ZELJKO HAJDINJAK Cropix
EUROPA U ZAGREBU

‘U pripremama smo izgubili od njih 15 razlike, ovo su utakmice u kojima ćemo vidjeti koliko vrijedimo‘

Rukometašice Lokomotive u subotu (18.00) i nedjelju (16.00) u Kutiji šibica igraju dvije utakmice 3. pretkola Europske lige
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. studeni 2023. 09:46

U Lokomotivi je posljednjih godina postalo normalno ono što bi u sportu zapravo trebalo izbjegavati po svaku cijenu - iz sezone u sezonu odlazi nekoliko glavnih igračica, a njihove dojučerašnje zamjene ili klinke koje tek dolaze moraju preuzeti glavne uloge. Odrastanje je ubrzano i u njemu se ne snađe svatko jednako dobro ili jednako brzo, ali zagrebački sastav uspijeva održavati razinu koja je vrlo zavidna s obzirom na sve odlaske.

Razlika u odnosu na nekoliko posljednjih sezona nije samo u promjenama u ekipi, nego i na klupi jer je Nenad Šoštarić preuzeo rukometaše Zagreba, a klupu lokosica je preuzeo mladi trener Vedran Krkač (1987.). I on je u novoj i puno odgovornijoj ulozi kao i većina njegovih igračica, ali stasao je uz Šoštarića koji je za njega imao samo riječi hvale, a da ima trenersku kvalitetu pokazao je ovog ljeta kad je mimo svih prognoza odveo U17 reprezentaciju i to bez nekoliko igračica do borbe za odličja na EP.

Nije to bezvezna ekipa

U subotu i nedjelju u zagrebačkoj Kutiji šibica Lokomotiva igra dva susreta 3. kola Europske lige protiv švicarskih prvakinja, ekipe Brühla. Ukupni pobjednik će proći u grupnu fazu, a premda bi domaći teren trebao biti prednost, iskustvo je na strani Švicarki koje su očito i dovoljno uvjerene u svoj prolaz pa su pristale odigrati obje utakmice u Zagrebu. Doduše, imaju i razlog za to.

- Izgubili smo 15 razlike od njih na pripremama u kolovozu. Nije to bezvezna ekipa i ulaze u ove susrete kao favoritkinje - kaže Vedran Krkač.

No, to ne znači da lokosice neće napraviti sve da na terenu pokažu kako onih -15 nije bilo realno i kako vrijede za prolaz dalje.

- Mislim da smo se dobro pripremili, dobro smo ih analizirali i sad treba vidjeti gdje smo i koliko doista vrijedimo i koliko smo karakterni kao ekipa. Naš cilj je dati sve od sebe i pokušati pobijediti. Je li to realno? Vidjet ćemo u ove dvije utakmice, zapravo već u prvoj u subotu. Da ulazimo kao favorit u ove utakmice, ne ulazimo, ali da ćemo dati sve od sebe - dat ćemo.

image

Vedrak Krkač

ANTONIO MRKOCI

Kad je ekipa nova i kad je u njoj toliko mladih i neiskusnih igračica kao u Lokomotivi logično je da treba vrijeme da bi se vidjelo koliko doista vrijede. Jeste li vi zadoovljni kako se stvari razvijaju?

- Mislim da napredujemo i da smo iz dana u dan sve bolji kao ekipa. Treba znati da je većina ovih cura igrala malo ili jako malo prošle sezone, a sad moraju biti nositelji. Golmanica Gladun i pivotkinja Trunkova imaju iza sebe sezonu u koj su igrale, krila Japundža i Burić su bile igrale u Lokomotivi, ali ostale su bile zamjene, Prkačin je prosjedila sezonu u Rumunjskoj, Malec i Tupek su odmarale Stelu Posavec, Dramac je odmarala Birtić... Nama je cilj da što prije postanu ekipa i da to počne klapati, a moram reći da je kroz posljednjih nekoliko utakmica u prvenstvu to sve bolje izgledalo.

Šest jakih utakmica

Lokomotiva je u domaćem prvenstvu odigrala sedam utakmica u kojima ima pet pobjeda i dva poraza. Jedan od tih poraza je bio potpuno neočekivan, protiv Osijeka u 2. kolu, drugi protiv Podravke u susretu 4. kola je s obzirom na kvalitetu ekipa vrlo očekivan. Nakon tog susreta Nenad Šoštarić se preselio na klupu Zagreba, a Vedran Krkač je preuzeo Lokomotivu. Lokosice su u nizu od četiri uvjerljive pobjede, prvo su dobile Split 2010 s 36:22, pa Koku u gostima 33:19, labinski Rudar kod kuće 31:21 i zaključno Bjelovar u gostima 31:24, a Bjelovar je također ovaj vikend na europskom ispitu u Europskom kupu.

Koliko bi Lokomotivi značio prolaz u grupnu fazu?

- Bilo bi to izvrsno jer bismo dobili šest jakih utakmica u kojima djevojke mogu napredovati kao igračice.

Krkaču puno znači to što su uz njega, kao i u U17 reprezentaciji, iskusni Zoran Mlinarić koji je sve prošao u rukometu i kao trener golmanica Hrvoje Turković.

- Puno je lakše kad dvije ili tri glave razmišljaju, nego samo jedna. Mislim da je ta suradnja doista dobra i pozitivna.

Linker
15. svibanj 2024 20:56