dpa Picture-Alliance/AFP
SKANDINAVCI U NEVJERICI

Danci zatečeni, evo kako su oni opisali kaos na Svjetskom prvenstvu: ‘Kao da smo na tržnici!‘

Danci i Norvežani po dolasku u Kairo ostali šokirani labavom primjenom pravila o zaštiti od korone
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 15. siječanj 2021. 12:32

Poslali su im nekih 30-tak stranica protokola, što smiju, što ne smiju, kako se ponašati s obzirom na opasnost zaraze koronavirusom, ali po dolasku u Egipat neki sudionici Svjetskog prvenstva u rukometu ostali su potpuno šokirani. Ne strogošću i disciplinom u primjeni, nego baš suprotno od toga.

Sander Sagosen, najbolji norveški rukometaš i jedan od najboljih svjetskih potpuno je “pukao” i bez dlake na jeziku norveškim novinarima rekao kako je “sve to skupa lakrdija”. A kad to kaže jedan od najboljih onda se priča brzo proširi...

- Nema ni sustava ni organizacije koju su nam obećali. Tu se ljudi bez ikakvog problema prešetavaju bez maski, čak i jedemo s njima u istoj prostoriji. Na našem katu srećem ljude koji nisu dio naše reprezentacije. To se sve skupa nikako ne može nazvati balonom - jasan je Sagosen.

Ostaje nam samo nada

Norvežani su u hotelu Marriott u Kairu, a ono što ih je potpuno šokiralo je činjenica da se upravo na njihovom katu, u njihovoj neposrednoj blizini odvijaju testiranja na koronavirus. Kome je to palo na pamet i zašto, teško je objasniti.

- Morali smo postaviti sami svoja pravila ponašanja, ali ni to nam ništa ne garantira, jer ovo je pravi “divlji zapad”. Ostaje nam samo da se nadamo da se nećemo zaraziti - ljut je Sagosen, koji nije bio protiv održavanja SP-a, ali po dolasku u Egipat i kada je vidio kako to funkcionira na licu mjesta, počeo je mijenjati mišljenje.

- Nisam bio protiv održavanja prvenstva, jer sam se nadao da će sve biti onako kako su obećavali. Ali na temelju onoga što smo doživjeli od dolaska u Egipat je nemoguće ne osjećati dvojbu oko ovoga.

Sagosen je samo ispao najkonkretniji, ali i površni pogled na primjerice danske medije potvrđuje da Norvežanin nimalo ne pretjeruje.

Novinari danske televizije TV 2 opisali su svoja iskustva iz hotela Marriott u kojem su osim nekih reprezentacija smješteni i novinari i suci. Hotel je ogroman, s više od 1000 soba, puno prostora u njemu i izvan njega, ali i okružen ogradom i pod jakim osiguranjem, koje uključuje i pse za otkrivanje eksploziva ili ako su napisali na web stranici TV2.dk “kao da se čuva neka ambasada kojoj prijete teroristi”.

Novinari TV 2 su opisali i nekoliko primjera kako izgleda (ne)pridržavanje mjera. Recimo, prije ulaska u službeni autobus i ponovo prilikom ulaska u hotel trebala bi se mjeriti temperatura, ali nitko od novinara spomenute postaje to nije iskusio. Danski igrači jesu, ali tek kad su stigli u hotel, a sucima, koji su u istom hotelu, navodno mjere temperature prije svakog obroka, koje oni imaju u - vlastitim sobama. Svi unutar balona trebali bi se testirati svakih 72 sata, a IHF je trebao osigurati formular u kojem bi bilo jasno vidljivo kad svatko treba obaviti svaki test. Danski novinari te formulare u Marriottu nisu dobili.

Marriott je ogroman hotel, ali kako kažu Danci, u njemu je i jako puno ljudi. I premda postoje oznake kako bi se lakše držala propisana udaljenost, njih se, tvrde i novinari i igrači, malo tko drži.

Žalba organizatoru

Članovi reprezentacija jedu u odvojenim prostorima od novinara i službenih osoba vezanih uz održavanje SP-a, ali po riječima danskog reprezentativca Henrika Møllgaarda to je prvih dana po dolasku u Mariottu izgledalo...

- Kao da smo na tržnici.

Sve reprezentacije su, naime, jele u istoj prostoriji i uzimale hranu na doručku s istog mjesta. Norvežani su se požalili organizatoru, održan je i sastanak, u četvrtak ujutro je napravljen razmak između ekipa i sad svatko na svom mjestu uzima hranu, ali liječnik norveške reprezentacije Thomas Torgalsen je ostao skeptičan...

- Sumnjam da će se ostvariti sve što nam je obećano.

Ili kako je rekao Sagosen “ostaje nam samo da se nadamo da se nećemo zaraziti”.

Linker
26. travanj 2024 03:00