Anna Swenn Larsson
 JOE KLAMAR
A SEZONA TEK POČINJE

Kako je ovo fer? Trener im je pozitivan, one su negativne, ali cijela reprezentacija ostaje bez bodova!

Sve švedske skijašice ostat će bez plasmana u prva dva slaloma sezone zbog pozitivnog trenera.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. studeni 2020. 20:25

U Leviju se dogodilo ono što bi tijekom sezone mogao biti češći slučaj u Svjetskom kupu i značajno utjecati i na to koliko će natjecanje biti fer za sve. Naime, na testiranju obavljenom tijekom tjedna u Finskoj švedski trener Christian Thoma bio je pozitivan na koronavirus, a svi ostali unutar ekipe, uključujući i osam švedskih skijašica koje su trebale skijati ovaj vikend - negativni.

Trener je odmah stavljen u karantenu i u prvi trenutak se činilo da će Šveđanke moći nastupiti u Leviju, ali naknadno su finske vlasti odlučile u karantenu staviti cijelu švedsku reprezentaciju. Za Annu Swenn-Larsson, svjetsku slalomsku doprvakinju iz 2019., i njezine kolegice Estelle Alphand, Emelie Wikström, Saru Hector, Charlottu Säfvenberg, Saru Rask, Moau Boström-Mussener i Hannu Aronsson Elfman to znači da odmah na startu sezone ostaju bez dva od devet planiranih slaloma.

Ova priča samo pokazuje koliko će idućih mjeseci i (ne)sreća imati utjecaja na rezultate pojedinih skijaša, a prema informacijama Šveđanke nisu bile u kontaktu niti s jednom drugom reprezentacijom pa nije bilo potrebe za stavljanje u karantenu nekog drugog.

Inače, Šveđanke i Norvežanke su jedine u Levi doputovale mimo službenog transfera koji je za ostale reprezentacije bio organiziran čarter-letom iz Züricha. Za Austrijanke je to primjerice značilo da su se sa sjevera Europe, konkretno s treninga u Švedskoj, morale prvo vratiti u Austriju, pa otići u Švicarsku, i tek onda su doputovale u Finsku. No, na taj način je i značajno smanjena mogućnost da se koronavirus proširi kroz ženski Svjetski kup, jer je uvjet za ulazak u avion u Zürichu bio negativni test.

Linker
05. svibanj 2024 00:29