LUCA BETTINI/Afp
VJEČNI PRIMOŽ

Slovenija slavi heroja na dva kotača: ‘On je najveći kojeg imamo‘. Sve je promijenio skok na Planici

Primož Roglič (33) slavi vrhunac biciklističke karijere, pobjedu na Giru d‘Italia
Piše: Andro PolićObjavljeno: 28. svibanj 2023. 22:38

Trebao je to biti sasvim običan dan na Planici. No kultna slovenska dolina, tamošnji "dom" skijaša skakača, tog je četvrtka u ožujku 2007. prekrojila karijeru 17-godišnje slovenske "letačke" nade. Primož Roglič vinuo se u zrak, međutim, čim se otisnuo sa skakaonice, izgubio je ravnotežu, naglo se prizemljio, koprcajući niz snježnu padinu nekoliko stotina metara, dok su skije letjele na sve strane. Bio je to svojevrsni skok u novu karijeru. Iako je još pet godina proveo u nordijskom sportu, tog je trenutka, simbolično, počeo njegov pad, a sreću je odlučio potražiti na dva kotača.

Šampion koji je u ozbiljne biciklističke vode zagazio tek s 23 godine, danas je u Italiji, s 33 godine na leđima, proživio vrhunac sportske karijere. Dok je u utrci Vuelta a España kompletirao "hat-trick" pobjeda (2019.-2021.), a na Tour de Franceu prije tri godine pobjedu mu je "otkinuo" sunarodnjak Tadej Pogačar, u trećem komadiću biciklističkog "svetog trojstva" Roglič je do kraja zadržao kultnu ružičastu majicu i postao pobjednik utrke Giro d‘Italia.

image
LUCA BETTINI/Afp

- On je veći od bilo kojeg sportaša u Sloveniji. Biciklizam je "eksplodirao" u državi upravo zbog njega. Cijela nacija gleda svaku utrku koju on vozi - rekao je prije tri godine Andrej Hauptman, bivši slovenski biciklist.

Njegove riječi, tri godine prije Rogličeva uspjeha karijere, mogu nas tek uputiti na sferu mašte o razmjerima njegove popularnosti u Sloveniji nakon najsvježijeg trijumfa. Nadalje, ne treba zaboraviti niti da Slovenija ima Luku Dončića, košarkašku superzvijezdu, koju je zasjenio novi heroj nacije. Da njegov put prema biciklističkoj besmrtnosti nije bio posut ružama, još jednom je dokazao Hauptman, prisjećajući se prvog kontakta s Rogličem.

image
ALBERTO PIZZOLI/Afp

- Nazvao me jedan dan, nisam imao pojma tko je on. Rekao mi je: Halo, ja sam Primož, htio bih biti profesionalni biciklist. Preporučio sam mu da nabavi bicikl, pa neka mi se onda javi. Mislio sam da više nikad neću čuti za njega - rekao je Hauptman.

Ipak, na testiranjima u laboratoriju ostvario je čudesne rezultate u aerobnim sposobnostima i izdržljivosti. Tako je samo godinu dana nakon ulaska u sport zaradio i prvi profesionalni ugovor sa slovenskom momčadi Adria Mobil, a prva pobjeda u počecima karijere stigla je u utrci Hrvatska - Slovenija 2014., dok je prvi "veći" trijumf ostvario na utrci Tour d‘Azerbaidjan, osvojivši zahtjevnu planinsku etapu.

image
LUCA BETTINI/Afp

A onda je uslijedio nagli uspon. Kultni status u domovini, ali i u svijetu biciklizma, konkretnije je počeo graditi 2017., postavši prvi Slovenac koji je trijumfirao u etapi Tour de Francea, dok je dvije godine kasnije slavljem u Španjolskoj postao prvi slovenski biciklist koji je pobijedio u utrci Grand Toura. Iako su skijaški skokovi i biciklizam, praktički, dvije sportske krajnosti, ipak je uspio pronaći dodirne točke, a aspekt psihološke pripreme, koja je postala jedna od njegovih jačih strana, neizostavan je dodatak u obje kategorije.

- Kad sam bio skakač, nije mi bilo dozvoljeno voziti bicikl da se ne "napumpam". No, puno smo radili na vježbama snage, fleksibilnosti, ravnoteži i akrobacijama. Sve mi to pomaže na biciklu - rekao je Roglič.

Na pragu najprestižnijeg uspjeha bio je 2020., kada je pretposljednjeg dana Tour de Francea u brdskom kronometru, vidno fizički istrošen, ispustio 57 sekundi viška u odnosu na Pogačara, koji je zaostatak pretvorio u 59 sekundi prednosti. Ovaj put je Giro osvojio na takav način. U brdskom kronometru, dan prije dolaska u Rim, prestigao je Gerainta Thomasa. I pred vojskom slovenskih navijača koji su mu ispunili želju. Par dana ranije im je poručio: "Volio bih mini-Planicu doživjeti na Giru". Uzvratio im je veličanstvenim podvigom. Svježe slavlje na Giru dočekao je u nizozemskoj momčadi Jumbo-Visma, za koju vozi od 2016. godine, a čiji je glavni čovjek Richard Plugge imao same riječi hvale za njega.

image
LUCA BETTINI/Afp

- On je vozač kakav se vidi jednom u generaciji. Sretni smo što smo pronašli Primoža, ali on je sve ostvario sam - rekao je Plugge.

Svoju veličinu proširio je i na olimpijski spektar, osvojivši prije dvije godine u Tokiju zlatnu medalju na kronometru. No, pobjedom na Giru napravio je korak prema besmrtnosti.

Izlizana floskula "danas svi igraju nogomet" možda je još i prikladnija u sferi biciklizma, jer ipak - "danas svi voze bicikl" - a Slovenija u toj kategoriji trenutačno ima (po)najbolje na svijetu.

image
LUCA BETTINI/Afp

Linker
29. travanj 2024 23:53