Leona Popović

 JOE KLAMAR Afp
PODVIG U SCHLADMINGU

Fantastičan dan za HR skijanje, Leona ostvarila rezultat karijere! Vlhova uzela Globus, Shiffrin za povijest

Popović je ujedno izjednačila najbolji rezultat hrvatskog ženskog skijanja od 2009. godine
Piše: Renata Beluhan/SNObjavljeno: 11. siječanj 2022. 21:41

Mikaela Shiffrin osvojila je noćni slalom u Schladmingu, to je njezina već 47. pobjeda u ovoj disciplini i s njom je prestigla Ingemara Stenmarka i njegovih 46 slavlja u veleslalomu i postala najuspješnija po broju pobjeda u jednoj disciplini u povijesti Svjetskog kupa. Petra Vlhova je bila druga što je Slovakinji bilo dovoljno da dva slaloma prije kraja osigura Globus u ovoj disciplini, a Leona Popović je završila 6. što je njezin rezultat karijere. U Zagrebu je bila sedma i u vrlo kratkom vremenu je ponovo u Top 10 što nagovještava da je spremna i za još veće stvari. Leona je s ovim plasmanom ujedno izjednačila najbolji rezultat hrvatskog ženskog skijanja od 2009. godine kada je Ana Jelušić također u slalomu u Lienzu bila šesta.

Svjetski kup je ove godine ranije nego inače stigao u Schladming. Krivac je koronavirus zbog čega je otpao ženski slalom u Flachauu, a odmah je uskočilo uobičajeno odredište muškog dijela natjecanja pa su skijašice dobile priliku okušati se na čuvenoj stazi Planai. U Svjetskom kupu u Schladmingu skijašice su nastupale samo dvaput, prvi put još 1988. godine, ali tada u super G-u, a nakon toga još samo 2012. kad je ovdje održana završnica Svjetskog kupa. Posljednji put djevojke su ovdje skijale na Svjetskom prvenstvu 2013. i tada je Mikaela Shiffrin upravo u Schladmingu osvojila prvo od svoja četiri uzastopna zlata u slalomu sa samo 17 godina. Sad je ovdje ispisala povijest i ostvarila pobjedu koju će posebno pamtiti, a do nje je došla s 5. mjesta prve vožnje..

image

Leona Popović

JOE KLAMAR Afp

Najbrža je u prvoj vožnji bila Petra Vlhova, a najviše su joj se približile Njemica Lene Dürr, koja je zaostala 27 stotinki te Kanađanka Ali Nullmeyer i Švicarka Wendy Holdener koje su podijelile 3. mjesto s 35 stotinki zaostatka. Mikaela Shiffrin je na petom mjestu bila 42 stotinke sporija od Vlhove, a njezina sunarodnjakinja Paula Moltzan bila je šesta s 47 stotinki zaostatka i samo su one bile unutar pola sekunde.

Još jedan jako dobar nastup imala je Leona Popović iako ona nije izgledala baš potpuno zadovoljno kad je ušla u cilj. No, nije bilo razloga za to - završila je prvu vožnju na 12. mjestu, a to je bilo najbolja pozicija za nju nakon prvog "laufa" u dosadašnjim nastupima u Svjetskom kupu. Još bolji nastup imala je Popović u drugoj vožnji, ponešto vremena uzela joj je pogreška u donjem dijelu staze, ali šesto vrijeme u tom drugom nastupu gurnulo ju je na tu poziciju i na kraju utrke.

Od prvih šest skijašica nakon prve vožnje čak tri nisu došle do cilja, prvo je pogriješila Moltzan, potom i Holdener i Nullmeyer, a Vlhova je ovog puta morala priznati da je Shiffrin bolja. Amerikanka je imala najbrže vrijeme druge vožnje i ostvarila drugu pobjedu ove sezone (Killington), preostalih pet slaloma je pripalo Slovakinji. Treća je bila Njemica Lena Dürr, a njoj je to već treći put da završava na ovoj poziciji (dva puta u Leviju).

image

Petra Vlhova i Mikaela Shiffrin

JOE KLAMAR Afp

Pet skijašica nije završilo prvu vožnju, među njima i dvije od prvih sedam - Michelle Gisin i Anna Swenn Larssen, ali nažalost i Zrinka Ljutić. Naša mlada skijašica je izletjela nakon što je na prvom prolazu imala 28. vrijeme, a na drugom 33. Andrea Komšić je u posljednja dva slaloma bila jako blizu ulasku u 30, ali ovog puta nije bila na toj razini i završila je na 50. mjestu s 3 sekunde i 79 stotinke zaostatka. U drugu vožnju se ovog puta ulazilo s točno 2 sekunde zaostatka (Dubovska), a uspjele su to tri skijašice s brojevima iznad 50 i to tri koje su startale jedna za drugom od broja 52. do 54. - Bjeloruskinja Maria Škanova imala je 27. vrijeme, Talijanka Anita Gulli 21., a mlada Finkinja Rosa Pohjolainen 14.


DRUGA VOŽNJA UŽIVO:

- GOTOVO JE. Petra Vlhova je druga! Osvojila je slalomski Globus, ali Shiffrin je ispisala povijest svojom 47. slalomskom pobjedom u karijeri. Leona Popović je šesta što joj je najbolji rezultat karijere.

- Lena Duerr je druga i gura Popović na peto mjesto.

- Ali Nullmeyer je pala. Popović ima rezultat karijere!

- Leona Popović je izjednačila svoj rezultat karijere i može biti najmanje sedma.

- Mikaela Shiffrin je prva s 1.05 prednosti, a Popović je sada četvrta.

- Leona Popović za sada ima sigurno barem osmo mjesto što je drugi najbolji rezultat karijere.

- Camille Rast preuzima prvo mjesto s jednakim vremenom kao i Mair i gura Leonu na treću poziciju.

- Leona Popović će sigurno biti u top 10! Sada slijedi najboljih osam.

- Leona Popović je druga nakon svoje druge vožnje! Službeni spiker ju je nazvao hrvatskom senzacijom.

- Chiara Mair preuzima prvo mjesto.

- Drugu je vožnju odskijalo 15 skijašica. Za sada je i dalje prva St-Germain, druga je Amelia Smart, a treća Maria Therese Tviberg.

- Laurence St-Germain je preuzela prvo mjesto.

- Prva je drugu vožnju odvozila Martina Dubovska s 1:35.08.

- Počela je druga vožna u Schladmingu.

Linker
21. svibanj 2024 14:48