CHARLY TRIBALLEAU Afp
POČINJE ONO PRAVO

Spektakularni okršaj na Svjetskom prvenstvu: ‘Pustite sve što je bilo, danas će se stvarati nova povijest‘

Kreće najuzbudljivija faza SP u ragbiju, subota donosi spektakularni okršaj između Irske i Novog Zelanda
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 14. listopad 2023. 09:19

Još i prije početka Svjetskog prvenstva u ragbiju jedna od glavnih tema bio je ždrijeb skupina, a ponovno su se te priče i kritike intenzivirale uoči četvrtfinala koja su na rasporedu ovaj vikend. Bizarnost ovog slučaja leži u tome da je ždrijeb SP-a koje upravo traje u Francuskoj napravljen u prosincu 2020. i to na temelju renkinga iz siječnja iste godine. Dakle, o tome kako će izgledati skupine, a onda i kostur nokaut-faze, odlučivao je svjetski poredak od prije gotovo četiri godine. Naravno da se puno toga u međuvremenu promijenilo, pa je ispalo da je pet prvoplasiranih reprezentacija svijeta smješteno u skupine A i B koje se križaju u četvrtfinalu.

I sada smo u situaciji da u gornjem dijelu ždrijeba imamo dva super-okršaja, a u donjem dva kudikamo manje “zvučna”. Dvoboj koji svakako privlači najviše pažnje je onaj između Irske i Novog Zelanda koji se igra ove subote od 21 sat na pariškom Stade de Franceu. Irci imaju 17 pobjeda zaredom, ove su godine osvojili prestižno natjecanje Šest nacija, prva su reprezentacija svjetskog renkinga, na ovom su SP-u svladali branitelja naslova Južnoafričku Republiku i jaku Škotsku...

I za nagradu su, reći će cinici, dobili okršaj protiv Novog Zelanda, trostrukog svjetskog prvaka, reprezentacije koja je najviše vremena provela na vrhu svjetskog renkinga i koja u ragbiju predstavlja otprilike ono što je Brazil u nogometu.

Novozelanđani su u skupini poraženi od domaćina Francuske i to ih je “bacilo” na drugo mjesto i odvelo na Irce, no od četvrtfinala počinje novi turnir u kojem treba očekivati goropadnije All Blackse. U prvih 28 dvoboja protiv irske reprezentacije Novozelanđani su pobijedili 27 puta i jednom remizirali. Ircima je trebalo čak 111 godina da zabilježe prvu pobjedu nad Novim Zelandom, u Chicagu 2016. Slavili su Irci i u posljednja dva međusobna susreta, no i dalje ih boli podatak da su prije četiri godine ispali u četvrtfinalu upravo od Novog Zelanda. A još više ih boli podatak da nikad u povijesti nisu došli dalje od četvrtfinala SP-a. Je li došlo vrijeme da se to promijeni?

- Odradio sam nekoliko velikih bitaka protiv Novog Zelanda. Ono što naučite je da je svaka utakmica teška kao i prethodna, bez obzira na rezultat. To je ono za što se pripremamo. Pripremamo se za najtežu utakmicu koju smo se ikada igrali - poručio je irski kapetan Johnny Sexton.

Jedan od najiskusnijih Novozelanđana Aaron Smith pun je pohvala na račun suparnika.
- Irci su sjajna momčad, najbolja na svijetu. Ali, ovo je SP i sve je na kocki. Pustite što je bilo, nova povijest će se stvarati u subotu i vidjet ćemo tko će biti bolji. U lanjskim porazima od Irske smo dosta naučili i danas smo potpuno drugačija momčad.

U prvom četvrtfinalu dana (17 sati) zahuktali Wales ide na Argentinu. Nakon četiri pobjede u skupini Velšani sanjaju prvu medalju nakon 1987. kad su bili treći...

ČETVRTFINALE

Subota, 14. X.

MARSEILLE (17.00) Wales - Argentina, Stade de Marseille

PARIZ (21.00) Irska - Novi Zeland, Stade de France

Nedjelja, 15. X.

MARSEILLE (17.00) Engleska - Fidži, Stade de Marseille

PARIZ (21.00) Francuska - Južna Afrika, Stade de France

Linker
08. svibanj 2024 00:56