JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
VELIKI ADUT

Hrvatskoj se vratio važan igrač pa poručio: ‘Kod tog čovjeka nema muljanja‘

‘Izbornik Sigurðsson pravi je čovjek na pravom mjestu, prije svega, dobar je čovjek, koji ti sve kaže u lice‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 09. svibanj 2024. 11:24

Hrvatska rukometna reprezentacija u Zagrebu odrađuje treninge za jaki pripremni turnir u Oslu, gdje će krajem tjedna igrati protiv Norveške, Argentine i Danske, u sklopu prvog dijela priprema za olimpijski turnir u Parizu. Jedna u nizu lijepih vijesti je povratak Davida Mandića u reprezentaciju. Uvijek pouzdani, moćni i pozitivno "ludi", David je veliki dobitak, nakon što je propustio nekoliko akcija reprezentacije, zbog ozljeda koje su ga izbacile iz pogona. Nakon odlaska iz Zagreba u Melsungen, imao je dosta pehova, ali sada je u top formi i potpuno zdrav. Naravno, kao i uvijek, posebno je zagrijan za reprezentaciju:

- Klub je posao, ovo je najveća čast, igrati za svoju zemlju ne može se mjeriti ni s čime. U odličnoj sam formi, jedva čekam prvu sljedeću utakmicu u najdražem dresu. U Melsungenu igram u pravilu svih 60 minuta, nema više stresa, izborili smo Europu, i sad opušteno mogu razmišljati o reprezentaciji.

Bilo je teško Davidu gledati neke posrtaje suigrača u posljednje vrijeme, a nije bio sposoban pomoći...

Loše razdoblje

- Bio sam na pola onog EP-a u Mađarskoj koji je obilježila korona, nije se otišlo na OI u Tokio, nije sve baš bilo bajno, ali sada sam siguran da možemo puno toga, kako možemo realno natrag u sam svjetski vrh. Sad opet imamo momčad za velike stvari... Vidjelo se to na olimpijskim kvalifikacijama u Hannoveru:

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

- Bilo je to lijepo gledati pod vodstvom novog izbornika Dagura Sigurðssona. Ona utakmica s Njemačkom bila je posebno dojmljiva - treba pobijediti Nijemce na njihovom terenu, pred njihovom publikom. To se ostvarilo nakon samo nekoliko treninga pod vodstvom novog izbornika, i zato vjerujem da će to sve biti puno bolje kad se svi zajedno još malo posložimo i pohvatamo sve što on traži, i uvidimo kako postavlja koncepciju igre.

Oslo odlična provjera

Prva je prilika već sada protiv jakih momčadi na turniru u Oslu...

- Istina je, protivnici su izuzetno jaki, to je baš nešto što nam treba, da dodatno vidimo kako stojimo u konkurenciji s najboljima, a Danska i Norveška to jesu. Baš kao i uvijek neugodna Argentina. Vjerujem da ćemo u Oslu dobiti dodatna saznanja o tome što i kako dalje trebamo popravljati i nadograđivati.

Pod vodstvom novog izbornika, u startu je sve puno ljepše izgledalo. Kakvi su osobni dojmovi o njemu:

- Sve o njemu rekli su njegovi rezultati gdje god da je radio. S njemačkom reprezentacijom, na klupskom planu u Njemačkoj, u Berlinu, u Japanu. Premalo sam tu, ali na temelju dojmova suigrača, koji su apsolutno pozitivni, ali i na temelju ovog što sam odmah vidio, shvatio sam da je riječ o pravom čovjeku na pravom mjestu, a prije svega o dobrom čovjeku, koji sve kaže u lice. Nema nekih laganja, petljanja i "muljanja", kod njega je sve kristalno jasno, i on to svakome u oči kaže. Vjerujem da će biti odlično raditi pod njegovim vodstvom, i vjerujem da ćemo puno napredovati, a već sad je jasno da ćemo biti dobri.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff

On je rekao da se na OI ne ide turistički, nego po medalju:

- Vjerujem mu i vjerujem u sebe i suigrače. Neće biti lako na OI, bit će to naporan turnir. Prije toga, čeka nas ozbiljno radno ljeto, a ja se i tome radujem, jer je najljepše igrati u reprezentaciji.

"Repka" je sad kombinacija mladih snaga i "starih vukova":

- O provjerenim imenima ne treba ni govoriti, a ovi mlađi puno su napredovali, i bit će veliko pojačanje, neki su već uzeli zapažene uloge, i tako će i dalje biti. Uvjeren sam da imamo lijepu budućnost.

Vrhunski vratari

U rukometu se kaže da su dobri vratari pola obavljena posla:

- Matej i Dominik su par iz snova. Konstantno su na odličnoj razini, a kad imaš takve golmane iza sebe, lakše je igrati. Oni konstantno skidaju do 15 "komada", a to je iznimna stvar. Naravno da i dobra obrana njima olakšava posao. Bilo je i prije odličnih vratara, ali njih dvojica posebna su priča. Odlični vratari, seriozan izbornik, koji sve vidi i sve zna, motivirana cijela ekipa - uvjeren sam u lijepe stvari. Imam to europsko srebro iz 2020., sad želim nešto veće, nešto sjajnije...

Linker
09. svibanj 2024 11:25