JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
SCENARIJ IZ NOĆNE MORE

Očajna Hrvatska se osramotila igrom, izgubila od Argentine i blizu je oproštaja od SP-a!

Kauboji su porazom od Argentine debelo iskompromitirali šanse za ulazak među osam najboljih u Egiptu
Piše: Sportske novosti/Dražen PinevićObjavljeno: 23. siječanj 2021. 16:48

ARGENTINA - HRVATSKA 22:18

KAIRO Cairo stadion. Bez gledatelja. Suci: Pavičević i Ražnatović (Crna Gora)

HRVATSKA: Šego (1), Pešić (13+1); Marić, Duvnjak 1, Horvat, Šarac, Karačić 1, Štrlek, Čupić 7 (4), Musa, Mamić 3, Šebetić 3, Mandić 2 (1), Jaganjac 1, Martinović, Šipić 1.

Izbornik Lino Červar

ARGENTINA: Maciel (9), Bar (0+1); Fernandez 3 (1), F. Pizzaro 4, S. Simonet 4 (1), Veinstein, D. Simonet 1, I. Pizzaro 2, Baronetto 3, Moscarielo 1, Carou 1, Fisher, Cami 1, Martinez, Mourinho 1, Bonano 1.

Izbornik Manolo Cadenas

SEDMERCI: Hrvatska 5 (4), Argentina 3 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Musa 25, Martinović 28, Štrlek 38, Šarac 52), Argentina 12 minuta (Moscarielo 2, 11, Carou 14, 39 direktni ck, Cami 17, 27)

IGRAČ UTAKMICE: Diego Simonet


Kakva katastrofa, izgubili smo od Argentine. Igrali smo jako loše i daleko smo od četvrtfinala, a i ne ovisimo sami o sebi, čak i da dobijemo Dance moramo čekati da Argentina izgubi od Katara. Tome se baš nitko nije nadao, ali nastavili smo u stilu na kojem inzistiramo na cijelom ovom turniru. S njim ne ide i gotovo. Trebala je to biti lagana pobjeda, a mi smo odigrali utakmicu u kojoj nismo 23 minute zabili gol, 11 u prvom i 12 u drugom dijelu. E, pa ne može tako ni protiv Argentine.

Nevjerojatno je kako smo počeli utakmicu, kao da nismo već isto iskustvo imali s Japancima. Napad je bio izrazito sport, protivnik izrazito brz. I Argentinci su uz pomoć vratara Maciela napravili ono što nikad nitko nije. Vodili su protiv nas 5:0, mi smo bili bez gola 11 minuta, nakon čega je Červar ipak sazvao time out, za početka u igru gurnuo Mandića i Martinovića, dodao 5-1 u naš izričaj. Kasnije će i Čupića koji je u 11. minuti zabio naš prvi gol, pa Karačića i pomalo se to ubrzalo, a s agresivnosti smo se polako vraćali u život. Neshvatljiva upornost nečim što doista ne ide! A Argentina ne da je brza, nego joj je ta brzina sve. I dokazali su kada im se da prilika da mogu sve.

Onda smo morali krvariti u obrani da bismo tu veliku prednost Argentine uopće skinuli. Pa je Šego sišao s vratar, došao Pešić. Agresivnost je neke lopte uzela Argentincima, nešto je obranio Pešić, a Čupić je prvi shvatio da je situacija ozbiljna i krenuo na glavu, te bio predvodnik našeg povratka. Od 12 golova u prvom dijelu, on sam je zabio 7. Marića su Argentinci očekivao sakrili, ali su az to morali upotrijebiti dosta grubosti, pa su skrivili četiri penala i dupla isključenja Moscariela i Camija, što je i njih konačno malo usporilo, pa se igrala normalna utakmica. Za onaj početak nisu nam krivi Argentinci, sve smo krivi sami.

