Zlato u Riju 2016. godine
 DAMIEN MEYER/AFP
TRI PRIČE BRAĆE SINKOVIĆ

Oni su Janica s veslima, mašine za skupljanje medalja, a noćas su postigli - neviđeno u svome sportu!

U Londonu srebro u četvercu na pariće, u Riju zlato u dvojcu na pariće, Tokio zlato - dvojac ‘bez‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. srpanj 2021. 02:40

Trofejni hrvatski veslači, braća Valent i Martin Sinković noćas su u Tokiju osvojili svoja treća olimpijska odličja i to u trećoj različitoj disciplini, srebru u četvercu na pariće iz Londona 2012. i zlatu u dvojcu na pariće iz Rio de Janeira 2016. pridodali su i zlato u dvojcu. Ovo je njihova priča...

Bilo je proljeće 2009. godine, na Jarunu se održavao još jedan Croatia Open, a netko je u jednom trenutku na trošnim tribinama rekao bez imalo zadrške "ti će dečki napraviti velike stvari". Dolje na vodi bili su Valent Sinković, Martin Sinković, Damir Martin i David Šain, a njihov četverac na pariće tek je trebao započeti svoj put. Dvanaest godina kasnije znamo da se prognoza ispunila, ali znamo i da veslački zaljubljenik, a samo su takvi i gledali utrku za utrkom na Jarunu, nije mogao ni sanjati koliku hrpu medalja će dvojica od njih doista osvojiti.


Hrvatska je imala velike veslače i prije njih, ali nikad nije imala nikoga tko u ovom sportu dominira i osvaja na način na koji to rade Valent i Martin Sinković. Nikad nije imala posadu koja je proglašena najboljom u svijetu, a oni su to bili dvaput - u dvije različite discipline i u dva načina veslanja. Prvo s po dva vesla u rukama (dvojac na pariće), a potom i s po jednim (dvojac 'bez'). Oni su Janica s veslima, a najdraža im je zabava skupljati medalje.


Dvanaest godina. Toliko traje njihov niz osvajanja medalja na najvećim natjecanjima i svake godine, baš svake od 2010., osvojili su barem jednu i većina ih je bila zlatna. A posebno ih vole "poduplati" - dvostruki svjetski prvaci u četvercu na pariće, pa dvostruki svjetski prvaci u dvojcu na pariće pa dvostruki svjetski prvaci u dvojcu 'bez'.


Olimpijske medalje nisu mogli poduplati iz jednostavnog razloga što su na svakim Igrama nastupili u drugoj disciplini i uvijek je to bio njihov izbor. Uvijek su si zadavali novi izazov pa makar on mnoge čudio, kao kad su nakon Rija odlučili odbaciti po jedno veslo, zakoračiti u neizvjesnost i okušati se u rimen veslanju. Ali njih nikad nije zanimala "komforna zona", oni su uvijek težili napraviti ono što nije nitko prije njih.


Ovo su njihove tri priče, u tri različite discipline, a sve su vrhunce imale na Igrama. Ali nećemo krenuti od početka nego od kraja, od Tokija 2020. koji se održava u ljeto 2021...


Tokio 2021, dvojac bez kormilara: U polufinalu su već na pola utrke skinuli 'nogu s gasa'

image
CHARLY TRIBALLEAU Afp

Sve njihove priče su počele na Jarunu pa su upravo tamo u studenome 2016. službeno potvrdili ono što su Sportske novosti napisale koji dan ranije - u Tokiju 2020. veslat će u dvojcu 'bez'.

Nakon tri godine nepobjedivosti u dvojcu na pariće izabrali su krenuti u neizvjesnost.

- Pokušat ćemo napraviti nešto neviđeno u svijetu veslanja.

Svjetskim i olimpijskim zlatima u skul veslanju dodati ista takva odličja u rimenu, u potpuno istoj posadi.

Trebalo im je samo nekoliko mjeseci i 2017. su već imali svjetsko srebro. Ali nije ih oduševilo.

- Željeli smo zlato.

Uzeli su ga godinu kasnije i obranili 2019. Prvi dio misije - napraviti ono što nije nitko - time je ispunjen, ali ostao je drugi. Spojiti i olimpijska zlata. Trebalo se dogoditi 2020. ali je pandemija koronavirusa sve pomaknula na 2021. U međuvremenu im se dogodilo da su na Europskom prvenstvu 2020. osvojili "samo" srebro, zlato su prigrabili Rumunji Marisu Cozmiuc i Ciprian Tudosa.

I to je zapravo jedina razlika između Sinkovića u dvojcu na pariće i Sinkovića u dvojcu 'bez', u prvoj disciplini kad su počeli pobjeđivati više nikome nisu dopustili penjanje na najvišu stepenicu i tako tri godine, u drugoj im se tu i tamo dogodilo da je netko brži od njih, ali rijetko.

