Damir Krajac / CROPIX
RUKOMETNO ZAHUKTAVANJE

PAKLENO LJETO LEGENDI Završila sezona, a posla nikad više: Vujović bez dana odmora

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. lipanj 2016. 16:58

Završila je klupska sezona. Na redu su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, pa nakon toga duge pripreme za Olimpijske igre i u kolovozu same OI u Riju. Hrvatska je oslobođena kvalifikacija za SP, ali mnogi nisu.


Najteže je svakako trenerima koji rade paralelno poslove klub - reprezentacija, a takvih će u slučaju kvalifikacija za Francusku i Olimpijskih igara u Riju biti trojica. Bez dvojbe, pod najvećim je pritiskom trener PPD Zagreba Veselin Vujović, koji Sloveniju preko vrlo jake Norveške “mora” odvesti na SP u Francusku, a onda je pripremiti za nastup u Riju. Ako se doda da je Zagreb imao jako zahtjevnu sezonu, Vujović će biti praktički bez odmora, što baš nije savršeno ni u slučaju kluba, ni u slučaju reprezentacije.


Otežavajuća okolnost priče jest da se u njegovu slučaju radi o bitno različitim poslovima, u klubu i reprezentaciji. Recimo, Talant Dušebajev će voditi Poljsku. On je trener Kielca, koje je na tronu Europe. U Kielcu je većina igrača Poljske, što Vujović u Zagrebu, kada je riječ o Sloveniji - nema, još uvijek. Usto, dok Vujović treba put do SP-a naći protiv sjajne Norveške, Dušebajev će ga tražiti protiv Nizozemske koja je kudikamo manje zahtjevan protivnik.


Treći iz tog društva još je jedan nekad veliki igrač, legenda Švedske Ola Lindgren. On vodi švedsku reprezentaciju i švedskog prvaka Kristianstad, koji je igrao Ligu prvaka. Jednostavnije mu je nego Vujoviću i Dušebejevu jer voditi Kristianstad nije isto kao voditi Zagreb i Kielce. Uz to, on u reprezentaciji dijeli odgovornost sa Staffanom Olssonom. I još plus, Švedska za protivnika prema SP-u ima Bosnu i Hercegovinu, što je realno, uz dužno poštovanje susjedima, bolji izbor nego imati s druge strane Norvešku kao Vuja.


Puni program ljeti ima još danski izbornik Gudmundur Gudmundsson, no on je samo izbornik, ne i trener u klubu.


Jasno je što očekuje Zagrebova trenera, ali on ne stišće kočnicu:
- Naporno jest, nakupilo se umora, stisla su i leđa, ima i podosta nervoze, ali i velike ambicije da napravimo pravi rezultat.
Izdržat će, ali je pitanje hoće li biti odmoran za Zagreb kad završi Rio. Nadajmo se... Lijepo je kad igraju, ali ipak, previše je...

Linker
17. svibanj 2024 00:02