Izbornik Dagur Sigurdsson

 RANKO ŠUVAR Cropix
DAGUR Sigurðsson

Okupili se rukometaši, izbornik poručio: ‘Ne želim da ovo bude kasting za Pariz‘

Pred nama je turnir bez rezultatskog pritiska, ali itekako važan
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. svibanj 2024. 15:49

Dagur Sigurðsson mirno je dočekao novo okupljanje. Njegova bilježnica i tabla već su spremne. Pred nama je turnir bez rezultatskog pritiska, ali i te kako važan. Voljeli bismo nastaviti pobjeđivati, makar nekad pobjede nisu za glavu, kao što je bilo u Hannoveru. No, samo na taj način možemo rasti u skoroj budućnosti.

Gjensidige cup

Turnir u Norveškoj igra se u vrijeme play off europskih kvalifikacija za SP koje će se u siječnju 2025. održati u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj. Kako su Hrvatska, Danska i Norveška nastup na SP izborili kao domaćini oni će turnir igrati međusobno, a pridružit će im se Argentina koja je to pravo izborila kroz američke kvalifikacije. Argentina je bila pobjednik prvenstva Južne i srednje Amerike, a SP je izborila na natjecanju kojem je bila domaćin. Uz nju na SP sa tog natjecanja idu još Brazil i Čile. Usput, to su četiri selekcije koje će igrati na olimpijskom turniru rukometaša u Parizu krajem srpnja i početkom kolovoza.

9. svibnja 19.15 Hrvatska - Norveška

11. svibnja 13.45 Hrvatska – Argentina

12. svibnja 14.15 Hrvatska – Danska

- Ni sad, kao ni uoči Hannovera nemamo nekog posebnog vremena za uigravanje. Tri treninga prije putovanja. Čeka nas zahtjevan turnir, iznimno jaki protivnici kao Norveška, Danska i Argentina. Na neki način on će biti kasting za olimpijski nastup, ali ja ne želim to, želim da dobijemo napredak u igri i razmišljanjima u onom što nas čeka. Ovo je dio priprema za Olimpijske Igre. Pobjede su izuzetno važan segment u pripremi i mi idemo pokušati pobijediti.

Vratimo se prvo na Hannover, jeste li zadovoljni i što ste vidjeli za budućnost?

- Naravno da sam zadovoljan, jer rezultat u Hannoveru je bio fantastičan iako nismo imali puno vremena zajedno. Ali budimo vrlo jasni da u ovom trenutku ispunjavamo standarde za momčad na razini od 4. do 14. na svijetu. To je nešto na čemu moramo raditi cijelo vrijeme. Teško će biti izazvati prva 3 na svijetu. Još uvijek možemo pobijediti ili izgubiti protiv svih momčadi od 4. do 14. mjesta, tako da se moramo stabilizirati u toj skupini i onda krenuti u izazov kada nam se ukaže prilika.

image
RANKO ŠUVAR Cropix

Ždrijeb za Olimpijske Igre ima i dobrih i loših strana, kao i svaki ždrijeb?

- Zajedničko svima je da je to skupina dobrih momčadi na našoj razini. Sve će se svesti na to koliko se dobro pripremimo i kako možemo nastupiti na dan. No, iako dolazimo s 11. mjesta na Euru, želio bih se boriti za medalju na Olimpijskim igrama. To znači da moramo pokušati pobijediti u našoj skupini. Zvuči jako teško i jest, ali ne želim ići u Pariz kao turist.

Norveška je vaša druga akcija, na njoj nema Karačića, Glavaša, Mihića, Gojuna, Pilipovića koji su bili u Hannoveru, a novi igrači su Ivić, Mandić, Mileta, Brozović i Pavlović?

