CHARLY TRIBALLEAU/AFP/PROFIMEDIA Charly Triballeau/Afp/Profimedia
NE PLANIRAJU STATI

Saudijci žele zavladati i rukometom: Na europske adresu šalju neodoljive ponude, a svoje prste ima i Hrvat?

Sljedećih nas godina čeka prava revolucija u svijetu rukometa, nešto slično kao kad se pojavio Katar
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. srpanj 2023. 09:12

Saudijska Arabija ne štedi. Plafone su probili lani dovevši Cristiana Ronalda, dok se ove godine priča nastavlja s našim Marcelom Brozovićem. Nogomet ima svoje brojke, koje su kada su u pitanju Saudijci doista nevjerojatne i vrtoglave, ali u tu priču čini se dolazi i rukomet.

Saudijska Arabija igra dobar rukomet, na njemu je trag ostavio svojedobno naš Nenad Kljaić. Saudijska Arabija posljednjih je godina zamijenila u mnogo čemu Katar, tako i u organizaciji Super Globea, klupskog svjetskog prvenstva rukometaša. Sada Saudijska Arabija podnosi kandidaturu i za SP, htjeli bi da se ono održi 2029. ili 2031. godine i uopće ne treba sumnjati da će ponuda biti takva da je IHF neće moći odbiti, što bi nakon Katara 2015. i Japana 1997. bilo treći puta da jedna azijska država organizira veliko natjecanje.

No, Saudijci se zato nastoje ojačati, jer kroz jako domaće natjecanje rastu i njihove šanse na SP, dok smo vidjeli da kod IHF-a domaćina nikad ne smiješ podcijeniti. I sada polako probijaju vijesti da na europske adrese šalju neodoljive ponude, pa tako gotovo nestvarno zvuči vijest da su Mikkelu Hansenu koji se želi vratiti rukometu u Aalborgu ponudili za godinu dana za rukomet nevjerojatnih 6 milijuna dolara. U nogometnim omjerima ta je ponuda sitnica, ali u rukometnim dosad neviđena.

Na meti su najbolji koji bi mogli pomoći, a i oni kojima ugovori prolaze, pa tako recimo Petar Nenadić nakon Pariza i Veszprema nije završio u Bukureštu te je javna tajna da je ponuda Saudijaca osnovni razlog za to. To su sve samo probni baloni, ali je evidentno da nas u tom smislu sljedećih godina čeka prava revolucija u svijetu rukometa, nešto slično što se prije nekog vremena dogodilo kada je u pitanju Katar.

Linker
18. svibanj 2024 08:34