U Tokio su došli maksimalno spremni, odradili su baš sve sitnice koje je njihov trener Nikola Bralić zamislio, pobijedili u svim utrkama u kojima su ove godine nastupili i Valent Sinković je prije koji dan u Japanu otvoreno rekao ono što su svi ionako znali...

- Da nam netko da srebro, ne bismo ga uzeli.

Kvalifikacije su odradili superiorno, pobjedom se plasirali u polufinale koje je održano u srijedu na uzburkanoj stazi Sea Forest Waterway. Kombinacija vjetra i valova mnoge je posade natjerala na pogreške ili kako to veslači kažu "uhvatili su raka". Uhvaćeno ih je toliko, manjih i većih, da bi se nahranilo pola Olimpijskog sela kad bi rakovi bili stvarni, a ne samo figurativni, ali Sinkovići su posao odradili savršeno mirno.

Drugi su se borili, a oni su u svom ritmu krstarili prema pobjedi.

- Već od 200-300 metara smo kontrolirano veslali, mogli smo ići i brže, ali nije trebalo, a po ovakvim valovima ne treba loviti nekakvu razliku. Cilj nam je bio mirno dovesti utrku do kraja i ući prvi u cilj - jasan je bio Martin Sinković.

Rečeno - učinjeno. I u njihovoj polufinalnoj utrci su "rakovi" utjecali na poredak, ali isključivo iza njihovih leđa. Nizozemci su pred samim ciljem ostali bez A finala, a iskoristivši njihovu pogrešku u njega su ušli Kanađani, dok su se Srbi Miloš Vasić i Martin Mačković smjestili između ove dvije posade.

Ispalo je da su vremena u drugoj polufinalnoj skupini u kojoj su bez A finala iznenađujuće ostali Španjolci bila brža, ali nije to značilo baš ništa jer Sinkovići su maknuli "nogu s gasa" već na pola utrke.

- Zapravo smo se drugih 1000 metara čuvali za finale.

I to je bilo to, ostalo im je još samo odraditi finale, a uoči njega teško je bilo pronaći ikoga tko bi stavio koji novčić na pobjedu neke druge posade.


Rio de Janeiro 2016., dvojac na pariće: Olimpijsko zlato u 29. pobjedničkoj utrci u nizu

image
OI Rio 2016. godine
JEFF PACHOUD Afp

Postolimpijsku 2013. završili su drugim zlatom u četvercu na pariće i kad su se vratili iz Južne Koreje nije bilo nikakvih naznaka da i iduće godine neće veslati u istoj posadi. I ne bi da se nije dogodila ozljeda Damira Martina pa su braća Sinković sjela u dvojac na pariće.

Realno, to bi se ionako jednom dogodilo, ali Martinova ozljeda je ubrzala događanja. Njegova ozljeda i način na koji su Sinkovići od starta dominirali u novoj disciplini. Samo u prvoj utrci, kvalifikacijama na vrijeme na prvom Svjetskom kupu 20. lipnja 2014. nisu bili prvi (6. mjesto), a onda je od repesaža krenuo niz od čak 29 pobjeda u svjetskim kupovima, na svjetskim prvenstvima i OI.

Svjetski prvaci 2014., svjetski prvaci 2015., vlasnici najbržeg vremena ikad u ovoj disciplini - 5:59.72, koje traje još od polufinala SP 2014. u Amsterdamu.

Upravo tu utrku u Amsterdamu je njihov trener Nikola Bralić, koji je 2015. službeno proglašen i najboljim trenerom na svijetu, često spominjao kao njihovu najbolju...

- Zbilja su bili klasa za sebe. Većina je njihovih pobjeda uvjerljiva, ali tada je razlika između njih i svih ostalih bila baš drastično velika.

U Rio su došli po zlato i zlato su uzeli, pamti se da su do njega došli s tri pobjede, ali nije bilo lako. Uoči odlaska u Rio i u samom Riju zdravstvenih problema imali su i Valent i Martin, ali su to Bralić i oni čuvali za sebe.

- Zato što bi ispalo da tražimo alibi. Valent je imao rupturu meniska pa smo morali propustiti treći Svjetski kup i otišli smo tjedan dana ranije nego smo planirali na jednotjednu pauzu. Kad sam dobio dozvolu od liječnika krenuli smo sa završnim pripremama, a kraju priprema se Valentu dogodila i ruptura kvadricepsa, a Martin je u Riju ima problem s međurebrenim mišićem. Dogovorili smo se, Igre su tu, to ćemo odraditi i pod blokadama, ali fizioterapeut Golubiček je i po tri puta dnevno radio s njim i na dan utrke je Martin bio fit, nije osjećao bol - otkrio je kad je sve završilo Bralić.

