ANTE CIZMIC/CROPIX
SPORAZUMNI RASKID

Legendarni Hrvat postao je preskup za svoj klub: ‘Pamtim teške dane, ali ovako nije bilo niti u Zagrebu‘

Nakon kratke epizode u makedonskom Metalurgu seli u mađarski Dabas
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. prosinac 2021. 19:36

Zlaja je uvijek s nama, čak i kada je otišao u Skoplje,a malo se tko nadao da će se to ipak dogoditi. No, on je odlučio da je tako najbolje za njega. No, epizoda u Skoplju je došla do kraja, Metalurg nije više u stanju pratiti Horvatove zahtjeve i od sljedeće polusezone Horvat će nositi dres mađarskog Dabasa.

Zašto je cijeli dan s nama? Zato što ga svakodnevno možemo vidjeti u TV reklamama jedne velike hrvatske tvrtke. Čak su se prije neki dan njegovi bivši suigrači iz reprezentacije slikali sa Zlajom kraj jednog od bojnih panoa, a on će u šali reći.

- To je ispalo super, taman da me svi ne zaborave. A vidio sam ih kraj panoa, što reći... - sa smijehom će Horvat dok broji posljednje dane s obitelji u Skoplju.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Turbulencije

Koji su razlozi rastanka s Metalurgom?

- Situacija u Metalurgu nije dobra, dosta je turbulencija, ostali smo i bez nekih igrača koji su nam bili važni. No, vjerujem da će se sada s mojim odlaskom polako početi izvlačiti i da će ta priča završiti dobro. Dobili su podršku općine u kojoj se nalaze i to im puno znači. Više su se opredijeli za afirmaciju mlade momčadi, to će biti dugoročniji pothvat, ali to je tako. Dogovorili smo se sporazumno, ja sam za njih u ovom trenutku vjerojatno bio financijski zahtjevan. Sve je proteklo u OK tonu. Iskreno ne sjećam se da je ovako ikad bilo u Zagrebu, premda je bilo teških situacija.

Sliku o Metalurgu nije promijenio.

- Metalurg je bez obzira na situaciju ovdje još uvijek ime i mislim da postoji želja da se sve to sačuva u dobrom svjetlu.

Idete u mađarski Dabas koji je trenutno deseti na tablici kod susjeda?

- Službeno još nije ništa s Mađarima, to što piše - piše, ali ne mogu biti konkretan... Da govorim bilo što više u ovom trenutku ne može se. Ako i kada dođe vrijeme za to, onda OK.

Uglavnom iz Skoplja selite, a to znači i obitelj?

- Obitelj (supruga i troje djece) će ostati u Zagrebu, supruga se vraća na posao, klinci će nastaviti svojim putem, škola, vrtić... To je u svakom slučaju sigurno.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Pratite li Zagreb i kako gledate na njih ove sezone?

- Naravno da gledam Zagreb. S obzirom na početak, rasplet situacije, mislim da je Zagreb od starta dobar posebno s obranom. Rotacija u napadu je bila kratka jer su imali problema s ozljedama, a kada se to posložilo onda je to dobro. Igraju kako Zagreb inače igra, sa srcem, ima problema, ali to su stvari koje se rješavaju vremenom.

Još ova i sljedeća

Nadodao se...

- Jako je teško igrati Ligu prvaka, jer to je postala prava liga europske razine i držati korak s najjačima je jako teško. Drago mi je da su došli neki novi mladi igrači.

Fali li vam takav Zagreb i takav rukomet?

- U igračkom smislu sam se već oprostio s nekim stvarima, a da mi fali moj grad to je sigurno činjenica. Nemam više ambicija za neke ogromne napore, da bi se ponovo prebacivao na taj iznimno težak dio rukometa. Otišao sam na neki drugi level koji mi paše. I to je jednostavno tako. Ni za čim ne žalim, apsolutno.

Planirate li koliko još igrati?

- Moja je procjena da bi ova i još jedna sezona bile to. Mislim da je to realno – kaže Zlaja kojem je 37 godina.

Kako gledate na svog velikog prijatelja Ivana Čupića koji igra vrhunski?

- Znate i sami kakav je Ćupo, on je ogromna podrška mladim igračima. Svjetska klasa i imati ga u Zagrebu je privilegija. Zna se što je značio gdje god je bio. Igra na jednoj jako visokoj razini i pokazuje i da je i dalje jedno od najboljih desnih krila na svijetu uopće. On je puno više od igrača.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Ne treba žaliti

Reprezentaciju isto prati, pa se vratio na olimpijske kvalifikacije u Francuskoj?

- Mi smo svoje tamo ostvarili, to što je ispalo da ne možemo utjecati na neke stvari, ispalo je tako kako je ispalo. Malo smo protiv Francuza bili kratki sa snagom, a za sve drugo ostaje žal. Portugal je izborio, Portugal je sve to isto želio, mi bismo u Tokiju bili opasniji nego oni, ali ne treba previše žaliti za tim. Događa se i to je sastavni dio svega.

Reprezentacija će uskoro na Euro u Mađarsku?

- Vidio sam ih i protiv Slovenije. Grade se. Jako je teška grupa u Szegedu s Francuskom i Srbijom i još teže spajanje u Budimpešti u koju stižu Danska, Mađarska, Slovenija i vjerojatno Portugal. I općeniti gledano bit će jako teško. Trebat će i sreće u svemu tome, ako se ostalo podrazumijeva da je OK. Od starta će nas čekati teške utakmice. Bit će to najteže EP za Hrvatsku dosad. No, mi smo uvijek u krugu koji gleda najviše, a tako treba i pristupiti. No, nismo jedini koji gledaju tako. Rukomet je otišao na puno veću razinu. I stvari treba respektirati. Ja bih rekao da je činjenica da držimo korak s najboljima i da je to jako vrijedna stvar.

Jednu stvar je izdvojio.

- Ima dosta mladih igrača, trebat će u svemu tome i strpljenja... Osnovno je podržati ih, jer mislim da su dobri i da će to u budućnosti i dokazati. I naravno, stvar koja je ključ, a koja nam je u posljednje vrijeme jako falila – da budemo zdravi, jer to je početak svega – zaključio je Zlatko Horvat.

Linker
08. lipanj 2024 05:34