Vincent Gerard i Nikola Karabatić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
SVE VEĆI BIJES

‘Ovo je sramotno za rukomet, kakvu vrijednost uopće ima ovo natjecanje? Koferi su nam već spakirani...‘

Suluda situacija u Mađarskoj i Slovačkoj, u kojoj je postalo nemoguće pobrojati sve zaražene igrače
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. siječanj 2022. 18:33

Suluda situacija u Mađarskoj i Slovačkoj, situacija u kojoj se iz dana u dan nižu novi slučajevi zaraze koronavirusom, u kojoj igrači završavaju zaključani u hotelskim sobama, a novi svakodnevno stižu kao zamjene, uključujući i neke koji su odavno prestali igrati za svoje reprezentacije, dovela je do toga da se mnogi pitaju kakvog uopće smisla ima ovo Europsko prvenstvo i bi li bilo bolje da je prekinuto. Dok čelnici Europske rukometne federacije odbacuju sve kritike, igrači su sve glasniji u negodovanju.

Među njima je i francuski golman Vincent Gerard koji je uoči susreta s Islandom odlučio progovoriti ne samo kao jedan od najiskusnijih članova svoje reprezentacije, već i kao predsjednik Udruge profesionalnih rukometaša.

- Iskoristio bih priliku da kažem ovo u trenucima dok pobjeđujemo i dok još uvijek imamo relativno malen broj slučajeva zaraze kako ne bi ispalo da tražim alibi - rekao je Gerard u uvodu svoga izlaganja na BeIn Sportsu.

Pitanja mu praktički nije trebalo ni postavljati.

- Kakvu vrijednost ima ovo natjecanje kad u našoj utakmici protiv Islanđana, recimo, nema Palmarssona i Gustavssona, da spomenemo samo neke? Ne mogu to shvatiti, to je veliki problem. Pomalo je sramotno za rukomet ovo što se događa, natjecanje se praktički pretvorilo u lutriju. Svi mi igrači bojimo se pozitivnih testova i imamo spakirane kofere, što je daleko od ugodnog - poručio je iskusni čuvar mreže.

O problemima hrvatske reprezentacije sve znamo, a u sličnoj su situaciji i Nijemci koji su dobro krenuli u prvenstvo, ali onda ih je zaraza pokosila u tolikoj mjeri da danas igraju praktički s potpuno drugačijom momčadi u odnosu na onu koja je počela natjecanje. Jasno je da u takvim okolnostima sve ambicije i planovi padaju u vodu.

- Ono što me posebno boli je to što ima igrača koji su se počeli pripremati za ovo natjecanje od 26. prosinca, jako pazeći za vrijeme praznika, sve kako bi došli ovamo. I onda kada je krenulo za ozbiljno, bili su prisiljeni ostati u svojoj sobi i na televiziji gledati svoje prijatelje kako igraju - ističe Gerard.

Puno pomoći nema, EHF je postavio pravila i ne odstupa od njih.

- Možemo jedino stisnuti palčeve i moliti se, jer ništa više ne ovisi o nama. Ne bih ništa rekao da su igrači pozitivni nakon što su otišli na piće u grad. Ali, to nije slučaj. Svaki dan imamo dva testiranja i odrađujemo ih sa strahom u trbuhu - zaključuje Gerard.

Vrlo brzo stigla mu je podrška od nekadašnjeg reprezentativnog suigrača Daniela Narcissea koji sve gleda sa sigurne udaljenosti i ne može se načuditi.

- Vjerujemo da je ova situacija bolna. Ovu zdravstvenu krizu nisam doživio kao igrač, pa mi je teško razumjeti kako je oni doživljavaju. Znamo da su ozljede dio igre, ali ovo je kao ruski rulet s ova dva testiranja dnevno. I grozno je biti smješten u izolaciju bez ikakvih fizičkih problema, jer postoje i asimptomatski oblici bolesti. Ovaj pritisak je psihički teško podnijeti i on mijenja mnogo stvari na sportskoj razini - rekao je Narcisse.

image

Bjorgvin Pall Gustavsson

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Na društvenim se mrežama oglasio i Islanđanin Björgvin Pall Gustavsson, koji je jedan od niza igrača koji su trenutno u izolaciji. Posebno je bijesan na domaćine Mađare.

- Ovo Europsko prvenstvo je sramota! Mislim da je to najgora izvedba jednog domaćina, kako na terenu, tako i izvan njega. Lijepo je što smo ih barem uspjeli izbaciti s turnira - poručio je Gustavsson.

image

Vincent Gerard i Nikola Karabatić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Linker
26. travanj 2024 11:19