Na kraju je s viškom u napadu na šut došao i Šebetić, makar je prije njega Červar morao dizati Martinovića koji se dan ranije mučio s probavnim teškoćama. No, usprkos promašajima, uspio je Martinović pokrenuti stvari, brži smo s njim puno, to je definitivno.

Argentina je pokazala kvalitetu,a Diego Simonet klasu s kojom su do izražaja došli F. Pizzraro i Sebastian Simonet. Treba reći i to da u sastavu Argentine nije bilo prvog lijevog beka Pabla Simoneta. Skoro smo na kraju prvog dijela i poveli, ali 'centaršut' Čupića za Mamića završio je na vratnici. Šteta, makar kada se sve zbroji bilo bi previše nakon ponovo neshvatljivog uvoda u utakmicu. Čemu to služi, valjda ćemo nakon ovoga konačno otkriti i to razriješiti, jer stvarno nema smisla više.

Poveli smo na početku drugog dijela, a onda opet usporili, pa je Argentina s dva gola Baronetta vratila plus. Pa smo problem u napadu liječili solo dionicom Mamića koja nam je dobro došla. S obrambene strane gurao nas je odlični Pešić. No, sve u svemu je to bilo poprilično mučenje. Probali smo 7 na 6, pa dobili 'po glavi' od Sebastian Simoneta.

Cadenas se odlično pripremio za Hrvatsku, logično, iskusno, kad su u igri bili Duvnjak i Karačić povlačio se u 6-0, kada su bili klasični vanjski napadao je sa 5-1 Muka nam je bio napad, čak je Čupić zapucao penal, opet 11 minuta nismo zabili gol i samo nas je Pešić čuvao da se ne raspadnemo. Onda su ušli najmlađi Šarac i Jaganjac kao desni vanjski, pali smo na -3 i 10 minuta prije kraja bila je panika.

I onda smo sa 7 na 6 ušli u totalno samoubojstvo, primili dva gola na praznu mrežu, Argentina je otišla na +5 i tu više nije bilo pomoći. Diego Simonet je pametno odigrao završnicu, argentinski napad je pretvorio u dugu priču koju više ni hrvatska obrana ni Pešić nisu uspjeli zaustaviti.

Ali, ne treba se nervirati, to valjda tako mora biti i gotovo. Sad više nećemo govoriti samo o Portugalu, nego o uvijek neugodnoj Argentini koja nas je pobijedila apsolutno čisto i zasluženo.

---------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ:

59' Preskočili smo jednu minutu u našem prijenosu uživo. Jaganjac je smanjio na 22:18. Jedan je udarac dobio Moscariello.

57' Promašuje i Šebetić, brani mu Matiel. Vratiti se u ovoj utakmici nećemo, ali nada u četvrtfinale još uvijek živi.

56' Nema nas nigdje. Ne postojimo na terenu u Kairu? Je li netko vidio Hrvatsku?

55' Šebetić zabija, ali onda opet dobivamo na prazan gol. Pa onda i još jednom... Nevjerojatno, primili smo četiri gola na prazna vrata. 22:17 je.

54' Argentinci zabijaju na prazan gol, 20:16, zabio nam je vratar Maciel. Na dnu smo. Timeout Line Červara, ali treba nam čudo nad čudima za povratak.

53' Konačno gol Duvnjaka za 19:16. Dočekali smo ga. No, je li prekasno? Pešić je obranio sljedeći argentinski napad, a onda smo prodali loptu.

52' Na crti je argentnski igrač ulovio loptu i zabio, bio je to Moscariello, a i imamo isključenje Šarca. 19:15 je, pred velikim smo porazom.

51' Duvnjakov šut ne prolazi, brani argentinski vratar, a mi smo u drugom dijelu do sada zabili tri pogotka. Sva tri dao je Mamić, zadnjeg u 37. minuti.

50' Nemamo ideje u napadu, u igri su Jaganjac, Šarac i mladići...

