iznimno svestrana atletičarka, a u kraljici sportova je trajala punih 16 godina i ostavila dubok trag. Bila je članica Mladosti u kojoj ju je trenirao Žarko Susić, još jedno veliko ime hrvatske atletike i sportskog novinarstva, kasnije i Milkin suprug. Na 80 m prepone osvajala je zlatne medalje na Svjetskim studentskim igrama u Dortmundu 1953. i Parizu 1957., kao i na Balkanskim igrama u Ateni 1957. Bila je 17 puta prvakinja Jugoslavije i 27 je puta rušila državne rekorde u nekoliko disciplina. Na Europskom prvenstvu u Bernu 1954. zauzela je peto mjesto na 80 m prepone i to je, uz osmo mjesto Jelice Pavličić na 400 m 1974. godine, do danas ostalo jedino trkačko finale jedne hrvatske atletičarke na kontinentalnim prvenstvima.

Svojih sportskih početaka Milka se prisjetila u monografiji “Hanžekovićev memorijal: 60 godina”:

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

“Tada, te 1950. godine, imala sam nepune 22 godine, tek je završavala moja druga zagrebačka godina. Pridružila sam se bila gimnastičarkama društva Zagreb 1, a nisam ni slutila da sam nepovratno krenula u atletsko okrilje. Naime, posebni program Narodni višeboj bio je vježbanje na spravama i atletika: 60 m sprinta, skok u vis i bacanje kugle. S grede sam redovito padala, ali sam na 60 m bila izjednačila, pa poboljšala jugoslavenski rekord, seniorsku kuglu hitala sam preko 9 metara. Vrlo brzo postignut je najprirodniji dogovor između trenera gimnastičarki i atletičarki: Milka Babović spada u atletiku.”

Svestrana Milka obilježila je prve godine Hanžekovićeva memorijala. Ostat će zapisano da je 1952., u to vrijeme već i novinarka Narodnog sporta (današnje SN), nastupila i pobijedila u čak šest disciplina, a jednom se prilikom spustila s komentatorske pozicije, otrčala utrku i vratila se komentirati miting!

image
Milka Babović i Luka Rakitić
RONALD GORSIC/CROPIX

Od 1949. se bavila i sportskim novinarstvom, prvo u Narodnom sportu, a kasnije u programu Radio Zagreba i kao povremena suradnica Vjesnika, Slobodne Dalmacije, sarajevskog Oslobođenja i drugih tiskovina. Najviše će ipak ostati upamćena kao televizijska novinarka i komentatorica.

Od 1957. radi stalno na Radioteleviziji Zagreb. Prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, jedna od osnivačica sportske redakcije televizije i njezina prva urednica. S vremenom je postala jedan od zaštitnih znakova televizije, osoba uz čiji su glas i prijenose odrastale generacije.

U sjećanju će vječno ostati ono njezino “za one s crno-bijelim televizorima...”, što je bio uvod u opisivanje boja i dočaravanja događaja na ledu tijekom prijenosa umjetničkog klizanja.

image
Josip Čorak i Milka Babović
RONALD GORSIC/CROPIX

Izvješćivala s 5 OI

Kako je objavio HRT, Milka je pokrenula prvo jutarnje vježbanje uz TV ekran (emisija Vježbajte s nama) 1958., a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji Porodica i domaćinstvo organizirala je i prvu modnu reviju u studiju. Nekoliko je godina uređivala emisiju Telesport, svojevrsni okrugli stol, a kao reporterka i komentatorica radila je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. i Münchenu 1972., te na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku (1964. i 1976.) i Grenobleu (1968.). Na ZOI u Sarajevu 1984. bila je zamjenica voditelja Press centra. Kao komentatorica je pratila atletiku, klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje, brzo klizanje...

image
Ćiro Blažević i Milka Babović
DAVOR PONGRACIC/CROPIX

Bila je predsjednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974. do 1978., a u dva mandata i članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostaloga Zlatnog pera HND-a 1974., Nagrade Grada Zagreba 1977., Državne nagrade Franjo Bučar 2014. (godišnja) i 2018. (za životno djelo)... Cijeli se život svesrdno borila za prava žena i za poštovanje visokih etičkih standarda u novinarstvu.

U svemu što je radila Milka je ostavila neizbrisivi trag...

Linker
26. travanj 2024 23:57