Primož Roglič
 MIGUEL RIOPA/AFP
UTRKA OKO ŠPANJOLSKE

Vuelta: Slovenac Roglič pred drugom uzastopnom pobjedom, u ključnoj etapi obranio prednost

Piše: HinaObjavljeno: 07. studeni 2020. 18:12

Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) pred osvajanjem je druge uzastopne pobjede na biciklističkoj utrci "Vuelta a Espana", dan uoči završetka utrke ima 24 sekunde prednosti u odnosu na drugog Ekvadorca Richarda Carapaza (INEOS Grenadiers), odnosno 47 sekundi u odnosu na trećeg Britanca Hugha Carthyja (Education First).

Kako je do kraja "Vuelte" ostala još samo festivalska etapa od 124.4 kilometra ulicama Madrida, Rogliču će biti dovoljno u nedjelju proći ciljem u društvu svojih najbližih pratitelja kako bi proslavio svoju drugu pobjedu na nekoj trotjednoj utrci u karijeri.

Subotnja etapa od Sequerosa do vrha uspona na Alto de La Covatillu u dužini od 178.2 kilometara sa šest uspona bila je posljednja prilika za Carapaza i Carthyja da preskoče Rogliča. No, dojam je kako su i Ekvadorac i Britanac predugo čekali s napadom na Slovenca. Prvi je pokušao Carthy otprilike pet kilometara prije cilja, no niti jednom nije uspio stvoriti prednost veću od 20-ak metara u odnosu na Rogliča, da bi Carapazov udar stigao samo tri kilometra prije cilja.

Ekvadorac je vrlo brzo stvorio prednost od 20-ak sekundi u odnosu na Slovenca, no u posljednjih kilometar i pol Roglič je uspio kontrolirati situaciju te ciljem proći 21 sekundu iza Carapaza i tako zadržati 24 od ukupno 45 sekundi prednosti koliko je imao uoči ove etape. Carthy se, pak, odvojio od Rogliča tek u posljednjih 100-tinjak metara te je na cilj stigao samo šest sekundi ranije.

Zanimljivo, Roglič je tijekom utrke osvojio 32 sekunde bonusa više od Carapaza zbog četiri etapne pobjede i jednog drugog mjesta, što znači da je Ekvadorac ostvario osam sekundi bolje "čisto" vrijeme.

Osim dvije pobjede na "Vuelti" Roglič ima i drugo mjesto s ovogodišnjeg "Tour de Francea" kada mu je pobjedu "oteo" mlađi sunarodnjak Tadej Pogačar posljednjeg natjecateljskog dana utrke, a Roglič ima i treće mjesto s prošlogodišnjeg "Gira d'Italia".

Paralelno s borbom za ukupnu pobjedu na Covatilli se vodila i borba za etapnu u kojoj je sudjelovalo nekoliko vozača iz velike skupine koja se iz pelotona odvojila u prvoj polovici etape. Na kraju se poazalo kako je najviše snage na završnom usponu ostalo Francuzu Davidu Gauduu (Groupama-FDJ) koji je na cilj stigao sa 28 sekundi prednosti u odnosu na drugog Švicarca Ginu Maedera (NTT), odnosno 1:05 minuta u odnosu na Španjolce Iona Izagirrea (Astana) i Davida De La Cruza (UAE Emirates) koji su zauzeli treće i četvrto mjesto. Za Gaudua je ovo druga etapna pobjeda na "Vuelti", slavio je i prije tjedan dana kada je etapa završila na vrhu uspona na Farraponu.

REZULTATI, 17. ETAPA: 1. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 4:54:32 2. Gino Maeder (Švi/NTT) +28 3. Ion Izagirre (Špa/Astana) +1:05 4. David De La Cruz (Špa/UAE Emirates) +1:05 5. Mark Donovan (VB/Sunweb) +1:53 6. Michael Storer (Aus/Sunweb) +1:53 7. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) +2:23 8. Richard Carapaz (Ekv/INEOS Grenadiers) +2:35 9. Hugh Carthy (VB/Education First) +2:50 10. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) +2:56

UKUPNO: 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 69:17:59 2. Richard Carapaz (Ekv/INEOS Grenadiers) +24 3. Hugh Carthy (VB/Education First) +47 4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation) +2:43 5. Enric Mas (Špa/Movistar) +3:36 6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren) +7:16 7. David De La Cruz (Špa/UAE Emirates) +7:35 8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) +7:45 9. Felix Grossschartner (Aut/BORA-Hansgrohe) +8:15 10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) +9:34

Linker
08. svibanj 2024 14:59