- Da, turnir u Norveškoj je jako važan za nas, jer smo imali malo vremena za zajednički rad dosad. Moram poznavati što više igrača, moja ideja je da to bude 30 do 35 igrača. Moram vidjeti koliko se dobro igrači uklapaju u momčad. Ne znamo hoće li svi igrači biti spremni na ljeto. Ovo je dobra prilika da upoznam druge igrače i vidim kako oni reagiraju na veću odgovornost. Imat ćemo više rotacija, mladi igrači nose novu energiju. Vidjet ćemo. Da, razmišljamo o obrani, imamo tu Gojuna kojeg sada neće biti, imamo i Karačića kojeg neće biti. Imamo mogućnost s Cindrićem, s njim, s obojicom. Da, tražimo dosta odgovora, a ovakve utakmice sigurno nam mogu pomoći.

Lučina nema, Načinović kasni, Josip Šimić novo lice

Na popisu igrača koji su pozvani za ovu akciju nema Tina Lučina čiji je zglob otečen i neće igrati u Norveškoj. Zbog kasne utakmice u nedjelju protiv Sarana kasni na okupljanje Veron Načinović, a reprezentaciji će se u ponedjeljak popodne priključiti Josip Šimić pivot njemačkog drugoligaša Podstama koji ulazi dogodine u Prvu Bundesligu. Šimić su 23 godine, nekdašnji je lijevi vanjski prekomandiran na crtu. Igra jako dobro, ove sezone za Podstam zabio je 136 golova. Šimić je visok 194 centimetra. Podtsam je tri kola prije kraja vodeća momčad Druge lige, ima tri boda ispred Bietingheima i već je osigurao prvoligaški status. Podstam je filijala Fuchse Berlina, vodi ga Bob Hanning, iz iz Podstama je krenuo mladi njemački reprezentativac srednjak Niel Lichtlen. Zanimljivo. (drp)

Tri protivnika u Norveškoj su tri sudionika olimpijskog turnira u Parizu - Danska, Norveška i Argentina. Ni s jednim nećemo igrati u skupini u Parizu?

- Želim pobjeđivati u utakmicama i vidjeti da igramo dobro. Nikada ne bismo trebali raditi test na osnovi rezultata. Ovo je turnir s vrhunskim momčadima, pa bi postizanje dobrih rezultata bio korak u pravom smjeru. Također moramo razviti našu igru i pripremiti se za neočekivane situacije u budućnosti.

Imate li plan za Pariz, broj igrača, pripremni susreti…?

- Da, radimo po našem planu, imamo okvirni raspored i sada nakon ždrijeba. Sve momčadi će se spremati za utakmice protiv olimpijskih sudionika i doći spremne u Pariz. Koliko ćemo igrača pozvati na ljeto, ovisit će o tome koliko je roster spreman. Počet ćemo krajem lipnja i odigrat ćemo nekoliko utakmica prije OI. Iznimno je važno da naši igrači dobro igraju u svojim klubovima prije kratke stanke nakon sezone i uoči početka priprema za Pariz. Bit će dobro ako se takvi priključe našoj momčadi - zaključio je Dagur Sigurðsson.

Protivnici za očekivati u priprema za Pariz su u prvom redu Mađarska i Egipat s kojima nismo u skupini u Parizu. Mogućnost postoji za Sloveniju i Argentinu, ali ne za odlazak u Njemačku ili Francusku kojima će pozivi u ovom slučaju vjerojatno biti odbijeni, jer bi taj odlazak bitno utjecao na ritam rada uoči Pariza, a to nitko ne želi.

Popis za Norvešku

Vratari: Kuzmanović, Mandić, Ivić

Lijeva krila: Mandić, Jelinić

Desna krila: Šoštarić, Mileta

Pivoti: Načinović, Šipić, Brozović, Grahovac, Šimić

Lijevi vanjski: Srna, Mamić

Srednji vanjski: Cindrić, Duvnjak, Pavlović, Vistorop

Desni vanjski: Maraš, Klarica, Martinović

Linker
06. svibanj 2024 15:51