49' Jaganjac je šutirao, nije pogodio, Šarac također preko gola... Tonemo, tonemo...

48' Sedmerac sada za Argentince, Šebetićeva obrana iz prostora. Zabijaju nam - Sebastian Simonet za 18:15.

47' Drže suci dugo ovaj argentinski napad bez ruku u zraku...

46' Imamo sedmerac, prekršaj Martineza nad Karačićem, a Čupić nas propušta vratiti na minus jedan. Bar, novi argentinski vratar mu je obranio.

45' Pešić nas obranama drži u utakmici, a sada je Lino Červar pozvao timeout. Nismo zabili gol već više od devet minuta.

44' Velika kriza naših u napadu, novu smo loptu dali suparniku u ruke...

43' Ne prolazi Mamićeva lopta na crtu, a onda nam Argentinci daruju loptu, no Šipićev šut brani Maciel. Nevjerojatan promašaj.

42' Dugo je utakmica bila bez ijednog zabijenog pogotka, a onda smo opet izgubili loptu pa primili na prazan gol. Zabio je Sebastian Simonet.

41' Nismo ga dohvatili, izgubljena je jedna naša lopta, ali smo dočekali novu Pešićevu obranu šuta Simoneta.

40' Još jednom Pešić! Jako velika obrana s krila, kompletni smo, vratit će se Štrlek, idemo po izjednačenje.

39' Crveni karton za Argentince. Lakat u Karačićevu glavu zabio je Carou i dobio izravno isključenje. Šebetić gađa stativu, nismo zabili za izjednačenje.

38' Sedmerac za Argentinu, a onda i isključenje za Štrleka. Nema pogotka za Federica Fernandeza, pogodio je stativu, ali uz pomoć Pešićeve obrane.

37' Gol Mamića, još jednom iz daljine, silovito... Minus jedan...

36' Pešić skida zicer Ignaciu Pizarru, a prekršaja nad Čupićem na krilu nema. Još jedan previd crnogorskih arbitara, pa nova obrana Pešića, no iz novog napada vraćaju se Argentinci na 16:14.

35' Prošla je naša akcja, Mamić na mišiće za 15:14. Bio je pod prekršajem, ali uspio je zabiti.

34' Oduzeta nam je lopta zbog napadačkog prekršaja, a opet realizacija Baronetta s krila. Od 12:13, stigli su nam suparnici ekspresno na 15:13.

33' Nema sedmerca, nema obrane iz argentinskog prostora, ali ima vodstva Argentine. Baronetto zabija s krila.

32' Vodimo! Prvo hrvatsko vodstvo na utakmici svojim pogotkom potpisuje Mamić. Ali, odmah nam Argentinci uzvraćaju, Federico Pizarro zabija za 13:13.

31' Počeo je nastavak susreta. Argentinci su promašili prvi napad, Pešić je obranio.

POLUVRIJEME: Pešić je obranio, a mi smo imali cepelin za kraj prvog dijela, ali ostalo je izjednačeno - 12:12...

30' Izjednačenje! Tko bi to rekao nakon onakvog starta! 12:12 - Šebetić!

29' Gol Šebetića! Sjajno rješenje Karačića, 12:11 je. Prijestup argentinskog napada, imamo napad za izjednačenje.

28' Sada i naše isključenje, Martinović ide van, a i argentinski sedmerac kojeg zabija Federico Fernandez.

27' Sedmerac je novi iznudio Marić i drugo isključenje Pedra Martineza. Novi sedmerac zabio je Čupić, drži nas, svojim sedmim pogotkom smanjuje na 11:10.

image
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

26' Dugo traje naš napad, dočekat ćemo Željka Musu. Vrijeme je nakratko zaustavljeno, briše se parket.

25' Isključenje Muse, opstruiramo argentinski napad, ali je Federico Pizarro ipak iskoristio igrača više. 11:9 je.