U finalu su ih pritisnuli Litavci Mindaugas Griškonis i Saulius Ritter, čak i vodili na 1500 metara, ali nikakve panike nije bilo, ni u čamcu ni kod trenera uz stazu...

- Pratio sam cijelo vrijeme broj zaveslaja, držali smo konstantu. Da su imali 39-40 zaveslaja uplašio bih se, ali kako je bio niži tempo, nisam nimalo brinuo. Oni su vjerojatno jedini koji mogu u 15 zaveslaja od zaostatka doći onako naprijed, ali oni to osjećaju, ne forsiraju, odvojili su se i mirno čekali kraj jer su znali da su napravili što treba - rekao je Bralić.

Rio, 11. kolovoza 2016. Olimpijski pobjednici. Valent i Martin Sinković i Nikola Bralić.


London 2012., četverac na pariće: Prevrtljivi vjetar i Nijemci uzeli su im zlato

image
London 2012. godine
DAMIEN MEYER Afp

U proljeće 2009. Valent Sinković (1988.), Martin Sinković (1989), Damir Martin (1988.) i David Šain (1988.) zajedno su sjeli u četverac na pariće i već u prvom nastupu u Svjetskom kupu, u Münchenu, šokirali Poljake koji su tih godina bili neprikosnoveni u ovoj disciplini. Konrad Wasielewski, Marek Kolbowicz, Michal Jelinski i Adam Korol bili su trostruki svjetski prvaci i olimpijski pobjednici iz Pekinga godinu ranije, ali München je pokazao da su na scenu stigli neki novi klinci.

Iste godine su Šain, braća Sinković i Martin postali i svjetski prvaci do 23 godine, na seniorskom Svjetskom prvenstvu bili su četvrti, a već godinu kasnije na jezeru Karapiro na Novom Zelandu postali su svjetski prvaci. Prvi put.

- To je zlato koje sam najemotivnije doživio, jače i od olimpijskog braće Sinković u Riju - rekao je na izmaku 2019. njihov trener Nikola Bralić.

Godinu nakon bili su brončani na Svjetskom prvenstvu na Bledu, a onda je došla olimpijska 2012. Do odlaska u London skupili su sve tri pobjede u Svjetskom kupu i priča se trebala zaokružiti - olimpijskim zlatom. Očekivali su ga oni, očekivao ga je trener Bralić, očekivala ga je javnost, ma, očekivali su to i njihovi najveći protivnici - Nijemci.

Ali nije to bio taj dan, a veliku ulogu u raspletu odigrao je i prevrtljivi vjetar. Nijemci su prvi put te sezone jednostavno bili bolji. Povukli su od starta i ostali neuhvatljivi. Hrvatska ih je pratila, ali već nakon pola staze bilo je izvjesno da od zlata neće biti ništa. Trebalo je braniti srebro, Australci su žestoko stiskali, ali nisu uspjeli uloviti naš četverac.

​- Nismo imali otpor na veslo, ono je jednostavno propadalo. Ništa nas nije iznenadilo osim toga - objasnio je Damir Martin.

Očekivali su zlato, po zlato su došli u London i nije bilo one prave sreće kod njih neposredno nakon utrke ali brzo su shvatili koliko je velika stvar osvojiti bilo koju olimpijsku medalju.


SVE MEDALJE BRAĆE SINKOVIĆ

2010.

- svjetsko ZLATO u četvercu na pariće

- europsko SREBRO u četvercu na pariće

2011.

- svjetska BRONCA u četvercu na pariće

2012.

- olimpijsko SREBRO u četvercu na pariće

- europsko ZLATO u dvojcu na pariće

2013.

- svjetsko ZLATO u četvercu na pariće

2014.

- svjetsko ZLATO u dvojcu na pariće

2015.

- svjetsko ZLATO u dvojcu na pariće

2016.

- olimpijsko ZLATO u dvojcu na pariće

- europsko ZLATO u dvojcu na pariće

2017.

- svjetsko SREBRO u dvojcu ‘bez’

2018.

- svjetsko ZLATO u dvojcu ‘bez'

- europsko ZLATO u dvojcu ‘bez'

2019.

- svjetsko ZLATO u dvojcu 'bez'

- europsko ZLATO u dvojcu 'bez'

2020.

- europsko SREBRO u dvojcu 'bez'

2021.

- europsko ZLATO u dvojcu 'bez'

- olimpijsko zlato u dvojcu 'bez'


Linker
25. travanj 2024 19:16