Matteo Komadina (plavi dres) na prvenstvu Hrvatske u ožujku ove godine
 RANKO SUVAR/CROPIX
POLITIKA IZNAD SPORTA

Srpske vlasti potpuno su kompromitirale boksačko SP! Natjecanje je već danas trebalo prekinuti...

Glavna priča boksačkog Svjetskog prvenstva nije u ringu već u ponašanju srpskih domaćina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. listopad 2021. 19:02

Prva dvojica Hrvata koji su ušli u beogradski ring Svjetskog seniorskog boksačkog prvenstva po okončanju treće runde uzdignutih su ruku proslavili pobjedu. Matteo Komadina iz Delnica pobijedio je u 1. kolu kategorije do 63,5 kg u kojoj su ukupno 44 boksača, južnokorejskog borca Jonseung Leeja.

Slavio je podijeljenom sudačkom odlukom (4-1). Luka Plantić je pak u poluteškoj kategoriji još uvjerljivije pobijedio Slovenca Gregora Starašiniča (5-0).

Komadina je u završnici 1. runde uzdrmao suparnika i prisilio suca u ringu da Korejcu malo broji, ne bi li ovaj došao 'k sebi'. Tu je rundu svih petero sudaca bodovalo u korist Komadine. Matteo je dominirao i u drugoj rundi i stekao praktički nedostižnu prednost. Korejac Lee je u trećoj rundi, logično krenuo na sve ili ništa, prošlo mu je nekoliko opasnih udaraca, tako da je Komadina treću rundu izgubio 3:2, no sačuvao je ukupnu prednost.

Ono što sada slijedi Delničaninu u drugom nastupu na Svjetskom prvenstvu je još jači, vrlo snažan suparnik, Denis Pesockij iz Ukrajine. U kategoriji do 80 kg Luka Plantić je očekivano lagano svladao Slovenca i sada ga u subotu čeka Bjelorus Alakseij Alfiorauj u šesnaestini finala. Nama u Hrvatskoj su dakako vijesti i rezultati naših boksača od primarnog zanimanja, ali...

image
Luka Plantić
LUIS ROBAYO Afp

Nikako ne valja ne spomenuti, naglasiti i zgroženost šovinističkim postupanjem srbijanskih vlasti, a koje su trajno obilježile ovo boksačko natjecanje. Naime, Srbija i dalje ne dopušta, a teško i da će dopustiti, ulazak na svoj teritorij boksačima iz Republike Kosovo. Znano je već da Srbija ne priznaje političku realnost da je Kosovo samostalna država, te se prave kao da ta država ne postoji.

Međutim vrlo je jasno, čak i izrijekom prijašnjih mjeseci iz čelništva AIBA (Svjetske boksačke organizacije) navedeno, pa i uvjetovano ono što je u svijetu normalno, da ne može biti, da ne smije biti diskriminatornog odnosa prema sportašima bilo koje države, a koji su se plasirali na SP.

Za BG vlast i tamošnjeg apsolutističkog vladara koji sve baš određuje, uzalud. Iz AIBA-e su se u utorak oglasili na svojim mrežnim stranicama priopćenjem u kojem, pojednostavimo priču, "izražavamo zabrinutost i pozivamo na rješavanje problema". To nas podsjeća na jednako besmislene poruke međunarodne zajednice koja je "izrazila zabrinutost" i kada se igdje u svijetu dogodi nešto strašno poput nereda, rata, državnog udara i slično.

Budući da je i sama AIBA u priopćenju navela kako sport treba nadilaziti politiku, te kako se prema svakom sportašu valja jednako odnositi, jedini potez koji je AIBA treba povući nije bilo "izražavanje zabrinutosti" već jasan ultimatum organizatoru - Ili svi boksači, pa tako i kosovski, dolaze na natjecanje ili se SP istog trenutka odgađa.

U konačnici, pa to natjecanje je AIBA-ino, a ne srpski tulum. Osim ako u AIBA-i nisu odlučili drukčije.

Linker
26. travanj 2024 16:58