Ante Kuduz

 ALEX NICODIM Nurphoto Via Afp
STVARANJE VELIKE MOMČADI

Veliki povratak hrvatskog Hansena u novom dream-teamu: ‘Da se vratim u Hrvatsku? Odgovor je - NE!‘

‘Inzistirao je da se vratim sredinom prošle sezone... Vidi u meni karakter koji može povući momčad‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. srpanj 2022. 15:17

Tim koji sve više plijeni pozornost u svijetu rukometa je rumunjski prvak Dinamo iz Bukurešta. Prošle godine je dovođenjem španjolskog trenera Xavija Pasquala iz Barcelone pokrenuo najozbiljnije rumunjski rukomet s mrtve točke na kojoj je posljednjih 30-ak godina.

Onda su Rumunji Xavija imenovali i za izbornika i sada će se s njim pokušati vratiti i na veliku reprezentativnu scenu. Pasqual, spomenut ćemo zbog svih, je trener koji je prije dvije godine doveo Barcelonu do naslova europskog prvaka i to je učinio bez da je tijeku sezone izgubio u bilo kojem susretu ijedan bod. Takva stvar se nije dogodila nikad, čak ni onoj velikoj Barci koju je vodio Valero Rivera.

I sada je Xavi Pasqual okupio u Bukureštu jednu ekstra momčad s kojom ima vrlo viske ambicije u Ligi prvaka. Samo u ovom prijelaznom roku Dinamo se počastio pojačanjima iz velikog društva. Iz Barcelone je došao Ali Zein, iz Benfice Kukić, iz Meškova Kašparek i Bokan

image

Ante Kuduz za Hrvatsku jest zaigrao, ali ne na velikom natjecanju

JOZO CABRAJA/KOLEKTIFFIMAGES

A dio jako dobrog tima je i naš Ante Kuduz, kako ga popularno znaju nazvati zbog trake oko glave - hrvatski Hansen. Kuduz se nakon kratkog izbivanja vratio u Dinamo u kojem je dvije godine proglašen najbolji igračem Rumunjske lige. Zbog beskompromisnosti ga vole navijači, ali i Xavi Pasqual koji s našim igračem koji je nedavno dobio i rumunjsku putovnicu ima visoke ambicije.

Sve u detalje

Dakle, nakon kratkog boravka u Vardaru vratili ste se u Rumunjsku iz koje ste otišli ljuti i razočarani, poznata je velika afera u kojoj su vas svojedobno čak izbacili iz stana. Dakle, zašto ponovo Bukurešt?

- Pa najveća razlika od onog Dinama i ovog sad je Xavi Pasqual. On je uveo sustav koji nam je dao drugu dimenziju. Znamo što je sve napravio, osvojio i naravno da je takvom treneru lakše okupiti dobru momčad nego nekog drugom. Ali, lani kada sam se vratio još me više iznenadilo da su rumunjski igrači kompetitivni, da su jako napredovali. Bili smo u borbi za osminu finala, egal do 57. minute s Barcelonom i to je bio najbolji znak da smo dobri i sada jedva čekamo da krene sezona.

Xavi je vrlo zahtjevan trener, to je vjerojatno najveća promjena za Dinamo.

- On stvari rade u detalje. Ne potrati ni sekundu u danu, u svakoj zna što radi. Osobno meni to odgovara i klub je s njim definitivno počeo funkcionirati, više nije samo domaći klub. Rumunjsko tržište je veliko, Dinamo je veliki klub, Bukurešt je veliki grad i promijenio se mentalitet koji Dinamu dugo nije dao naprijed. Xavi vodi i reprezentaciju koja nije prošla na SP, ali iznenadio me kada su igrali kvalifikacije bili su u egalu do 52. s Makedonijom, a godinu ranije su gubili od Kosova koje su doma dobili jedva dva gola razlike. Sada lako.

image

Ante Kuduz

ALEX NICODIM Nurphoto Via Afp

Što je bilo ključno za vaš povratak u Bukurešt?

- Osobni poziv Pasquala je bio ključan za povratak. Svađao sam se bivšim direktorom, završio na ulici čak, ali to je bilo, prošlo. Kada je došao Pasqual pitao je gdje je Kuduz i nemaš tu što razmišljati kada te zove takav trener. S njim se u klubu sve diglo na višu razinu, novi je i direktor, kada ste me već pitali za to.

I državljanstvo ste dobili?

