RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
VELIKI IZAZOV

Veliki problemi za Perkovca već u prvoj akciji, promjene su nužne, ali istovremeno je pobjeda imperativ

‘Moja je želja maksimalno se posvetiti Hrvatskoj. Želim krenuti odmah protiv Nizozemske‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. veljača 2023. 07:06

Sada je već jasno da Gorana Perkovca, novog hrvatskog rukometnog izbornika čekaju veliki problemi na prvom skorašnjem okupljanju protiv Nizozemske u kvalifikacija za Euro 2024. u Njemačkoj. Sama činjenica da još nije odlučio o popisu za tu utakmicu, službeno ni o suradnicima koji bi trebali biti Boris Dvoršek i Valter Matošević, sugerira da je sve puno kompliciranije nego što izgleda. A Nizozemska je najveći konkurent za broj 1 u skupini, Nizozemska je izgubila u Grčkoj u prvom krugu i samo jedna pobjeda protiv Nizozemaca u ta dva susreta bit će važna za našu reprezentaciju. Naravno da svi očekujemo obje, ali treba biti čvrsto na zemlji, razmišljati o jednoj i kako onda kasnije dovršiti posao protiv Belgije i u Grčkoj koje smo već pobijediti u prvom krugu.

image

Izbornik Goran Perkovac još nije sastavio stožer, ali ni novi popis reprezentacije

RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Očekivanja su velika, tim će veliki biti i pritisci, ali Perkovac nije nikakav čudotvorac. Posljednjih dana intenzivno razgovara sa svima, obilazi mnoge u njihovim klubovima s jednim sasvim običnim pitanjem: “Želiš li igrati za reprezentaciju?”. Tko bi bio lud pa odgovorio “ne”, ali iza tog odgovora krije se najviše promjena koje će Perkovac uvesti i na kojima će sigurno ustrajati bez obzira na bilo koje ime. Samo teren će biti ključ u cijeloj priči i ono što se na njemu pokazuje. A nitko, baš nitko, s obzirom na posljednje tri godine nema pravo reći da na nešto ima pravo kada je riječ o reprezentaciji. Zato, kako god da Perkovac odluči bit će protivnika i gorljivih oponenata, ali je to stvar koju će morati izdržati.

Kao pomoćnici jasno se spominju Boris Dvoršek i Valter Matošević. Izgleda jednostavno za realizaciju, ali nije. Dvoršek je trener u Kataru, dok Valter ima nekih svojih problema i vodi Rudar iz Labina. Hoći li se sve izrealizirati odmah, vidjet ćemo.

- Moja je želja maksimalno se posvetiti Hrvatskoj. Želim krenuti odmah protiv Nizozemske, ali sad prvo moram ovdje u Kataru srediti da me puste za to, jer ne možeš samo tako izaći iz države, već za to trebaš od Ministarstva sporta dobiti dozvolu. U ožujku ovdje nemam ligu, ali imam Gulf countries Cup u Bahreinu koji je ovdje vrlo prestižno natjecanje i koje igra po jedan klub iz svake države Zaljeva. Poslao sam zahtjev na ministarstvo i očekujem da bi do kraja tjedna situacija trebala biti riješena - kaže Dvoršek.

image
RONALD GORSIC Cropix

Moguće je da zbog toga dobije i otkaz u Kataru, što je vrlo česta praksa kod trenera koji rade tamo. No, pričekajmo, profesionalizam ima svoja pravila.

Valter Matošević je trener Rudara iz Labina. Tu ne bi trebalo biti problema, no Valter ima osobnih problema koje želi riješiti da bi se potpuno mogao posvetiti poslu u reprezentaciji.

- Razgovarali jesmo, sve to naravno još treba potvrditi. Što se mene osobno tiče, vjerujem da će biti sve u najboljem redu i iskreno veselila bi me ta prilika - kaže Matošević.

Njegov Rudar iz Labina bori se ostanak u Prvoj ligi, ali “usprkos lošoj situaciji na tablici, ja sam optimist”...

To je što se stručnog stožera tiče. Onda na red dolaze igrači. Sezona je jako teška i u punom je jeku. Perkovac je najavio promjene, ali neće ih odmah moći provesti kao želi, jer je puno ozlijeđenih, preopterećenih, onih kojima fali minuta i u svemu tome će trebati prvo kratkoročno jako dobro zaplivati novi izbornik. Za dugoročno će trebati jako puno razumijevanja i spremnosti da se svi podrede istom cilju bez obzira na poziv ili ne. Zato je Perkovac govorio o širem popisu, zato je svakog pitao želi li igrati za reprezentaciju, bez “ako” i “ali”.

image

Luka Cindrić bi trebao biti oslonac naše reprezentacije u dvobojima s Nizozemskom

ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Recimo, Šego i Kuzmanović su izgledni vratarski par, ali Pešić još ne brani, Mandić se tek vratio i brani samo malo domaću ligu. Dakle, situacija je maksimalno sužena.

Na krilima lijevo su po svemu sudeći Mandić, Jelinić i Štrlek. Mandić se tek vraća, druga dvojica su realnija opcija sada, ali Manda je vjerojatno broj 1 i to nije jednostavno. Na desnom krilu Glavaš i tko još, pitanje je. Bio je Kraljević na SP, ali nakon SP nije isto.

Kod pivota će vjerojatno biti drastičnijih zaokreta. Musa s obzirom na godine ne može više toliko. Tu je Šipić koji mora igrati obranu, a ne igra je, tu je Načinović kojeg nije bilo na SP u kombinaciji, hoće li novi biti Brozović ili Pribetić, sve su to velika pitanje i velike promjene kako god da odluči Perkovac. No, tu poziciju za duže vrijeme mora stabilizirati. Pitanje možemo li odmah protiv Nizozemske vidjeti njegovu novu ideju.

U vanjskoj liniji veliko opterećenje je posebno za Duvnjaka koji igra Bundesligu i Ligu prvaka, nešto manje za Karačića i Cindrića i bit će zanimljivo kako će Perkovac odvagnuti. Duvnjak sigurno neće biti lijevi vanjski, jer on to prirodno nikad nije ni bio. Lijevo je ozlijeđen Jaganjac, Srnu dugo muči šaka, ostali su Šarac i Lučin koji se vratio u dresu Wisle, možda Ivanković iz Celja ili Severac koji igra dobro u Našicama. Desno neće biti Martinovića koji je operiran, Stepančić se tek vratio i nije realno da još zaigra u dresu reprezentacije. Šebetić kako stvari stoje nije u prvom planu, pa je Klarica najbliža opcija, ali i on i Maraš kao mogući dodatak poprilično su neiskusni.

Igrači koje Perkovac odredi za akciju Nizozemska moraju biti spremni odraditi posao nakon kojeg će Hrvatska ostati broj 1 na tablici skupine kvalifikacija za Euro. Kako će to izgledati manje je bitno, makar javnost očekuje sve ono što nije dobila u posljednje vrijeme. Sve je to realnost s kojom će se Perkovac i njegova momčad morati nositi, a pritisak uvijek pokaže kako to rade. Tako je sa svim izbornicima, bilo i bit će.

Linker
13. svibanj 2024 01:07