Nina Ortlieb

 GEIR OLSEN/AFP/PROFIMEDIA
TEŠKE OZLJEDE

Deset mjeseci nakon svjetskog srebra završila na već 20. operaciji?! Crni skijaški tjedan odnio pet žrtava

Četiri su djevojke završile sezonu, među njima i kći olimpijskog pobjednika
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 12. prosinac 2023. 22:43

Skijašice su na početku ove sezone Svjetskog kupa bile puno produktivnije od skijaša, one su uspjele odraditi već devet utrka prema samo dvije muške, a među njima su bile i prve u brzim disciplinama u švicarskom St. Moritzu prošli tjedan. Nažalost, mondeno švicarsko zimovalište u kojem je u prosincu 1999. na treningu spusta stravičnu ozljedu koljena doživjela Janica Kostelić i ove je godine bilo nesretno za čak pet skijašica.

Dvije teške ozljede dogodile su se na drugom službenog treningu kad su pale 29-godišnja Talijanka Karoline Pichler i 23-godišnja Norvežanka Inni Holm Wembstad. Pichler je ozlijedila menisk i završila na operaciji koljena. Još jednom. Talijanka je, naime, već u ranim dvadesetima kad je imala četiri operacije koljena unutar 33 mjeseca jako dobro naučila kako je to nositi se s ovakvim ozljedama. A mlada Norvežanka bi očito trebala u širokom luku zaobilaziti St. Moritz jer se upravo ovdje teško ozlijedila prije točno godinu dana i sad se to ponovilo - dijagnoza: puknuće križnog ligamenta. Za obje sezona je završena.

Zastrašujuća lista ozljeda

Talijanka Elena Curtoni je u St. Moritzu prošlog prosinca osvojila drugu pobjedu u spustu, ali ovog puta nije uspjela ni doći do utrke ove discipline. Curtoni je pala tijekom super G-a, izgledalo je jako ružno, ali se podigla i na skijama spustila do cilja pa je ostala nada da se izvukla samo jako natučena. No, pregled u bolnici je pokazao ozljedu donjeg dijela leđa, odnosno rupturu križne kosti i 32-godišnja Talijanka mora pauzirati nekoliko tjedana.

Subotnji spust na stazi Corviglia započeo je u praktično idealnim uvjetima, ali se oko broja 30 situacija dramatično promijenila i utrka je uz priznavanje rezultata prekinuta nakon startnog broja 35. Za 27-godišnju Austrijanku Elisabeth Reisinger ne i dovoljno brzo. Ona je startala 31., teško pala, a rezultat je puknuće križnih ligamenata desnog koljena. I za nju je sezona završena i prije nego je počela.

Peta žrtva “crnog tjedna” u St. Moritzu je 27-godišnja Austrijanka Nina Ortlieb. Kći Patricka Ortlieba, olimpijskog pobjednika u spustu 1992. i svjetskog prvaka u istoj disciplini 1996., pala je na zagrijavanju za super G i odmah je bilo jasno da je riječ o još jednoj teškoj ozljedi u dugačkom nisu ozljeda koje je pretrpjela u karijeri.

Vijest iz bolnice je to samo potvrdila - pukle su joj tibia i fibula desne noge.

- Ne mogu opisati kakav je to osjećaj biti toliko blizu ostvarenju snova i onda odjednom toliko daleko - napisala je na društvenim mrežama.

image

Nina Ortlieb

LIONEL BONAVENTURE Afp

Umjesto u borbi za postolje, a oba treninga u St. Moritzu su pokazala da je spremna za to (treće i najbrže vrijeme), završila je na još jednoj operaciji. Već 20. u karijeri?!

Lista njezinih ozljeda s kojima se do sada izborila je zastrašujuća...

- slomljena tibija i fibula
- dva puknuća križnog ligamenta plus pokidana tetiva patele, medijalni ligament i meniskus
- prijelom nadlaktice
- prijelom stidne kosti
- prijelom u zdjelici
- dvije ozljede gležnja
- tri prijeloma metakarpalne kosti
- dislokacija ramena uključujući presađivanje kosti
- prijelom rebara
- nekoliko prijeloma nosa

Ni za nju švicarska skijališta nisu sretna mjesta. U siječnju 2021. je na službenom treningu spusta u Crans Montani teško ozlijedila koljeno (križni ligament, medijalni, menisk i patelarna tetiva), vratila se u Svjetski kup tek u prosincu 2022. na utrkama u Lake Louiseu gdje je u prvom spustu bila šesta, a u drugom na postolju, druga.

Nastavit ću se boriti

Završila je prošlu sezonu s pet top 10 plasmana uključujući i pobjedu u super G-u u Kvitfjellu, bila je deveta u poretku spusta, ali najvažniji dan za nju je bio 11. veljače 2023. kad je na Svjetskom prvenstvu u Courchevelu/Meribelu osvojila prvu veliku medalju - srebro u spustu.

Samo 4 stotinke dijelile su ju od zlata i ponavljanja uspjeha koji je njezin otac postigao 1996. u Sierra Nevadi.

- Ona jednostavno ima karakter borca, uvijek na granici, što god radila. I uvijek želi biti najbolja - rekao je tada Patrick Ortlieb, koji nije mogao ne dodati:

- Već je to jako skupo platila.

Nažalost, nastavila je plaćati. Mnogi od nas će se pitati - je li skijanje, ili bilo koji sport, vrijedan toga? Njezin odgovor nakon srebra je bio...

- Naravno da se povremeno svađate sa samim sobom i pitate “isplati li se još uvijek”. Ali ja sam previše sretna što mogu to raditi i u sebi osjećam da imam još toga za dati.

I nije usamljen slučaj s takvom pričom u skijanju iako njezin medicinski karton spada među najgore. Dapače. I zato nije nikoga iznenadilo što je Nina Ortlieb i nakon već 20. operacije napisala...

- Sezona je gotova, ali nastavit ću se boriti.

Linker
11. svibanj 2024 02:42