24' Još jednom Čupiiiić! Šest od devet naših golova je zabio.

23' Radimo pogrešku u napadu, ali kakva obrana Pešića te kontra na Čupića - 10:8. Jako važna Pešićeva reakcija...

22' Federico Fernandez za 9:7. S lijevog krila, opet je nađen višak, odnosno rupa u našoj obrani. Ispada lopta Duvnjaku, a Baronetto stavlja na 10:7.

21' Sedmerac za Hrvatsku zbog obrane iz prostora, zabija ga Čupić. 8:7 za Argentinu.

20' To je to! Karačić za 7:6. Vraćamo seeee! Ali, kratko, Diego Simonet za 8:6, s desne strane.

19' Martinez gađa vratnicu s desnog krila, imamo napad za minus jedan...

18' Probijanje Federica Pizarra, šesta argentinska izgubljena lopta, a naš peti gol. Karačić za Šipića - 7:5.

17' Greška Martineza, šutira pored gola, a onda i nove dvije minute za Argentinu, to je isti ovaj Martinez koji je maločas promašio. Čupić iz sedmerca za 7:4. Treći njegov pogodak.

16' Jednostavan gol za 7:2, zabija Federico Pizarro, ali uzvraća Mandić lakim pogotkom, brzo, kako nam i treba.

image
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

15' Novo argentinsko isključenje, ide van Bonnano. Zabijamo iz sedmerca. Iznudio ga je Marić, a zabio Čupić.

14' Gol za 6:1 zabio je Pedro Martinez odmah nakon argentinskog timeouta.

13' Musa je dobio žuti karton, a sada ide i argentinska minuta odmora, razgovor Manola Cadenasa s njegovim igračima.

12' Probijanje Marića koji je razgrnuo dvojicu oko sebe i napravio evidentan prekršaj. Opet nam ne ide.

11' Nakon 10 minuta i 36 sekundi Ivan Čupić je s krila zabio za 5:1. Hvala Bogu...

10' Moscariello je dobio nove dvije minute isključenja za njega. Argentinci su opet s igračem manje.

9' Nakon osam minuta i dalje smo bez gola, ne zabija ni Horvat s krila! Ka-ta-stro-fi-čno!!!!

8' Dali su nam Argentinci jednu loptu, ali nismo zabili niti to pa smo opet uzeli loptu zbog krivog dodavanja argentinskog vratara.

7' Promašuje Martinović, brani Maciel! Kako god, nema gola. Nula je na semaforu kod Hrvatske.

6' Nismo zabili, Horvat gađa gredu ali se lopta odbija do Martinovića pa smo izgubili novu loptu i zabija za 5:0! Sebastian Simonet...

5' Velika nervoza kod naših! Federico Pizarro - 4:0 i prvi timeout Line Červara. Zvoni na uzbunu...

4' Sada je i 3:0 za Argentinu. Duvnjak je promašio, a zabio Diego Simonet za 3:0. Opet smo promašili, nije zabio ni Mamić. Nije počelo dobro, dapače...

3' Vode Argentinci s 2:0. Opet Ignacio Pizarro.

2' Već dvije minute isključenja za Moscariella. Crnogorski suci Pavičević i Ražnatović isključuju igrača, ali mi ne koristimo ni drugi naš napad, Štrlek gađa argentinskog vratara.

1' Krenuli smo s prvim napadom utakmice,ali nismo zabili. Jest Ignacio Pizarro s druge strane za vodstvo Argentine.

18.00 Utakmica je počela! Sretno, Kauboji.

17.50 Deset je minuta do početka utakmice. Pobjedom idemo po četvrtfinale Svjetskog prvenstva!

17.35 Vuković: Martinović ne izlazi iz WC-a!

Iz stožera Kauboja dolaze vijesti da su svi igrači OK sa zdravljem uoči utakmice protiv Argentine. Međutim, bivši reprezentativac Drago Vuković rekao je u najavi utakmice na RTL-u da se čuo s Ivanom Martinovićem...

