AJ Ginnis

 JEFF PACHOUD Afp
ZASLUŽENA NAGRADA

Nova skijaška senzacija: ‘Toliko puta sam se morao čupati da će mi trebati dani da shvatim što se dogodilo!‘

AJ Ginnis ili punim imenom Alexandros Ioannis Ginnis donio je Grčkoj prvo postolje u Svjetskom kupu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 05. veljača 2023. 07:10

AJ Ginnis ima 28 godina, od danas prvo postolje u Svjetskom kupu i ukupno četiri utrke s osvojenim bodovima. Operacija koljena? Otprilike duplo više nego utrka s bodovima. Dovoljno da digneš ruke od skijanja, ali on je još jedan od onih kojem je skijanje nije nešto čime se baviš, nego način života. I sad je nagrađen za svoju upornost, a Grčka je dobila prvo postolje u Svjetskom skijaškom kupu. I pritom nije "uvezla" skijaša, nego ga je zapravo vratila.

Naime, AJ Ginnis ili punim imenom Alexandros Ioannis Ginnis rođen je 17. studenoga 1997. u Ateni. Tata je vodio skijašku školu na planini Parnassus gdje je upoznao suprugu Amerikanku, a malog Alexandrosa je već s dvije godine naučio skijati. Kad je imao 12 godina obitelj se preselila u Austriju gdje je otac radio kao skijaški učitelj, a tri godine kasnije u maminu domovinu, a on je postao dio čuvene Green Mountain Valley škole u Vermontu.

Sa 17 godina je ušao u američku reprezentaciju, na juniorskom SP 2015. osvojio je broncu u slalomu, u prosincu 2016. prve bodove u Svjetskom kupu (26. u slalomu u Madonni), ali ozljede su mu bile stalna pratnja i stalni uteg koji ga je vukao natrag.

No, ni kad su Amerikanci 2018. ukinuli financiranje slalomske ekipe nije želio prestati, a onda su mu u proljeće 2020. pristupili Grci i pitali bi li skijao za domovinu svog oca. Nije se puno dvoumio i u siječnju 2021. donio je Grčkoj prve bodove u Svjetskom kupu (11. u Flachauu). Ove godine je prije Chamonixa bio 20. u Adelbodenu, a onda je u Chamonixu sa startnim brojem 45 i najbržom drugom vožnjom došao do 2. mjesta.

- Potpuno nevjerojatno. Imam 28 godina i toliko puta sam se morao čupati iz ničega da bi konačno krenulo. Mislim da ne shvaćam što se dogodilo, zapravo moglo bi potrajati nekoliko sati ili vjerojatnije nekoliko dana da doista postanem svjestan - rekao je presretni Ginnis, a kako skijaši najbolje znaju što znači napraviti ovako nešto nije bilo niti jednog koji se nije veselio njegovom "čudu u Chamonixu".

Linker
16. svibanj 2024 19:11