Laurel Hubbard
 MOHD RASFAN Afp
PRIVUKLA JE PAŽNJU

Prva transrodna osoba na OI doživjela neuspjeh pa samo projurila pokraj novinara i izdala priopćenje

Laurel Hubbard imala je tri neuspješna pokušaja u trzaju pa je stoga brzo eliminirana iz natjecanja.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 02. kolovoz 2021. 16:13

Emily Campbell je postala prva dizačica utega iz Velike Britanije s medaljom na Olimpijskim igrama, osvojila je srebro u kategoriji iznad 87 kilograma. Kineskinja Li Wenwen je dvaput rušila olimpijski rekord na putu do zlata, dok je Amerikanka Sarah Robles uzela broncu. No, najviše pažnje privukao je nastup prve transrodne osobe u povijesti Igara, Novozelanđanke Laurel Hubbard, koja je eliminirana nakon tri neuspješna pokušaja u trzaju.

Hubbard je 2012. godine promijenila spol, a Međunarodni olimpijski odbor je zbog mijenjao pravila, odredio koja je najniža razina testosterona s kojom se može nastupiti na Igrama. Hubbard nije odgovarala na pitanja novinara u miks zoni, nego je pročitala priopćenje.

- Znam da iz sportske perspektive nisam dohvatila standarde koje sam si postavila i vjerojatno standarde koje je moja zemlja očekivala od mene. Na jednu stvar sam strašno zahvalna, a to je da su navijači s Novog Zelanda bili iza mene, bili su nevjerojatni. Zahvaljujem se Olimpijskom odboru Novog Zelanda na podršci u teškim vremenima kroz koja sam prolazila. Znam da moje sudjelovanje na Igrama nije bilo bez kontroverzi, ali ja sam sretna i zahvalna.

Linker
26. travanj 2024 09:06