- Ne izlazi iz WC-a, on je najgore prošao. Jako je teško reći koliko je spreman - rekao je Vuković.

17.30 Ali, spremni su i Kauboji! Idemo po to četvrtfinale...

17.25 Spremni su Argentinci...

17.20 Detaljnije o dvoboju Katara i Bahreina - piše Vedran Božičević:

Katarski su rukometaši u zaljevskom su derbiju u sklopu naše skupine pobijedili Bahrein s 28:23. Bahrein je na poluvremenu imao pogodak prednosti, ali izabranici Valera Rivere odigrali su odličan nastavak, primivši samo devet golova. Ovo im je treća pobjeda na SP-u i prva u drugoj fazi.

KATAR - BAHREIN 28:23

KAIRO Sportska dvorana. Suci: Garcia i Marin (Španjolska)

KATAR: Šarić (9), Abidi; Alkrad, Mabrouk, Madadi 1, Capote 9, Marzo 8, Sassi 1, Berrached 3, Alderi, Romane, Sami 3, Ali 1 (1), Dhiab 1, Hassaballa 1, Zakkar. Izbornik: Valero Rivera.

BAHREIN: A. Hussain (6), Alshuwaikh, Eid, A. Merza 2, Alsamahiji, Qambar, Abdulredha 1, Fadhul 2, M. Merza 1, Almaqabi, Mahfoodh 3, Alsalatna 3, Alfardan 1, Saad 2, Ahmed 5 (3), Alsayyad 3. Izbornik: Halldor Sigfusson.

SEDMERCI: Katar 1 (1), Bahrein 3 (3)

ISKLJUČENJA: Katar 4 minute, Bahrein 8 minuta

17.15 U prvom susretu naše skupine ove subote Katar je očekivano nadvisio Bahrein.

16.50 Stigle su sjajne vijesti iz Kaira uoči ključnog okršaja s Argentinom koji Hrvatskoj može osigurati četvrtfinale. Želučane tegobe Domagoja Duvnjaka i Ivana Martinovića su prošlost i ne bi se trebale odraziti na današnju utakmicu, potvrdili su iz reprezentacije.

"Dobro smo, a tisuće poruka podrške koje nam šaljete naša su najdraža hrana. Hvala vam", poručilo su poslijepodne u poruci na Facebooku HRS-a.


Najava: piše Dražen Pinević

Bilo je dosta straha, vidjelo se to u prvom poluvremenu u kojem je doslovno statirao. U drugom se malo opustio i na kraju je povratak Igora Karačića u tim potpuno uspio. Vidljivo je da je pod ručno, ali za Bahrein i nije trebalo više. Saznanje da se vratio, u situaciji kada je već Cindrić otpao, vraća optimizam na lice izbornika Červara. Danas smo pobjedom protiv Argentine u mogućnosti utakmicu prije kraja drugog kruga osigurati nastup u četvrfinalu. Realno - to se ne smije propustiti!

Kako vam je u Kairu?
- Pa dobro, vani ne možemo, ali hotel je veliki, ima par kafića i restorana, mi imamo svoju sobu za sastanke, kafe automat na hodniku. U ovim uvjetima je OK.

Bol će jednog dana nestati

Koliko je straha bilo na povratku, prvi dio je bio trčkaranje?

- Sigurno da nije jednostavno, to mi je bio prvi jači trening. Nije bajno, bilo je pod ručnom, ali već sam se u drugom poluvremenu opustio. To je takva ozljeda koja stalno boli, ali kažu oni koji su imali - jednog dana će nestati. Tijelo se navikava, sve ide po planu i dogovori s izbornikom i medicinskim timom. Bol je tu, smeta malo, ali nosim se s njom. Pogoršati se ne može, to je najvažnije.