- Jedan razlog je što u Rumunjskoj tim mora imati osam igrača u postavi u domaćim utakmicama, a ja sam tu dugo i državljanstvo nije bilo problem. Naravno, i reprezentacija dolazi u obzir, ako bude poziv. Visoke su mogućnosti. Kvalifikacije za idući Euro su zanimljive, u skupini su Austrija, Ukrajina i Farski otoci, prva dva idu dalje, a Rumunjske na velikoj sceni nema već dugo. Uostalom, zašto ne Rumunjska. Mislim da je već puno prošlo od utakmice kada sam protiv Belgije i Švicarske igrao u kvalifikacijama u Poreču, tako da ništa nije nemoguće. Trebao sam i u Osijeku, ali se zbog korone mislim lani nije dogodilo. Narastao sam u Rumunjskoj, zacementirao sam se tu. Često me pitaju je li bilo šanse da se vratim doma u Hrvatsku nakon Vardara. Odgovor je - ne.

Dinamo je jako narastao, a raste i kvaliteta lige. Ženska je top u Europi, a i muška je sve bolja s Baia Mareom, Constantom…?

- Liga je narasla, isto je vezano uz dolazak Xavija čiji rad sada mnogi žele slijediti, kopirati. Baia Mare je bio u finalu Europa kupa, Constanta je dobra, dovela je Ravnića… Ovo što se dogodilo s Dinamom samo je rezultat dobrih stvari posljednjih godina. Prije je Dinamo bio loša sredina. Sad više nema problema sa stanom, strukture kluba su se promijenili, sad više nije ‘selo - veselo’, kako bismo rekli, nego pravi europski klub. I liga ide u tom pravcu.

image

Ante Kuduz

Što Xavi očekuje od Kuduza, jeste li razgovarali?

- Dosta Xavi govori da mu je bilo važno da se uhodam u njegov sustav i zato je inzistirao da se vratim sredinom prošle sezone da bi kada nova sezona krene bilo maksimalno. Vidi u meni karakter koji može povući momčad kada stvari ne idu najbolje. Tu su naravno domaći, ali i iskusni i Sorhaindo i Gurbindo. Imamo jako dobar odnos. On traži puno, a meni ništa nije teško. To je suština priče.

Liga prvaka će biti iznimno ujednačena?

- Vrlo je jaka skupina Lige prvaka. Za početak treba proći skupinu, to ne bi smjelo biti upitno i to smo si postavili kao cilj na prvom okupljanju. Po rosteru bi i četvrtfinale bilo realno uloviti, ali zasad je cilj samo prolaz. Da smo godinu više zajedno kao tim mogao bih biti precizniji, ali kada uđemo mogla bi biti ludnica od sezone.

Kako stojite s ozljedama?

- Sada mogu reći da su iza mene. Mučilo me u Vardaru od starta prošle sezone, imao sam jaku distorziju zgloba, treći stupanj, pa me nije bilo mjesec dana. Ali, kasnije je bilo sve u najboljem redu.

Imat ćete jaku konkurenciju?

- Danas možete igrati na visokoj razini samo ako imate širinu, a mi je sada imamo, tako da je to konkurencija samo uvjetno rečeno. Xavi svakog vidi u svojoj roli i to je jako bitno. Došao je Ali Zein, tu je Racotea koji je domaći, tu je i nekoliko mladih. Xavi zna što radi i što želi.

Protivnik u skupini bit će vam i Zagreb?

- I Zagreb se jako digao, drugi dio Lige prvaka lani je igrao odlično, kliknuli su definitivno, a sada su se još i pojačali s igračima kao Dibirov, Borozan, Panjtar, Milić… Jako dobra momčad i to će biti sjajne utakmice, uopće ne sumnjam. To više nije onaj Zagreb kao prijašnjih godina protiv kojeg si mogao nešto računati. Bit će jako dobra Liga prvaka.

Gradi se mega tim na tragu Barcelone

Dinamo iz Bukurešta je veliko ime europskog rukometa. No, ta veličina datira iz povijesti u kojoj piše da su ovdje igrali Moser, Redl, Hnat, Licu, Voica, Buligan, Penu… simboli europskog rukometa nekada.

Sada je taj Dinamo na čelo kluba doveo od lani Španjolca Xavija Pasquala nekadašnjeg trenera Barcelone s kojom je osvojio Ligu prvaka bez ijednog izgubljenog boda prije dvije sezone, s kojom je triput bio osvajač Lige prvaka u razmaku deset godina i osvojio 42 španjolska naslova, što izgleda impresivno.

Xavi gradi mega momčad koja bi rumunjski rukomet vratila visoko, a vodi i reprezentaciju koju s tim pokušava vratiti na scenu. Stvaranje je dug proces u kojem mu zasad šefovi kluba pomažu s ekstra novcem po kojem idu prema europskom vrhu. I lani su bili bolji nego prošlih sezona, a sada žele i više.

Za to su Barci uzeli Ali Zeina, iz Benfice doveli Kukića, iz Meškova Kašpareka i iznimno su jak tim posebno na vanjskim pozicijama. Velikih odlazaka izuzev onog tuniskog ljevaka Bannoura i Brazilca Natesa nije bilo i to je danas super tim u kojem je možda vratarska pozicija uvjetno nešto tanja u odnosu na ostatak momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 21:42