Ivica Obrvan

 JURE MISKOVIC/CROPIX
ZAGRIJAVANJE ZA ŠVEDSKU

Izbornik Hrvatske o zamci na startu SP-a: ‘Većina misli, to je Afrika, to ćemo lako, a oni su jako ozbiljni‘

U petak od 18.00 sati Hrvatska starta na SP rukometašica u utakmici protiv Senegala
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. studeni 2023. 22:19

Hrvatska starta na Svjetskom prvenstvu u Göteborgu u utakmici protiv Senegala. Osnovni cilj je proći skupinu, drugi cilj je po mogućnosti ostvariti što više bodova za drugi krug (tri selekcije iz skupine prvog kruga idu dalje). Treći cilj je u drugom krugu pokušati boriti se za jedno od prva dva mjesta u skupini, jer jedno od ta dva mjesta vodi do četvrtfinala, a četvrtfinale do olimpijskih kvalifikacija za Pariz koje su i glavni cilj. Pri tome nikako nije nebitno sljedeće - ako i ne uspijemo biti među osam, neka budemo dobri barem za deveto mjesto jer i ono može donijeti kvalifikacije, što upravo čekaju rukometaši zbog devetog mjesta na prošlom SP isto u Švedskoj.

Hrvatska je u Göteborgu, zagrijava se za start sa Senegalom. Došla je tamo nakon pobjede na Croatia Cupu protiv Konga i Crne Gore. Izbornik Ivica Obrvan zadovoljan je prikazanim u Novigradu.

- Zadovoljan sam jer smo pobijedili, jer u takvom raspoloženju idemo prema SP-u. Igrali smo jako čudnu utakmicu protiv Crne Gore, utakmicu koju nismo mogli biti maksimalni jer su nam oni mogući protivnik u drugom krugu. Intencija je bila da damo šansu svima, da ponešto i sakrijemo što bismo mogli iskoristiti na SP, pa mogu reći da smo uspjeli, a osjećaj je tim bolji kada pobijediš.

Vratio se još malo na tu utakmicu?

- Prvi dio smo bili OK, napadali smo na 6-0, to je izgledalo dobro. U drugom dijelu su nas sa 5-1 malo izbacili iz ritma, ali smo se na kraju ipak snašli i priveli utakmicu kraju u svoju korist. Mogu biti zadovoljan, jer smo skupa tek pet treninga i te dvije utakmice i mislim da su cure jako dobro reagirale.

Posebno Tina Barišić koja je novost u timu?

- Tina nas nije iznenadila, jer s njom radim pet mjeseci u Podravki i dobro znam njene mogućnosti. Sigurno da nam s njima ona može biti od velike pomoći. I druge su cure bile OK, recimo veliki je potencijal Mije Brkić na crti i šteta je samo da ona ne igra više u Metzu, jer bi to za nas bilo bolje. Sada smo potpuno koncentrirani na start protiv Senegala i uvjeren sam da ćemo to dobro odraditi i Švedsku dočekati sa dvije pobjede. U Göteborgu je sve OK, sada se treba malo odmoriti, aklimatizirati, snimiti dvoranu i spremno dočekati start.

Senegal ste snimili?

- Da, gledali smo njihove utakmice među njima i ove dvije posljednje koje su igrale na turniru u Francuskoj. Senegal je ozbiljna reprezentacija, igračice imaju rutinu igranja u jakoj Francuskoj ligi. To je za respekt. Moramo se tu dobro i tvrdo postaviti od početka da bismo spriječili probleme. Premda većina misli to je Afrika, to ćemo lako, nije baš tako.

Jeste li sve uspjeli snimiti i poslagati?

- Uvijek fali nekoliko dana, ali igračice su u dobrom stanju, one koje nisu igrale duže su u dobrom stanju, polako smo ih uvodili i nadam se da će kako prvenstvo bude išlo dalje biti sve bolje.

Optimist?

- Pa jesam, možemo se sigurno nositi sa svakim. Posebno je to važno reći za Mađarsku, Crnu Goru i Kamerun koji nas očekuju u drugom krugu. Ali, o tom potom, prvo da odradimo posao u skupini, pa ćemo onda razmišljati o njima – zaključio je Ivica Obrvan.

Postavke su jasne, za Senegal će birati 16 od 290 igračica koje je poveo u Švedsku. Obrana temelj ima u tri dobre vratarke od koji je jedino sigurno da je Tea Pijević broj 1. ispred nje Mičijević, Ježić, Šenvald, Barišić u bloku, na krila juriš s tandemima Posavec – Šimara lijevo i Zadravec – Burić desno.

Za napad jako važan ritam koji daju Blažević i Posavec i prodornost koju donosi Milosavljević. A sve ostalo što dođe uz to bit će veliki plus. I ništa, to je to, Kockica će se zavrtjeti na sreću poklonika rukometa. A to što sve druge utakmice nemamo gdje pogledati, koga briga. I onako malo tko mari za ženski sport i rukomet, a pričaju nikad više… To je jedan njegovani trend u Hrvata. Čestitke!

Linker
11. svibanj 2024 22:19