Što vam je rekao vaš klupski trener u Kielcu Talant Dušebajev kada se odlazili za Egipat?

- Talant nikad ne stvara probleme kada je reprezentacija u pitanju. On je rekao da zna koliko mi volimo igrati za reprezentaciju i da je sam bio takav. To sam igrač mora odlučiti. Predsjednik kluba Bertus Servaas je bio zabrinutiji, pa smo se dogovorili da preskočim prvi dio, tako da je i on uz malo pritiska popustio.

Dugo niste igrali, koliko će vam trebati da se polovite s ekipom?

- Nema tu nikakvih problema, sve su to ozbiljni igrači koji znaju igrati, mladi koji se ne libe preuzeti odgovornost. Nisam imao previše vremena, ali zna se kod nas što se i kako se igra. Tako da nema problema.

Sve je ravnopravnije

Kako je bilo gledati s tribine recimo utakmicu protiv Japana?

- Mogu reći da je sto puta gore gledati nego igrati. Da smo igrali drugu ili treću utakmicu s njima, bila bi to lagana pobjeda. Tada su bili puni snage, brzi prodorni, sada su u padu. Nismo očekivali takvu brzinu i disciplinu. Nisam dugo gledao bolji rukomet iskreno od toga što su igrali Japanci.

Kako je igrati u praznoj dvorani u koju stane 17.000 gledatelja?

- Ja nisam igrao u Aleksandriji, s tribina je bilo prehladno. U Kairu je toplo, dvorana je prelijepa, ali inače ne osjećam dok sam na terenu da nema publika. Navikao sma već tako je LP ove sezone u Veszpremu, Skoplju, Kielcu...

Kako vam izgleda ovo SP, imali li novosti, iznenađenje i slično?

- Očekivao sam odlično SP i očekivanja su opravdana. Sve je ravnopravnije, svi mogu igrati dobar rukomet. Osim Njemačke i Švedske, svi su u kompletnim sastavima. Ništa me osim Japana zasad nije iznenadilo. Ova skupina s kojom se mi križamo za četvrtfinale je paklena i nećemo valjda do kraja znati tko će nam doći. To je ta izjednačenost koje dosad baš nije bilo toliko.

Imamo neugodno iskustvo s Argentinom iz Rija, sjećate li se te utakmice?

- Pričali smo dosta o tome, a i sjetili se 2007. SP u Bahreinu kada smo s mladom reprezentacijom isto u zadnjoj sekundi zabili gol za pobjedu. Svaka je s njima gusta, da li zato što nam ne leže ili ne, vidjet ćemo sutra.

Kako čuvati njihovog prvog igrača Diega Simoneta, dobro ga znate iz Lige prvaka?

- Imali smo dosta posla s njim uvijek. Da nije imao ozljeda bio bi još bolji. Klasa, vrhunski igrač. No, nije samo on tu, Pizzaro je prvi strijelac, imaju snažnu obranu, odličnog vratara, ali sve u svemu ne trebamo se previše baviti s njima i pumpati ih, već posvetiti se našoj obrani. Ona će biti ključ svega.

Danci igraju odlično

Koliko bi bolje s Danskom igrati trening utakmicu, nego utakmicu za prolaz?

- Pa normalno, da je bolje. Danci su svjetski prvaci i olimpijski pobjednici, igraju ovdje odlično, imaju neke nove igrače, proširili su kada i ne bi bilo lijepo odlučivati s njima na kraju skupine.

Na koliko smo posto od forme u kojoj smo bili lani na Euru?

- Pa, ne znam, mi smo Balkanci poznati da pod pritiskom djelujemo najbolje, da smo glavom unutra, da nam se neće ponoviti SP kada smo nesretno ispadali u četvrtfinalu. Da još uvijek pamtim i Poljake iz Dohe i iz Rija. Naučili smo lekciju, makar je bilo bolno.

Linker
25. travanj 2024 20:40